Slatko-slani vodič: Jedna namirnica, dvije kombinacije

Piše: Azra

Iskoristite istu namirnicu i za slano i za slatko. Donosimo vam ideje za slatko-slane parove koji dijele jedan zajednički sastojak. Sve su ideje podjednako jednostavne, brze i ukusne, tako da istu namirnicu mogu jesti i ljubitelji slatkih i slanih jela

LISNATO TIJESTO

Gotovo lisnato tijesto provjereni je saveznik slanih i slatkih jela, a ovo su naši sezonski prijedlozi:

1.Lisnati tart s ricottom i šampinjonima 

SASTOJCI:

275 g lisnatog tijesta, kupljenog već razvaljanog ili odmrznutog pa razvaljanog

1 jaje

100 g milerama ili pavlake

100 g ricotte

50 g mozzarelle ili feta sira

2 kašike maslinovog ulja

1 veći ili 2 manja mlada luka (ili preskočite)

1 čehno bijelog luka

250 g šampinjona

so, biber, svježi ili sušeni timijan

PRIPREMA:

Rernu zagrijte na 200 Celzijevih stepeni, a veliki pleh obložite papirom za pečenje. Luk, bijeli luk i šampinjone narežite. Na tavi zagrijte ulje pa 5-6 minuta prepržite luk, pazeći da ne zagori. Dodajte bijeli luk, miješajte ga 30 sekundi pa dodajte gljive. Pržite na srednje jakoj i jakoj vatri dok se lijepo ne karameliziraju i omekšaju – trebaju pustiti vodu, ta voda treba ispariti i gljive trebaju dobiti zlatnu koricu. Dodajte so, biber i timijan. Sve skupa gljive se peku 10-ak minuta. Razvaljano lisnato tijesto stavite na papir za pečenje i izbodite viljuškom. Premažite ga mješavinom milerama, ricotte i jajeta, samo ostavite 2-3 cm uz rub prazna. Na premaz posipajte gljive pa mozarellu ili feta sir. Rubove tijesta presavijte preko nadjeva. Pecite otprilike 25 minuta, dok rubovi i nadjev ne dobiju lijepu boju. Prije posluživanja neka odstoji 7-8 minuta da se nadjev stisne.

2.Tart s jagodama i bananama 

#1337recepti tart jagodama priprema#

SASTOJCI:

250 g lisnatog tijesta

1 manje jaje

200 g krem sira

250 ml slatkog vrhnja

2 kašike šećera u prahu

sok od ½ limuna

naribana korica ½ limuna

1 kašika arome vanilije

1 banana

5 većih, svježih jagoda

PRIPREMA:

Lisnato tijesto odledite i tanko razvaljajte u oblik pravougla na lagano pobrašnjenoj površini. Rub tijesta premažite vodom pa presavijte rubove prema unutra i lagano ih pritisnite. Tijesto pažljivo premjestite na lim za pečenje koji ste namastili i pobrašnili ili prekrili masnim papirom, pa premažite razmućenim jajetom. Lisnato tijesto pecite 15 minuta na temperaturi od 180 Celzijevih stepeni, dok ne dobije lijepu zlatno žutu boju. Prije pečenja tijesto izbodite viljuškom na nekoliko mjesta, kako se ne bi previše napuhalo. Za pripremu kreme slatko vrhnje, krem sir i ostale sastojke stavite u zdjelu pa kratko izmiksajte dok ne dobijete lijepu kremu. Kremu nemojte predugo miksati, jer će biti pregusta i nećete je moći razmazati po tijestu. Ohlađeno lisnato tijesto premažite pripremljenom kremom od sira. Preko kreme od sira posložite svježe jagode i bananu ili neko drugo svježe voće koje volite – maline, borovnice, kivi… Banane obavezno poškropite limunovim sokom, kako stajanjem ne bi oksidirale i pocrnile.

BATAT

Batat se može peći na iste načine kao i krompir i pripremati kao samostalno jelo ili kao prilog uz mesna jela. Sprema se kao i običan krompir – kuhan, pečen, pire, pržen, a ukusan je i na grilu. Koristi se i za pripremu poslastica, poput pudinga, štrudli i slično.

Knedle od ljubičastog batata 

SASTOJCI:

280 g kuhanog ljubičastog batata

270 g pire krompira

1 jaje

2 kašike otopljenog putera

125 g glatkog brašna

100 g oštrog brašna

šljive

mak + mlijeko

puter

prezla

PRIPREMA:

Batat zgnječite viljuškom. Dodajte jaje, puter i oba brašna. Zamijesite tijesto. Šljive operite i posušite, izvadite im koštice i na to mjesto stavite malo šećera.  Tacnu na koju odlažete knedle lagano pobrašnite. Uzimajte dio po dio tijesta, razvaljajte, na sredinu stavite šljivu/mak  i oblikujte knedle. Prokuhajte  vodu u većem plićem loncu, malo je posolite. Kuhajte knedle 10-ak minuta, odnosno dok ne isplivaju. Otopite puter, dodajte prezlu i kada dobiju lijepu boju, odložite na stranu. Kuhane knedle vadite viljuškom i stavljajte u pripremljenu prezlu jednu po jednu.

Krem supa od batata

SASTOJCI:

2 batata

4 mrkve

1 glavica luka

1 l povrtnog temeljca

100 ml kiselog vrhnja

PRIPREMA:

Nasijecite batat i mrkvu na ploške. Poprskajte s malo maslinovog ulja i stavite u rernu zagrijanu na 200 Celzijevih stepeni. Ne dopustite da zagori, jer tamni dijelovi nisu poželjni. Kad je gotovo, izvadite iz rerne i ostavite dok ne izdinstate glavicu luka. Luku dodajte malo povrtnog temeljca i ostavite da se kuha nekoliko minuta. Uz pomoć štapnog miksera usitnite mrkvu i batat te luk s temeljcem. Vratite sve u lonac i dodajte još temeljca. Dodajte temeljac dok ne postignete željenu gustoću krem supe. Dodajte so, biber i kiselo vrhnje. Dobro promiješajte.

 

 RIŽA

Riža je bogata ugljikohidratima, te proteinima i dijetalnim vlaknima, što vam osigurava bolju i lakšu probavu. Ova dijetalna namirnica ima svega 360 kalorija u 100 grama, te je izuzetno hranjiva i lako probavljiva, a uz to je bogata vitaminom B, željezom, fosforom i manganom, koji su potrebni sportistima radi bržeg oporavka nakon teških treninga.

Đuveč 

SASTOJCI

100 ml ulja

2 veća crvena luka

2 crvene paprike

1 zelena paprika

400 g narezanog bijelog pilećeg mesa

250 g graška

300 g mrkve

4 manja paradajza (ili 2 veća)

200 ml paradajz sosa

200 g riže

500 ml tople vode

so

biber

 

PRIPREMA:

Prvo narežite sve namirnice. U većoj posudi zagrijte ulje. Ubacite narezani luk i uz miješanje dinstajte na srednjoj vatri desetak minuta, dok postane staklast. Zatim ubacite meso i kratko ga prodinstajte (5 minuta) pa dodajte i crvenu i zelenu papriku. Stalno miješajte i dinstajte 10-ak minuta. Nakon toga ubacite grašak i mrkvu, pa narezani paradajz. Sve izmiješate i dinstajte pet minuta. Ulijte paradajz sos i dodajte rižu. Sve dobro promiješajte, poklopite i pustite 2-3  minuta da se krčka. Potom dodajte dio vode i kuhajte dok voda ne ispari (10-ak minuta). Kad voda ispari, uliti je ponovo, promiješajte, poklopite i kuhajte još 10 minuta uz povremeno miješanje. Posolite i pobiberite po ukusu. Ulijte svu vodu do kraja, promiješajte i kuhajte dok voda ispari. Prije serviranja ostavite 10-ak minuta da se prohladi.

Sutlijaš 

1 l mlijeka

150 g riže za sutlijaš

kesica vanilinog šećera

prstohvat soli

narendana kora jednog limuna

750 g kiselih jabuka

75 ml soka od limuna

3 kašike šećera

3 kašike suhog grožđa

malo cimeta

4 kašike badema u listićima

kriške jabuke za ukrašavanje

PRIPREMA:

Prokuhajte mlijeko, dodajte rižu i vanilin šećer, so i koru od limuna. Kuhajte na tihoj vatri 40-45 minuta, uz često miješanje. Ogulite jabuke, presijecite ih na polovine i očistite. Isijecite četiri duguljaste kriške, a ostatak jabuka isjeckajte sitnije. U šerpu sipajte kašičicu limunovog soka i jednu kašiku vode. Prodinstajte četiri kriške tri minuta, zatim ih izvadite i ostavite da se ocjede. Ostatak limunovog soka s tri kašike šećera sipajte u šerpu pa dinstajte sitno isjeckane jabuke 10-15 minuta. Operite suho grožđe, osušite ga i dadajte u šerpu. Dodajte i cimet. Propržite badem tako da dobije zlatkastu boju. Sutlijaš zasladite šećerom. Porcije ukrasite proprženim bademom i kriškama jabuke.

MRKVA

Mrkva je bogata beta karotenom, vitaminima K, C, E i B skupine, folnom kiselinom, fosforom, kalijem i manganom. Možete je pripremati na različite načine: jesti sirovu, kuhati, peći, pariti, roštiljati i pirjati. Zbog svoje arome pogodna je za slatka i slana jela pa je odlična namirnica za pripremu salata, supa, zimnica, deserta i sokova.

Njoke 

SASTOJCI:

500 g mrkve

2 dcl mlijeka

100 g putera

200 g brašna

 

PRIPREMA:

Operite i ogulite mrkve, nasjeckajte ih na manje komade i kuhajte u slanoj vodi dok ne omekšaju. Kada su gotove, napravite pire od mrkve i pustite sa strane da se hladi 10-15 minuta. U velikoj zdjeli pomiješajte pire od mrkve i brašno. Umijesite tijesto da ne bude ljepljivo, ali niti previše suho. Rukama ili viljuškom oblikujte njoke i kuhajte ih u slanoj vodi dok ne isplivaju na površinu.

Kolač 

SASTOJCI:

375 g mrkve

6 bjelanaca

6 žumanaca

275 g šećera

1 vanilin šećer

1 prstohvat soli

korica narandže

100 g krem sira

75 ml mlijeka

125 g pirovog brašna

125 g pšeničnog brašna

1 omot praška za pecivo

badem mljeveni

PRIPREMA:

Mrkvu ogulite i sitno naribajte. Dno kalupa za torte namastite i obložite papirom za pečenje. Zagrijte rernu. Bjelanca mikserom vrlo čvrsto istucite. Žumanca, šećer, vanilin šećer i so u posudi mikserom na najvišoj brzini kremasto istucite. Umiješajte krem sir. Brašno pomiješajte  s praškom za pecivo i bademima i umiješajte u smjesu zajedno s mlijekom. Potom kratko umiješajte mrkvu. Oprezno umiješajte snijeg i poravnajte tijesto u kalupu. Kalup stavite u rernu na rešetku. Pečen kolač u kalupu stavite na kuhinjsku rešetku, te nakon 10 minuta odvojite obruč kalupa za torte i uklonite ga. Ostavite kolač od mrkve da se ohladi.

Pročitajte još