U Tuzli počeo Međunarodni dječiji festival Vezeni most

Piše: Azra

Danas je u Tuzli svečano otvoren Međunarodni dječiji festival „Vezeni most“, najveći i najznačajniji kulturni projekt namijenjen djeci i umjetnicima koji se obraćaju mladima u BiH, a trajat će do 22. oktobra 2022. godine. Festival, koji organizira Udruženje prijatelja knjige „Mali princ“, osmišljen je kao nastavak duge tradicije književne manifestacije Oktobarska poetska drugovanja, koju je od 1972. do 1991. godine organizirao Dom mladih u Tuzli i na kojoj su učestvovali svi značajniji pisci za djecu s prostora bivše Jugoslavije.

„Vezeni most“ je festival na kome se na neposredan način njeguju vrijednosti bosanskohercegovačke i svjetske književne baštine i podstiče međunarodna kulturna saradnja u našem regionu.

– Čak i kada svaki jezik zanijemi – kultura uvijek ima načina da notom, slikom, stihom napravi most s jasnom namjerom – da povežemo sve razdvojene obale na ovom svijetu, sve ljude dobre volje i čista srca. Ove godine Festival je inkluzivnog karaktera, odnosno moji studenti Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta Univerziteta u Tuzli i ja zaduženi smo za provođenje kreativnog maratona, koji će trajati dva dana. Jedan dio maratona će se odvijati u klubu „Zmaj od srca“ za djecu s Down sindromom, jer „Vezeni most“ ima inkluzivna krila  – izjavila je jedna od organizatorica prof. dr. Edina Šarić.

– Na Festivalu je više od 50 učesnika iz svih zemalja naše regije, a veoma je važno to što smo ove godine nastavili naučni skup kojim „Vezeni most“ postaje pravi zamajac i animator stručnih ljudi koji prate književnost za djecu, a to je segment koji nam je nedostajao u Bosni i Hercegovini, jer bez valorizacije književnosti nema ni njenog pravog razvoja – kazao je direktor Festivala Šimo Ešić.

U okviru Festivala i ove godine bit će dodijeljene književne nagrade „Mali princ“.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti