Sarajevo Wine Weekend slavi rođendan: Naših slatkih 16

Piše: L. K. P.

 

Sarajevo Wine Weekend ove godine slavi svoj 16. rođendan. Festival će se održati u Bosanskom kulturnom centru, 21. i 22. oktobra od 16 do 22 sata. Posjetitelji će imati priliku da uživaju u degustaciji vrhunskih vina, nagrađivanih i ocijenjenih u najpoznatijim svjetskim vinskim magazinima i od poznatih svjetskih vinskih kritičara i sommeliera.

Vinarije na Sarajevo Wine Weekend stižu iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Srbije, Crne Gore, Makedonije, Slovenije, Francuske, Španije, Austrije i Italije, a pratit će ih lokalni i regionalni izlagači delikatesa poput sireva, proizvoda od mesa, neizostavne čokoladne slastice, te ugostiteljski gastro izlagači.

Tim kompanije „Fina Vina“, koji organizira Sarajevo Wine Weekend, poručuje da se nakon dvogodišnje pauze s nestrpljenjem očekuje početak Festivala, a ko su članovi ovog vrijednog tima, kako izgleda početak Vinskog festivala, kako se ideja rodila, otkriva u razgovoru za magazin „Azra“ Amir Beširević, osnivač kompanije „Fina Vina“ i Sarajevo Wine Weekend Festivala.

– U početku Festival Sarajevo Wine Weekend je bio manja organizacija i nije zahtijevao mnogo vremena kao danas. Prvo se rodila ideja o vinskom događaju, realizovali smo je i, uistinu, Festival iz godine u godinu poprima sve veći značaj i samim tim postaje i organizacijski zahtjevniji. Danas s ponosom mogu reći da brojimo sedam stalnih članova: Lejla, Alen, Sedina, Maida, Ena, Damir i moja malenkost. Naravno, imamo i mnogo pridruženih članova bez kojih ne bismo mogli organizovati sada već mnogo odgovorniji projekt, odnosno Festival – ističe Beširević.

Nakon dvogodišnje pauze zbog pandemije Covida-19, Sarajevo Wine Weekend se vraća i proslavlja 16. rođendan.

– Da, nažalost, imali smo dvije godine pauze, iako na naše veliko iznenađenje, i u ove dvije godine pauze u vrijeme održavanja Festivala – oktobar, dobijali smo upite o organizaciji Festivala. Te geste su nam garantirale da Festival i dalje živi i čeka bolja vremena. Ove godine proslavljamo velikih, slatkih 16. Vrlo često imamo interne sastanke na kojima preispitujemo obaveze koje smo imali i koje nam slijede, a u pozadini nam svira pjesma „Sweet 16“ (Billy Idol), koja nas u ovom trenutku dodatno motivira, da bi ovogodišnje izdanje organizacijski prošlo vrlo dobro i da publici pružimo zanimljive vinske degustacije i dobru zabavu.

Koliko vinarija ćete ugostiti?

– Festival je ograničenog kapaciteta i ni u jednom momentu nismo željeli izgubiti tu draž i prenijeti ga u karakter sajma. Želimo da zadržimo prvobitnu zamisao, a to je da svaki izlagač ima svoj prostor i mogućnost razvijanja dodatnih poslovnih prilika, ali, ipak, govorimo o 50 vinskih i desetak gastro izlagača.

Koliko je u BiH javnost upoznata s kulturom vina, porijeklom i vrstama?

– S obzirom na to da se podigla svijest u ispijanju vina, na tržištu se traže različite sorte i vrste vina, koje općenito ovise o ukusima pojedinaca, kao i sva ostala hrana i pića, s obzirom na rastući trend i sve veću obrazovanost krajnjih potrošča, traži se širok spektar vinskih sorti, kao npr: malvazija, sivi pinot, chardonnay, cabernet sauvignon, različite kupaže, te, naravno, blatina i žilavka. Naša, timska satisfakcija jeste da u restoranima za vrijeme ručka/večere gotovo i ne možete vidjeti stol bez čaše, odnosno boce vina. To je sigurno rezultiralo dugogodišnjim vinskim edukacijama.

Kako je izgledao početak vinskog festivala i kako se rodila ideja?

– Festival u Sarajevu je u jednom trenutku, prije skoro 15 godina, postao neminovnost prije nego ideja. Bosna i Hercegovina u to vrijeme nije imala ozbiljan vinski festival, a bio je neophodan jer se i naša domaća vinarska scena u tom trenutku budila i osvještavala u smislu promocije i probijanja na tržištu, a vina su polako i sigurno ulazila u modu. Počeli smo stidljivo, ali smo imali sreću da su se oko ovog projekta okupili sjajni ljudi. Posljednjih pet festivala, od ukupno 15 koje smo do danas organizirali, pokazali su, te potvrdili, da smo postali jedan od najznačajnijih regionalnih događanja ove vrste.

Koliko se Vaša vizija mijenjala kroz godine?

– Festival je planiran nakon završetka berbe i prvih radova u vinskom podrumu, odnosno uvijek u drugoj polovini oktobra.  Na Festivalu je moguće degustirati vrhunska vina kojih trenutno čak i nema u našim ugostiteljskim objektima, dakle, riječ je o izabranim sortama vina određenih vinarija. Nerijetko ta vina imaju i izuzetno visoke cijene, jer se radi o posebnim selekcijama iz privatnih podruma vinara. Tom prilikom posjetitelji Festivala imaju mogućnost  prodiskutovati o različitim godinama berbe. Ja sam prezadovoljan, polagano Festival prelazi u tradiciju održavanja svake godine, a prema komentarima izlagača i posjetitelja Festivala, vlada pozitivno mišljenje o svemu.

Koliko je dobra hrana bitna uz dobra vina?

– Hrana je, zapravo, glavni okidač koje ćete vino konzumirati. Pravilo kaže da prvo izaberete vrstu jela, odnosno da li je to meso, riba ili povrće i onda birate vino koja se sljubljuje uz određenu vrstu hrane.

Kako usklađujete privatne i poslovne obaveze?

– Uspješno odolijevamo nastalim obavezama, mnogo razgovaramo i nastojimo jedno drugo razumijeti i podržati u odlukama.

Šta je tajna timskog rada?

– Dobra i pozitivna radna atmosfera, međusobna komunikacija i uvažavanje svih uposlenika, diskusija, te komentari o idejama i svakako prijateljski i miran pristup svim eventualnim preprekama i problemima.

Partneri u kući i na poslu

Kako izgleda jedan radni dan Lejle i Amira Beširevića?

Lejla:  Nas dvoje funkcionišemo kao da oboje idemo na različita radna mjesta i tako prilagođavamo naše obaveze, jer, iako smo stacionirani na istoj radnoj adresi, radni zadaci su potpuno drugačiji. Počinjeno ga s našim internim sastankom i nakon njega se raspoređujemo u „slobodne strijelce“. Poslije završenog radnog dana počinju druge, slatke obaveze zvane roditeljstvo.

Amir:  Radni dan, hm… vrlo užurbano. Podrazumijeva rano buđenje, obično se razbudim uz jutarnji trening, tuširanje i spremanje. Roditelji smo dvoje djece, pa ukoliko su prva smjena, tada nastaje pravi mali cirkus kroz kuću.

 

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti