Je li Marilyn Monroe ikada zatrudnjela ili imala djecu?

Piše: Azra

 

Otkako je Netflix počeo emitirati Blonde, javnost se zainteresirala za intimni život Marilyn Monroe. Iako film spominje njene trudnoće, a zbog scena pobačaja je zabranjen za publiku mlađu od 17, ne otkriva cijelu priču.

Iako se Monroe udavala tri puta, prvo za Jamesa Doughertyja, zatim za bejzbolsku zvijezdu Joea DiMaggia, a na kraju i za dramaturga Arthura Millera, nije imala djece. Međutim, stvarno je željela svoju porodicu i nekoliko puta je bila trudna.

Tokom braka s Arthurom Millerom, koji je trajao od 1956. do 1961., bila je trudna tri puta, prema Netflixovom dokumentarcu iz 2022., The Mystery of Marilyn Monroe: The Unheard Tapes. Svaki put je pobacila.

Prva njena poznata trudnoća završila je 1956. spontanim pobačajem. Godinu dana kasnije ponovo je ostala u drugom stanju, ali trudnoća je bila izvanmaterična, što znači da se oplođeno jajašce pričvrstilo za vanjsku stranu maternice i nije moglo preživjeti. Najpoznatija holivudska plavuša treći put je ostala trudna 1958., dok je snimala film Neki to vole vruće, ali je u decembru iste godine doživjela pobačaj.

Film Blonde sugerira da je Marilyn namjerno pobacila nakon navodne afere s predsjednikom Johnom F. Kennedyjem. Ipak, nema dokaza koji bi sugerirali da se to doista dogodilo.

Smatra se da je bolovala od endometrioze. Ovaj detalj često se zanemaruje, ali ime slavne glumice često se pojavljuje na popisima poznatih žena koje su se borile s endometriozom, stanjem za koje klinika Mayo kaže da uzrokuje rast stanica koje oblažu unutrašnjost maternice izvan maternice.

Vjeruje se da su iscrpljujuća bol i problemi s neplodnošću koje je doživjela Monroe bili posljedica upravo endometrioze.

Rad iz 2008., koji je objavila Nacionalna medicinska knjižnica, sugerira da se Marilyn borila s endometriozom u vrijeme “prije učinkovitih operacija ili medicinskih terapija”, što je “dovelo do progresivno povećane upotrebe jakih analgetika, sredstava za smirenje i hipnotika”.

Marilyn je umrla u dobi od 36 godina, bez djece, a njena smrt do danas je jedna od najvećih misterija.

 

Pročitajte još