Jagoda Kumrić, glumica: Voljela bih snimiti film u režiji Paola Sorrentina

Piše: E.M.

Foto: Nova TV Promo, Robert Sever

Mladu i talentiranu hrvatsku glumicu Jagodu Kumrić domaća i regionalna publika posebno pamti po jednoj od njenih prvih velikih i ozbiljnih uloga koju je odigrala sa samo 19 godina – ulozi Nikol u popularnoj seriji „Larin izbor“. Jagoda je nakon toga zabilježila značajne glumačke uspjehe i u serijama „Kud puklo da puklo“ i „Drugo ime ljubavi“, a od ove godine je glumačko pojačanje i u „Kumovima“, gdje tumači lik avanturistice Vedrane. Jagoda je i majka četverogodišnje djevojčice Nastasje, a uloga majke ju je, kako nam je rekla, obogatila u emotivnom smislu. Priznala nam je da ima mnogo neostvarenih želja kad je riječ o glumi, te otkrila još štošta interesantnog iz svoje svakodnevice.

– Uloga mi je na samom početku bila izazov, budući da je drugačija od likova koje sam dosad imala priliku igrati. Kad sam pročitala veći dio scena, kad je došao kostim i kad sam odradila razgovor s kreativnim producentom, dobila sam jasniju sliku kakva Vedrana treba biti. Zasad mislim da mi je legla dobro, jer mi je zanimljivo gledati na stvari iz Vedraninog ugla. Doživljavam je kao avanturisticu koja nije sigurna šta bi tačno radila u životu pa se istražuje u putovanjima i raznim hobijima – kaže na početku razgovora za „Azru“ o liku kojem je udahnula život.

 S kojim likom, koji ste tumačili do sada, Jagoda ima najviše sličnosti?

– Rekla bih da u svakom liku ima jedan dio mene. Nekako su mi lica koja prikazujem dolazila ovisno o mom ličnom razvoju i fazi u kojoj sam. Nikol u “Larinom izboru” sam igrala s 19 godina pa sam lako shvatila ko je ona, budući da sam bila okružena takvim curama ponekad. Snježanu u “Kud puklo da puklo” sam dobila u mladenačkoj fazi s 20-ak godina, nit brige nit pameti, što bi se kod nas reklo. Irenu u “Drugo ime ljubavi” sam igrala u svojoj ozbiljnijoj fazi nakon završetka akademije i nakon što sam postala majka, pa mi je ozbiljnost bila glavna nit vodilja. I sad Vedrana u “Kumovima” je onaj avanturistički, produhovljeni dio mene.

 Glumili ste rame uz rame s mnogim poznatim i cijenjenim imenima s glumačke scene. Možete li izdvojiti neku saradnju posebno?

– Imala sam priliku raditi s mnogo starijih kolega koji su bili moji idoli kad sam bila dijete i to je za mene posebno iskustvo. Također sam imala i imam priliku raditi s mnogo mladih i talentiranih glumaca koji me inspiriraju svježinom koju donose na set. Posebno mi je drago što mogu igrati uz bok sa svojim profesorom glume Milanom Štrljićem.

A, postoji li neka koju priželjkujete? U čemu biste se još voljeli okušati?

– Imam toliko želja, ne stanu mi u roman da pišem. Voljela bih snimati film. Snimila sam jednu filmsku ulogu još 2013., i to iskustvo je za mene bilo predivno. Način na koji se radi film i na koji se gradi uloga u filmu je za mene san snova. Tako da se nadam da ću u životu snimiti film u režiji Paola Sorrentina. Na druge filmske reditelje se isto ne bih bunila (smijeh).

 Šta Vam je, inače, najveći izazov u glumačkom poslu?

– Najveći izazov u konkretno stvaranju uloge je prenijeti ono što si ti sebi zamislio na platno. Naravno, izazov je i stvoriti zajedničku sinergiju i razumijevanje između reditelja, scenarija i tebe kao glumca. I ako time uspiješ na gledatelja prenijeti neku emociju, potaknuti ga na razmišljanje, uspio si.

 Kako izgledaju Vaše pripreme za snimanja? Imate li neki poseban ritual koji morate ispoštovati?

– Ja se volim dobro pripremiti za snimanje. Štreber sam u poslu, pa imam jedan registrator u koji spremam sve svoje scene da znam šta sam snimila, šta nisam i da uvijek mogu pogledati gdje sam bila prije, gdje idem itd. Prije snimanja sam uvijek u miru sat ili dva da pročitam scene, pripremim se mentalno. Ako to znači da moram ustati u pet da bih prije snimanja došla sebi jedan sat, ja to radim.

Za vrijeme pandemije pokrenuli ste svoj brend „Mrsh by Jagoda Kumrić“. U kojoj fazi je ta priča sada?

– Trenutno iz tehničkih razloga ne mogu ući na stranicu na Instagramu, pa uskoro planiram prebaciti prodaju na svoj Instagram nalog. „Mrsh“ je ideja koja je nastala u pandemiji i ona je usputan posao.

Nosite zaista posebno ime. Postoji li neka anegdota s tim u vezi?

– Ja sam ime dobila po svojoj baki Jagodi. U devedesetima su svi davali imena po nekome, to je već klasika.

 Koliko se Vaš život promijenio otkako ste se ostvarili u ulozi majke? Šta predstavlja majčinstvo za Vas?

– Moj život se potpuno promijenio otkad sam postala majka. Nisam se ja kao osoba promijenila, samo sam se obogatila u emotivnom smislu, u finansijskom nešto manje (smijeh). Nastasja me svojim dolaskom raznježila, naučila me strpljenju i ljubavi. Majčinstvo je najljepši i najteži zadatak na svijetu. Moraš uvijek biti prisutan mentalno, moraš biti spreman na strah, ali isto tako moraš biti spreman na ljubav koju osjećaš i koju to malo biće osjeća prema tebi. Tvoj je zadatak plesati na granici da bi djetetu dao sve i odgojio ga u zdravu, stabilnu odraslu osobu.
 Tri stvari bez kojih ne biste mogli zamisliti svakodnevicu?

– Kafa, gluma, porodica i prijatelji.

Kako bi izgledao jedan Vaš dan iz snova?

– U kratkim crtama: snimam film u Rimu s Paolom Sorrentinom, sasvim slučajno su tu neki meni dragi i bliski ljudi s kojima se družim između.

 Koji je Vaš životni moto?

– Ne bih se baš vezala za jedan životni moto koji možemo pročitati na bočici od vode. Najkraće rečeno, treba vjerovati u sebe i nikada ne odustati od sebe, svojih snova i želja. Udah po udah, korak po korak i dan po dan, na kraju sve bude kako treba biti.

 Koji projekti su sada u toku? Neke nove uloge na pomolu?

– Snimila sam modnu kampanju za Roberta Severa, koja je izašla nedavno.

Pročitajte još