Nissan otkrio ZEOD RC: Najbrži električni trkaći automobil na svijetu.

Piše: Redakcija

ZEOD RC (Zero Emission On Demand Racing Car, trkaći automobil bez ispušnih emisija na vozačev zahtjev) premijerni će nastup imati dogodine na 24 sata Le Mansa. U okviru planiranog povratka takmičenju u klasi LM P1 u želji da ostvari ukupnu pobjedu u najprestižnijoj utrci izdržljivosti na svijetu, Nissan, vodeći proizvođač električnih cestovnih automobila, isprobat će izvedbe nove tehnologije električnog pogonskog sklopa.

Iako će bolid nastupiti tek iduće godine na 24 sata Le Mansa, Nissan je danas pokrenuo jedinstveni dio programa – ljubitelji utrka dobit će priliku vidjeti ga u navijačkom prostoru staze Circuit de la Sarthe. Nissan, naime, namjerava ponovno spustiti zastore ljubiteljima širom svijeta i o novostima ih obavještavati na kanalu Nismo.tv na Youtubeu.

Poziv da se takmiči u utrci 24 sata Le Mansa 2014. koji je Nissanu stigao iz Automobile Club de l’Ouest (ACO) u februaru je u Japanu objavio Nissanov predsjednik i glavni izvršni direktor Carlos Ghosn. Bolid će nastupiti pod ACO-vom oznakom “garaža 56”, što je dodatno startno mjesto namijenjeno bolidima koji pokazuju nove i inovativne tehnologije.

“Nissan je postao svjetski predvodnik u razvoju automobilske tehnologije bez emisija, a Nissan ZEOD RC omogućit će nam daljnji razvoj tih mogućnosti jer ćemo najtežu utrku izdržljivosti na svijetu iskoristiti kao pokretnu laboratoriju za ispitivanje potencijala našeg planiranog pogonskog sklopa klase LM P1”, izjavio je Andy Palmer, izvršni potpredsjednik i član izvršnog odbora u Nissan Motors.

“Nissan ZEOD RC logični je napredak nakon cestovnog Nissana Leaf i trkaćeg prototipa Leaf RC. Tehnologije razvijene u okviru programa ZEOD RC bit će dio budućih inovacija u Nissanovim cestovnim automobilima.

“Nissan već prodaje najviše električnih automobila na svijetu pa jedva čekamo priliku svijetu pokazati šta smo naučili razvijajući akumulatorsku tehnologiju na najstarijoj, najtežoj i najpoznatijoj utrci izdržljivosti na svijetu.

“Program ZEOD RC služi razvoju raznih tehnologija i procjeni njihove iskoristivosti u budućem Nissanovom povratku u klasi LM P1 utrke 24 sata Le Mansa. Ispitujemo nekoliko mogućnosti. Osim potpuno električnog pogona i drugih novih tehnologija koje su još u fazi razvoja, isprobat ćemo sistem Zero Emission on Demand (“bez ispušnih emisija na zahtjev”), kod kojeg vozač sam uključuje električni ili benzinski pogon, jer je riječ o smjeru kojim će u budućnosti ići razvoj cestovnih automobila.

“Kako nijedan drugi proizvođač danas ne primjenjuje električne pogone u utrkama izdržljivosti, ponovno je Nissan taj koji uvodi inovacije. Time ćemo dobiti znatne količine podataka i informacija za procjenu mogućih pogonskih sklopova budućih programa sportskih automobila, a omogućit će nam i da ostanemo predvodnici cestovne pokretljivosti bez štetnihemisija.”

Predstavljen 2010., Nissan Leaf postao je najprodavaniji elektromobil na svijetu. Leaf je 2010. osvojio nagradu Green Car Vision, 2011. proglašen je evropskim i svjetskim automobilom godine, a od 2011. do 2012. bio je i japanski automobil godine.

Nissan je 2011. proizveo Leaf RC – trkaći prototip koji pogoni elektromotor od 107 KS kakav se ugrađuje i u cestovnu izvedbu.

Iako kapacitet pohrane energije sadašnje akumulatorske tehnologije nije dovoljan za nastup potpuno električnog prototipa na Le Mansu, Ben Bowlby, konstruktor Nissana ZEOD RC, smatra kako je razvoj tog bolida važan korak za “elektrifikaciju” trkaćih automobila budućnosti.

“Razvoj takvog automobila daje nam izvanredno izazovnu probnu platformu za moguća iznimno efikasna rješenja za cestovne automobile budućnosti. Idućih dvanaest mjeseci opsežnim ćemo testnim programom ispitati razne pogonske sklopove”, objasnio je Bowlby.

“Mnogo je mogućnosti koje moramo razmotriti i ispitati. Testni je program dio dugoročnog cilja – razvoja sistema i skupa normi za tu vrstu tehnologije u saradnji s ACO-m koji bi bili najprikladniji za najviši nivo tog takmičenja.”

“Nissan je predvodnik u tehnologiji cestovnih električnih automobila, a sada sva tako stečena znanja želimo iskoristiti za konstrukciju novog trkaćeg automobila.”

“Konstruktorska ekipa programa Nissan ZEOD RC veliku je psžnju posvetila obliku bolida i aerodinamičkoj efikasnosti koja neće omogućiti samo iznimne performanse nego i visok nivo energetske efikasnosti, što je danas cilj svih proizvođača automobila.

“U idućim ćemo mjesecima uveliko raspravljati s ACO-m o mogućoj budućoj “elektrifikaciji” pravila Le Mansa i raditi na razvoju odgovarajuće tehnologije. Garaža 56 hrabar je potez ACO-a koji omogućava da se pokažu inovacije i isprobaju novi dijelovi i sistemi za buduća takmičenja. ACO je u tom smislu danas najnapredniji sponzor automobilizma.”

Gume za novi prototip Nissan će osigurati saradnjom s francuskim proizvođačem Michelinom. Već su sarađivali na projektu DeltaWing. Tvornica iz Clermont-Ferranda drži zavidan rekord – pobijedila je u petnaest uzastopnih utrka u ukupnom poretku.

Nissan ZEOD RC testnu će premijeru imati ovog ljeta. Nissan će u ovogodišnjih 24 sata Le Mansa ponovno tražiti pobjedu u klasi P2, gdje pogoni 15 od ukupno 22 bolida. Nissan je bio dominantan u prvim utrkama FIA-ina Svjetskog prvenstva u utkrama izdržljivosti: pobijedio je u Silverstoneu i Spa-Francorchampsu.

 

Pročitajte još