Ko je dizajnerica cipela koja sarađuje sa Kim Kardashian, a pričalo se da je Rihanni otela dečka: Za 4 godine zaradila 55 miliona dolara

Piše: Azra

Foto: Instagram @aminamuaddi

Svakih nekoliko godina pojedini dizajneri obuće uspiju nekako da ukradu naklonost ljubitelja mode, a ta slavna titula sada uvjerljivo pripada Amini Muaddi. Njene cipele kao stvorene za zabave posljednjih mjeseci postale su nezaobilaznan model obuće u kolekcijama slavnih ljepotica.

Brend dizajnerke rumunsko-jordanskog porijekla Amine Muadi u samo nekoliko godina od osnovanja postao je sinonim za statement cipele.

Njene cipele s dodatkom geometrijske pete nalik čaši za martini danas je teško ne primjetiti, a značajan proboj Muaddi na svjetskoj modnoj sceni zabilježen je 2019. godine.

U tom periodu su u njenim štiklama bajkovitog izgleda primjećene zvijezde poput IT djevojke Kendall Jenneri ikone stila s Barbadosa, Rihanne, s kojom je Muaddi imala priliku i da sarađuje.

Baš u jeku pandemije, kada su se svi priklonili ružnoj, a udobnoj obući, ona je ponudila vamp modele kojima je osvojila poznate – od Kim Kardashian, preko Belle Hadid, Irine Shayk do Rihanne.

Nakon saznanja da je za četiri godine zaradila 55 miliona dolara mnogi su počeli da se interesuju za to ko je ova mlada žena koja je uspjela od sebe da napravi modnu instituciju.

– Kad sam imala devet godina, odlučila sam da ću raditi u modnoj industriji. Stalno sam čitala modne magazine i pitala mamu kako da dobijem posao u modi. Očigledno ona nije imala pojma. Živjeli smo u Jordanu i onda u Rumuniji, a to nije bilo baš otvoreno okruženje. Ipak, moje interesovanje je počelo tamo, izjavila je dizajnerica.

Kada je odrasla, preselila se u Italiju gdje se u Milanu upisala na Europski institut za dizajn. Prije nego što je lansirala svoju liniju, radila je kao stilistkinja koja je usavršavala stajlinge u L’Uomo Vogue i GQ.

Njena ljubav prema obući, od patika preko najviših štikli koje je imala u svom ormaru, je podstakla da pokrene svoj biznis.

Njene cipele su tema razgovora modnih stručnjaka, a na Instagramu fanovi su opsjednuti svakom Amininom novom objavom.

Dizajnerica je za Vogue podijelila svoju filozofiju stila i objasnila zašto smatra da su cipele najmoćniji komad odjeće.

– Kada sam bila na fakultetu, bukvalno sav moj novac je odlazio na cipele. Očigledno mi je to bila opsesija. Mislim da je moje interesovanje proizašlo iz činjenice da su cipele skulpturalne, one su objekti. Možete ih izložiti na stolu ili polici i izgledat će dobro, ali su najposebnije kada ih probate, jer mogu da utiču na vaš stav. Koliko god tašna bila lijepa, ona vam neće dati tu transformaciju. Prave cipele mogu učiniti da se osjećate više cool, seksepilnije, oštrije ili ženstvenije, u zavisnosti od stila koji nosite. One imaju moć da promjene vaše raspoloženje i promjene, ne vašu ličnost, već vašu ličnost u tom trenutku. Mislim da su najmoćniji predmet u modi – istakla je.

Aminu su pratili i tračevi. Pri kraju Rihannine trudnoće novinar iz Pariza objavio je twit koji je pokrenuo lavinu komentara na društvenim mrežama, a u kojem je sam iznio tvrdnju da je trudna pjevačica ostavila ASAP Rockyja zbog prevare. Brzo se rasplamsala priča da je reper Rihannu prevario s dizajnericom cipela Aminom Muaddi, s kojom Riri redovno sarađuje.

Iako se danima niko od njih troje nije oglašavao, Amina je, usljed glasina koje su otišle predaleko, uzela stvar u svoje ruke i putem društvenih mreža tvrdila da su glasine apsolutno lažne.

– Oduvijek sam vjerovala da neutemeljena laž koja se širi društvenim mrežama ne zaslužuje nikakav odgovor ili pojašnjenje, pogotovo ako je toliko podla. U početku sam pretpostavila da ovaj lažni trač, izmišljen s lošom namjerom, neće biti shvaćen ozbiljno, rekla je tada dizajnerica.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti