Pizza: Nek se javi ko je ne voli

Piše: Azra

Pizze možete pripremite za ugodno druženje, za rođendansku proslavu ili brzi ručak. Zahvalne su za sve prilike, a mi vam predlažemo zanimljive kombinacije.

 

Tijesto

SASTOJCI:

20 g svježeg kvasca

1 kašika šećera

250 ml mlake vode

320 g brašna

1 kašika soli

3 kašika maslinovog ulja

 

PRIPREMA:

Kvasac i šećer pomiješajte s polovicom tople vode pa ostavite desetak minuta da se zapjeni. U brašno koje ste stavili u veću posudu stavite dignuti kvasac, so, ostatak tople vode i maslinovo ulje. Zamijesite glatko tijesto i dodajte malo brašna ako je potrebno, ali ne previše. Kad ste zamijesili tijesto, podijelite ga na više dijelova, to ovisi o tome u limu kakve veličine ćete peći tijesto i koliko debelo želite da bude. Ostavite 45 minuta na toplom mjestu i bez propuha da se digne, pokriveno čistom kuhinjskom krpom. Upalite rernu da se zagrije na 250 stepeni. Niske temperature nisu pogodne za pečenje pizze, jer je ona tanka i zapravo joj treba samo malo. Dignute loptice tijesta jednu po jednu razvaljajte ili rastanjite rukama na dobro pobrašnjenoj površini. Prebacite u samo malo nauljen lim za pečenje (ne želimo da se zalijepi) i stavite gore dodatke koje volite. Nemojte staviti previše umaka od paradjza da se tijesto ne razmoči, kao ni ostalih namirnica. Ovdje stvarno vrijedi pravilo da je manje više. Pecite u zagrijanoj rerni na 250 stepeni 10 do 15 minuta, ovisno o tome koliko je rerna jaka.

Margherita

SASTOJCI:

125ml passate

1 kašika bosiljka

pola kašike  šećera

so

crni biber mljeveni

200 g mozzarelle

 

PRIPREMA:

U passatu dodajte kašike svježeg bosiljka, šećer, prstohvat soli, biber i dobro promiješajte. Tijesto premažite pripremljenom passatom. Po tijestu rasporedite naribanu ili na ploške narezanu mozzarellu. Pizzu pecite 10-ak minuta na temperaturi od 250°C. Pospite je preostalim bosiljkom i odmah poslužite.

 

Vegetariana

 

SASTOJCI

1 manja glavica luka

2,5 dcl sosa od paradajza

1 kašika origana

1 kašika sjeckanog peršunovog lista

malo bibera

malo soli

4 kašike kečapa

malo ulja

NADJEV

crvena paprika

zelena paprika

mala tikvica

šampinjoni

manja glavica luka

paradajz (odstraniti sjemenke)

mozzarella

PRIPREMA

Luk sitno isjeckajte i izdinstajte na malo ulja. Dodajte sok od paradajza, kečap, origano, malo soli i sjeckan peršunov list. Treba da ukuha, da bude gušći sos. Uz ivice tijesta stavljajte štapiće mozzarelle, ivice namazane vodom preklopite preko sira i slijepite da sir ne iscuri tokom pečenja. Pripremljeno tijesto stavite u rernu da se malo zapeče, toliko da se uhvati korica. Ovako zapečeno tijesto moze da se zamrzne, pa kad zatreba samo složite povrće i ispečete. Izvadite iz rerne i premažite sosom, zatim slažite povrće.

Tuna

 

SASTOJCI:

tuna iz konzerve 2 u komadima

pasirani paradajz

200 g šampinjona

100 g naribanog sira

200 g ljubičastog luka

2 crne masline

peršun (sjeckani)

 

PRIPREMA

Tunu procijedite, a peršun, ljubičasti luk i šampinjone nasjeckajte. U jednu zdjelicu naribajte sir, a u drugu dodajte dvije konzerve ocijeđene tune.  Zatim u zdjelu s tunom dodajte pasirani paradajz, luk nasjeckan na sitne trakice, peršun, so, origano.  Sada smjesu ravnomjerno rasporedite po tijestu, preko smjese dodajte nasjeckane šampinjone te stavite peći u rernu zagrijanu na 200 stepeni,  30 minuta. Nakon proteklog vremena, pizzu izvadite iz rerne, dodajte joj crne masline, po želji ukrasite svježim bosiljkom i poslužite.

Bosanska

SASTOJCI:

100 g sudžuke

250 g trapist sira

100 g suhog mesa

4 tvrdo kuhanih jaja

200 g šampinjona mariniranih šampinjona

2,5 dl paradajz umaka

kečap

feferoni

origano

PRIPREMA:

Tijesto premažite sosom od paradajza. Preko naribajte jaja i složite šampinjone koje ste nasjekli tanko na listiće. Nasjeckajte sitno feferone i pospite preko šampinjona, složite tanko nasječeno suho meso i sudžuku, a onda naribajte sir trapist. Preko prelijte kečapom i pospite origanom. Pecite 15 minuta u prethodno zagrijanoj rerni.

Quattro stagioni

SASTOJCI:

4 dl pasiranog paradajza

180 g mozzarella

120 g šampinjona

2 kašike maslinovog ulja

2 crvene paprike

8 fileta inćuna

120 g kobasica

2 kašike kapara

8 artičoka (listovi i srce)

12 crnih maslina

 

PRIPREMA:

Mozzarellu ocijedite i tanko narežite. Gljive obrišite i narežite na tanke listiće. Paprike očistite od sjemenki i ispecite u rerni, nakon toga ih ogulite i narežite na tanke trake. Inćune prepolovite po dužini. Kobasicu narežite na kolutiće. Artičoke ocijedite i prepolovite. Rernu zagrijte na temperaturu od 200°C. Paradajzom premažite tijesto. Ostavite rub od dva centimetra na svakoj, a mozzarellu ravnomjerno rasporedite. Gljive složite na četvrtinu svake pizze i premažite maslinovim uljem. Na drugu četvrtinu složite paprike i na njih položite inćune. Treću četvrtinu prekrijte kobasicom i kaparima, a posljednju četvrtinu artičokama i crnim maslinama. Pecite 20-ak minuta i poslužite vruće.

Capricciosa

SASTOJCI:

1/2l soka od paradajza

400 g šunke

½ kg kačkavalja

400 g šampinjona

1 kesica origana

malo maslina

 

PRIPREMA:

Podlogu namažite paradajz sokom ili pireom koji je malo razmućen s vodom, preko toga stavite šunku isječenu na velike kocke, zatim šampinjone, narendajte odozgo kačkavalj ili neki drugi sir, ali da na njemu piše da je sir od parenog tijesta, odozgo pospite malo origana i ukrasite maslinama. Pecite u dobro zagrijanoj rerni na 220 Celzijevih stepeni, 10 minuta.

Hawaii

SASTOJCI:

paradajz pire

šunka

ananas

sir

bosiljak

PRIPREMA:

Šunka i ananas isijecite na male kocke i redajte po pizzi. Na kraju pospite izrendanim sirom i bosiljkom. Pecite u prethodno ugrijanoj rerni na 200 Celzijevih stepeni.

 

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti