Meldina Ugarak, snažna, uspješna žena i veliki humanitarac: Uvijek ću se boriti za one kojima je pomoć neophodna!

Piše: Lejla Bejdic

 

Na ovogodišnjim izborima očekujem veću izlaznost birača, a potom fer izbore, bez malverzacija u samom procesu izbora te suštinsku promjenu koju mogu donijeti isključivo kandidati kojima je lični integritet u dosluhu s interesima građana. Optimist sam i uvijek se nadam najboljem ishodu koji će unijeti pozitivne promjene i napredak našim Bosancima i Hercegovcima

Rijetko koja žena za sebe može kazati da je ostvarena na svim poljima, ali Meldina Ugarak je izuzetak i to sigurno jeste. Ova uspješna, snažna žena i prije svega veliki humanitarac rođena je u Visokom 1982. godine. Iako su je život i studiji odveli u daleku Maleziju, srce je težilo ka domovini, tako da se Meldina nakon okončanja studija vratila u rodno mjesto, gdje sa suprugom Nihadom odgaja dvojicu sinova, Hamzu i Jusufa. Zvanje diplomiranog komunikologa stekla je u Maleziji na Internacionalnom islamskom univerzitetu, a neposredno nakon toga, po završetku magistarskog studija, stekla je i zvanje magistra menadžmenta. Danas aktivno radi na doktoratu iz oblasti ljudskih resursa. Meldina je aktuelna zastupnica u Skupštini ZDK, članica SBB BiH i nositeljica liste za Parlament FBiH. Obnašala je četverogodišnju direktorsku poziciju u Javnoj ustanovi Centar za djecu i odrasle sa posebnim potrebama ZDK i veliki dio svog radnog vijeka, svim srcem, iskreno, pružala je pomoć onima kojima je najpotrebnija. Trenutno je uposlenica ove Javne ustanove.

– Osobe s intelektualnim teškoćama u razvoju su iskrene, pune ljubavi i potpuno nesebične – ističe Ugarak.

Kako kazuju njeni sugrađani, nemoguće je ne opaziti Meldinu dok u slobodno vrijeme, kojeg ima jako malo, prolazi kroz grad, zajedno s njenom prepoznatljivom energijom, osmijehom i toplim pozdravom. Dodaju da je „dobar insan“ koji u svakom trenutku pomaže svojoj rodbini, prijateljima, poznanicima i sugrađanima. Aktivno se bavi sportom te je postigla brojne rezultate na evropskim i svjetskim takmičenjima u oblasti taekwondoa.  Bila je najuspješnija sportiskinja grada Visokog pet puta zaredom. Osim toga, izabrana je i za najbolju sportašicu Malezije za 2005. godinu te je postala balkanska prvakinja u ovoj oblasti, što predstavlja historijski uspjeh za BiH.

Jedina je političarka koja se do 2020. godine, a možda i do danas, odrekla članstva u dvije skupštinske komisije te ih ustupila mladima, kako bi imali priliku osnažiti svoj intelekt, raspravljati o zakonima, imati dobru praksu, a i nešto zaraditi.

Tako prizemna, opuštena i šarmantna, prošetala je s ekipom magazina „Azra“ Sarajevom, gdje smo uradili niz fotografija i razgovarali s Meldinom o zanimljivim temama iz poslovnog i privatnog života.

Poštovana Meldina, Vi ste kandidatkinja za Parlament Federacije u ime Saveza za Bolju Budućnost BiH. Kažite nam šta očekujete od ovogodišnjih izbora i koji su ciljevi Vaše kandidature?

– Prije svega, očekujem veću izlaznost birača, a potom fer izbore, bez malverzacija u samom procesu izbora te suštinsku promjenu koju mogu donijeti isključivo kandidati kojima je lični integritet u dosluhu s interesima građana. Očekujem i vjerujem u ustrajnost odabranih predstavnika u provedbi zadanih ciljeva i politika, bez kompromitovanja svojih ideja zarad ličnih interesa.

Ako dovoljnim brojem glasova dobijete mandat u Parlamentu, za šta ćete se najviše boriti?

– Ja sam svoj program definisala još davno, moji rezultati su mjerljivi i održivi, a ustrajnost u ciljevima je jedna od mojih karakteristika za koju je zaslužan sport, tj. moje dugogodišnje sportsko djelovanje. Fokus moje političke borbe je unapređenje socijalne politike – jednakopravnost svih građana te dostojanstven život porodica i osoba s poteškoćama, osnaživanje perspektivnih i mladih osoba kroz obrazovanje i sport te kontinuirano ukazivanje na nepravilnosti i loše politike svih učesnika u procesima odlučivanja. Optimist sam i uvijek se nadam najboljem ishodu koji će unijeti pozitivne promjene i napredak našim Bosancima i Hercegovcima.

Vi ste i poslovna žena, s obzirom, ipak, na podneblje u kojem živimo, moramo Vas pitati kako ste uspjeli uskladiti i porodicu i karijeru i biti politički aktivna?

– Vjerujem da žena u društvenom životu ne smije biti iznimka niti samo broj koji čini nekoga inkluzivnijim.  Danas kada se govori ili razmišlja o značajnim događajima ili utjecajnim osobama, njihovi glavni protagonisti nisu više obavezno muškarci, kao što je to bilo do prije stotinjak godina. Savremene organizacije su počele shvatati da se većim uključivanjem žena u sve sfere rada (menadžment, poduzetništvo, politika) postiže neophodna raznolikost pristupa te stilova rada i vođenja, što dovodi do potpunijih i samim tim kvalitetnijih rješenja problema. Žene su upravo te koje su u stanju rješavati izazove, a pritom biti u mogućnosti uskladiti porodicu i profesiju, tj. društveni angažman. Osjećam da je i u našem društvu ova promjena vidljiva i sretna sam zbog toga. Kao žena, osjećam dodatnu težinu, ali i zadovoljstvo spoznajom da biti žena ne znači biti slabiji kako su nas učili, već biti izdržljiviji i fleksibilniji. Moja porodica, koja podržava i razumijeva moj put, namjere i borbu, jeste moj oslonac koji mi u najtežim momentima ulijeva snagu da nastavim biti od koristi narodu. Zahvalna sam što sam dobila priliku da se ostvarim i da budem majka, ali i supruga. Ta zahvalnost mi generalno u životu olakšava često i teške momente, jer svi smo mi na kraju samo ljudi.

Kada ste se odlučili da nosite hidžab, da li je to bilo očekivano od Vas ili ste jednostavno osjetili potrebu za tim?

– Vjera je oduvijek bila dio mog bića, onaj smiraj kojem težite kada je teško. Vrlo rano sam u životu spoznavala stvari koje su mi kasnije odredile život. Jedna od njih je bila i hidžab i na tome sam posebno zahvalna.

Koja je najljepša strana islama?

– Islam je za mene način života, ljubav i mir. Islam je za mene sloboda, iako se često pogrešno tumači. Ne znam kako je živjeti bez islama i duboko vjerujem da je duhovnost štit od svakog zla.

Kako ste upoznali svog supruga?

– Moj suprug je iz istog grada kao i ja, tako da imam osjećaj da sam ga oduvijek i znala, ali ono što je meni važno jeste da je to moja prva ljubav, ona dječija, najiskrenija. Mislim da smo sretni da smo počašćeni prilikom da dječiju ljubav održimo i razvijemo u jedan ozbiljan partnerski odnos koji traje duže od 21 godinu. Svog supruga, Nihada, upoznala sam kad sam počela trenirati taekwondo i sigurna sam da je to bila ljubav na prvi pogled. Kroz druženja u okviru sportskih aktivnosti, koja su uključivala i putovanja, nakon završene srednje škole odlučili smo se vjenčati.

Meldina sa sinovima i suprugom

Imate i dvoje djece, kojeg su uzrasta, kakvi su njihovi interesi?

– Majka sam dvojice prekrasnih sinova, a šta bi drugo majka rekla za svoje sinove (smijeh). Zaista sam presretna žena jer sam počašćena zdravom djecom koja već sada stasavaju u moju ozbiljnu podršku. Hamza i Jusuf su tinejdžeri, sportisti, uzorni učenici, dobri prijatelji i nadasve skromna djeca. Svjesni su prilika u kojima živimo, a cilj mog supruga i mene je da odgojimo, prije svega, ljude.

Šta je vama kao roditeljima najbitnije da usadite djeci u odgoju, čemu najviše težite?

– Vjera, odgovornost prema sebi i okruženju, lični integritet.

Kako Vaš suprug gleda na Vašu političku karijeru?

– Moj suprug je, prije svega, moj najbolji prijatelj. Moj uspjeh doživljava kao i svoj, baš kao što i ja osjećam kada je riječ o njegovoj karijeri. Osjećam da je ponosan na ovo što radim, a taj osjećaj mi je vredniji od bilo kojeg komplimenta ili aplauza na koji naiđem. Sigurna sam da je i njemu nekada teško, ali mi porodično radimo za dobrobit zajednice.

Jeste li ikada bili u prilici da birate između porodice i posla?

– Nasreću, nisam. Vjerujem i nadam se da do toga neće doći jer meni je porodica svetinja, na prvom mjestu, a politika, s druge strane, alat da se borim za obespravljene i za zajednicu, a što je priroda mog bića.

U kakvoj ste Vi porodici odrasli?

– Skromnoj. Odrasla sam s rahmetli majkom Ajšom koja je svoj život posvetila meni i mojoj porodici. Ona me je odgojila da prepoznajem prave vrijednosti, ali i da budem hrabra i ustrajna u svojim namjerama. Svu zahvalnost onoga što danas jesam, dugujem svojoj majci.

Zanimljivo je da ste u razgovoru kazali da je Vaš život i sport, konkretna korejska borilačka vještina taekwondo ? Odakle ljubav prema ovom sportu?

– Sport je mogući izvor samousavršavanja za svaku osobu. Ja svaki dan težim da budem bolja verzija sebe. Vjerujem da je sport bio logičan izbor zbog moje osobnosti, a ljubav prema taekwondou rodila se davne 1995. godine.

Jeste li ikada u životu doživjeli oblik neke diskriminacije? Kako ste se izborili protiv toga?

– Ja sam poprilično neposredna osoba, jasno izražavam svoje nezadovoljstvo i odmah težim razjasniti nedoumice. Ako je i bilo pokušaja diskriminacije, ne osjećam gorak okus danas upravo zbog načina na koji rješavam nastale konflikte.

Studirali ste u Maleziji, kako Vas je put tamo odveo?

– Nakon završene srednje škole, odlučila sam se na jedan od najznačajnih životnih koraka – brak. Nihad i ja, nakon vjenčanja, željeli smo naš zajednički put, koji je podrazumijevao i studiranje, nastaviti u Maleziji. To je ujedno bio i naš produženi medeni mjesec u Kuala Lumpuru, koji je trajao 8 godina. Tamo smo zajedno diplomirali i magistrirali.

Šta Vam se najviše dopada u malezijskom sistemu uređenosti što biste primijenili u BiH, a šta najmanje?

– Malezija je razvijena i prosperitetna zemlja. Malezijci žive u harmoniji, uprkos raznolikostima. Nemaju predrasude o drugim religijama i nacijama. Govorim o novoindustrijalizovanoj državi s relativno otvorenom državno orijentiranom tržišnom ekonomijom. Kvalitete mladih osoba vlasti odmah prepoznaju i nastoje ih zadržati, što u našoj zemlji, nažalost, nije praksa. Mladima u Maleziji su otvorena vrata za napredak, uz konstantnu podršku vlasti. Politika ove zemlje je isključivo usmjerena na privredni razvoj, u čemu su saglasni i na čemu neumorno rade. Zakoni su veoma strogi, ne podliježu pritiscima i ucjenama, a islamski propisi se jako poštuju. Sve navedeno bih primijenila i u BiH, a moram naglasiti da ne postoji segment u sistemu uređenosti koji mi se nije dopao. Studiranje i život u Maleziji učinili su naše živote prosperitetnim u smislu iskustava u poslovnom svijetu. Do rješenja za mnoge probleme došli smo iz životnih iskustava i mnogo prakse.

Kakvi su planovi za dalje na poslovnom i privatnom planu?

– Mnogo je planova na poslovnom polju te već razvijenih strategija za unapređenje stanja i položaja građana i građanki, ali idemo korak po korak. Važno je da nikada ne stajemo. Ono što želim za sve nas jeste da imamo više hrabrosti za temeljite promjene i reforme. Na privatnom planu se uvijek molim za zdravlje i mir i što manje iskušenja. Nadam se da će tako i ostati.

Foto: Haris Karamehmedović

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti