Najmaštovitija Halloween hrana: Krvave jabuke, prsti od vještice ili keksi od kostura

Piše: Azra

 

Uživanje u dekoriranju i maskiranju u jezive likove začinite i prigodnim slanim i slatkim zalogajima koji će vaš Halloween učiniti još strašnijim, zabavnijim i ukusnijim. Krvave jabuke, prsti od vještice ili keksi od kostura gostima će biti nezaboravni, a vama će upotpuniti atmosferu. Uz ove slatkiše i grickalice, vaš Halloween party ostat će za pamćenje. Pročitajte jednostavne recepte i iznenadite djecu i goste svojom maštovitošću

Muffini

SASTOJCI:

1 jaje

100 g šećera

150 ml mlijeka

50 ml ulja

50 ml jogurta

Suhi sastojci:

100 g brašna

50 g mljevenog badema

1 kašičica praška za pecivo

pola kašičice sode bikarbone

Krema:

100 g krem sira

100 g šećera u prahu

250 ml slatke pavlake

boja po želji

sličice za dekoriranje

PRIPREMA:

Suhe sastojke sjedinite. Mokre sastojke sjedinite i dodajte u suhe te miješajte dok ne dobijete homogenu smjesu. Kalupe za muffine obložite korpicama. Sipajte tijesto u korpice, ali ne do vrha, jer narastu, 2/3 je dovoljno. Muffine peći otprilike 25 minuta na 180 Celzijevih stepeni.

Fil pripremite tako što krem sir sobne temperature izmiksate sa šećerom u prahu. Kada postane kremasto, dodajte slatku pavlaku. Za bojenje fila koristite prehrambenu boju po želji pa ukrasite muffine. Ukoliko želite identične kao na fotografiji, bit će neophodno koristiti sličice po vašem izboru. Sličice možete kupiti ili štampati pa isjeći, zalijepiti na čačkalice i dekorirati muffine. Za noge od vještice možete koristiti slamčice ili čokoladu.

Vještičiji prsti

 

SASTOJCI:

300 grama brašna

100 grama mljevenih badema

1 mljeveni gorki badem

pola vrećice praška za pecivo

130 grama nerafiniranog mljevenog šećera

vanilin šećer

1 dcl ulja klica kukuruza ili suncokretovog ulja

otprilike 1 dcl hladne vode

nekoliko kašika crvene marmelade

20-ak oljuštenih badema

PRIPREMA:

Prije svega, ako nemate oljuštene bademe, možete izabrati između dva načina da ih oljuštite. Možete ih namoćiti dan prije – kožica će se skidati s velikom lakoćom; ili ih možete ofuriti vrelom vodom (ne više od dvije minute kuhanja), ohladiti ih, te onda oljuštiti. Podijelite ih uzdužno, tako da od svakog badema dobijete dva “nokta”. Izmiješajte najprije suhe sastojke – brašno, mljevene bademe, mljeveni šećer, vanilin šećer i prašak za pecivo. Dodajte ulje i opet miješajte, te dodajte vodu i umijesite tijesto. Od tijesta napravite loptu, prekrijte ga i stavite u frižider pola sata da se odmori. Izvadite tijesto iz frižidera, odvajajte komadiće i oblikujte ih u valjkaste keksiće dugačke desetak centimetara i malo deblje od vašega maloga prsta. Valjajte ih po radnoj plohi tako da ih kažiprstom malo stanjite u onim dijelovima gdje su ljudski prsti tanji.

Uzmite oljuštene bademe te na kraj svakog “keksića” utisnite jednu polovicu, da izgleda poput nokta. Viljuškom ili čačkalicom iscrtajte crte na svakom keksiću, tako da izgleda realističnije. Drugu stranu keksa, na kojoj nema nokta, također malko oblikujte – tako da izgleda “odsječeno”. Sada je trenutak da se poigrate marmeladom. Važno je da je crvena, jer treba izgledati poput krvi. Podignite svaki “nokat” te kašičicom stavite pod njega malo marmelade te ponovno utisnite badem. Drugi okrajak “prsta” također namažite marmeladom, a potom keksiće ispecite.

Duhovi od bijele čokolade

 

SASTOJCI:

2 bjelanca

2 i po šolje brašna

pola margarina

4 kašike šećera u prahu

KREMA

2 žumanca

3 kašike gustina

pola margarina

2 dl mlijeka

4 kašike šećera

ZA DEKORACIJU

50 g čokolade

malo ulja

PRIPREMA:

Umutite pjenasto bjelanca. Pjenasto umutite i margarin sa šećerom, pa spojite s bjelancima muteći mikserom. Umiješajte u to dvije šolje brašna mikserom, a potom istresite na radnu površinu i uz dodavanje pomalo brašna umijesite fino glatko tijesto. Podijelite na manje komade i razvijajte na debljinu 2-3 mm. Režite krugove modlom za krofne, čašom ili nečim većim, ovisno o tome koliko velike “duhove” želite. Pecite ih preko modli za šaum rolne u čije se otvore stavi kuglica od folije, kako bi se dobio oblik glave duha. U nedostatku modli može se napraviti glava od folije staviti na čačkalicu, ubosti u jabuku ili krompir i tako peći, a poslije iskoristiti za nešto drugo krompir ili jabuku. Pecite samo 5-8 minuta na 180 Celzijevih stepeni, neka ostanu bijeli. Izvadite ih i ohladite prije punjenja i dekoriranja. Za kremu umutite žumanca sa šećerom, dodajte gustin i malo mlijeka pa izmiješajte u finu glatku masu. Dodajte preostalo mlijeko i skuhajte kremu kao puding. U ohlađenu kremu umiješajte umućen margarin i dije kašike otopljene čokolade. Napunite svakog duha kremom koliko može stati. Otopite čokoladu s malo ulja. Čačkalici odrežite oštri vrh i njome nacrtajte oči i usta duhovima.

Paukova jaja

SASTOJCI:

6 tvrdo kuhanih jaja

3 kašike majoneze

1 manja glavica luka

1 kašika sirćeta

1 kašika senfa

so i biber po ukusu

crne masline

PRIPREMA:

Nakon što se tvrdo kuhana jaja ohlade, pažljivo ogulite ljusku. Svako jaje prepolovite okomito, izvadite žumance i stavite u veliku zdjelu. U zdjelu dodajte majonezu, nasjeckani luk, sirće, so, biber i senf. Pomiješajte ih da se sjedine. Možete dodati još majoneze, soli i bibera ako želite. Svaku polovicu jajeta napunite s otprilike jednom kašikom punjenja. Za izradu pauka prerežite masline na pola. Polovicu masline s prerezanom stranom okrenite prema dolje u sredinu nadjeva od jaja. Ostatak masline narežite okomito na ploške. Zatim postavite narezane ploške oko masline u sredinu (kako biste stvorili paukove noge).

 

Krvave jabuke

8 crvenih jabuka

400 g šećera

1 kašika soka od limuna

4 kašika zlatnog sirupa

nekoliko kapi crvene boje za hranu (nije obavezno)

8 štapića za jelo

PRIPREMA:

Jabukama izvadite peteljke pa ih stavite u zdjelu otpornu na toplinu, prelijte ih ključalom vodom toliko da ih prekrijete te tako ostavite tri do četiri minute. Izvadite ih kašikom i osušite. Gurnite najoštriji kraj svakog štapića za jelo u sredinu svake jabuke, pazeći da je čvrsto uglavljen. Stavite veliki komad papira za pečenje na podlogu na kojoj ćete pripremati krvave jabuke. U veliki lonac dodajte šećer, limunov sok i 100 ml vode. Zakuhajte i kuhajte dok se šećer ne otopi. Lagano vrtite lonac da se šećer pomakne, ali nemojte miješati. Dodajte zlatni sirup i pirjajte smjesu (pazite da ne prekipi) dok ne dosegne stepen lomljivosti. Testirajte karamelu tako što ćete baciti malu količinu u hladnu vodu. Trebala bi se odmah stvrdnuti i nakon uklanjanja biti lomljiva. Ako je mekana, nastavite kuhati. Kad je gotova, ukapajte prehrambenu boju i promiješajte da se sjedini. Isključite vatru. Brzo umočite svaku jabuku u karamelu, nagnuvši tavu da je potpuno prekrije. Podignite i pustite da sav višak iscuri natrag u lonac prije nego je stavite na papir za pečenje. Ponovite s preostalim jabukama. Ponovno lagano zagrijte karamelu ako je potrebno. Pustite jabuke da se stegnu i jedite ih isti dan.

Mumije u lisnatom tijestu

 

SASTOJCI:

mini hrenovke

lisnato tijesto

crni biber u zrnu

umak od paradajza

senf

1 jaje

PRIPREMA:

Skuhajte hrenovke. Razvaljajte lisnato tijesto, narežite na trakice promjera jedan centimetar i premažite razmućenim jajetom. Trakice omotajte oko hrenovke tako da izgleda kao zavoj odnosno povoj, ali pri vrhu na jednom kraju ostavite da se hrenovka vidi (za mumijine oči). Omotane hrenovke položite na protvan obložen papirom za pečenje i pecite u rerni na 150 Celzijevih stepeni otprilike 25 minuta. Izvadite hrenovke i na mjesto za oči napravite dvije tačke sa senfom i na svaku lagano utisnite zrno bibera.  Poslužite uz umak od paradajza, a za dodatni Halloween efekt malo umaka možete kapnuti po samim hrenovkama.

Jezive paprike

SASTOJCI:

500 g mljevene piletine

1 šolja kuhane riže

2 kašike ulja

200 ml umaka od paradajza

1 manja glavica nasjeckanog luka

nasjeckani peršun

PRIPREMA:

Operite paprike, nožićem izrežite trokutaste oči i nos, a zubi neka budu cik-cak, slično kao kad dubite tikvu.  Zatim odrežite gornji dio paprika s peteljkom tako da dobijete “kapice”. Očistite paprike od koštica i membrana, isperite ih i ostavite naopačke da se cijede na papirnatom ručniku.  Na malo ulja prodinstajte luk dok ne postane staklast, zatim dodajte mljevenu piletinu, peršun i začinite vegetom. Kad piletina pobijeli, dodajte prethodno skuhanu rižu i zalijte umakom od paradajza (ne pretjerujte s umakom, nadjev mora biti gušći). Kuhajte na laganoj vatri 15-ak minuta, dodajte naribani sir i sve dobro promiješajte. Pripremljene paprike napunite nadjevom i vratite “kapice”. Posložite ih u dublji protvan na papir za pečenje, pokrijte aluminijskom folijom i pecite u prethodno zagrijanoj rerni na 180 Celzijevih stepeni otprilike 25 minuta i zatim poslužite.

 

 

SASTOJCI

290 g pakovanje baze za pizzu ili domaće tijesto za pizzu

90 ml (6 kašika) paste od sušenog paradajza ili preliva za pizzu od paradajza

10 ml (2 kašičice) maslinovog ulja

paket od 240 g sira edamera ili kriške mozarelle

feferoni, po želji

masline, po želji

PRIPREMA:

Napravite mješavinu za bazu za pizzu prema uputama i mijesite na pobrašnjenoj površini pet minuta. Zatim tanko razvucite na pravougaonik. Stavite na lim za pečenje i premažite preko paste od sušenog paradajza ili preljeva za pizzu. Prelijte maslinovim uljem i pecite 10 minuta. Koristeći kalupe za kolačiće, izrežite oblike duhova, tikve i šišmiša iz odabranih kriški sira. Izvadite pizzu iz rerne i na vrh stavite oblike od sira. Vratite u rernu na još 5-6 minuta, dok osnova za pizzu ne postane hrskava i sir se otopi.

Frankenstein Marshmallow Pops

SASTOJCI:

12 velikih marshmallowsa

1 zdjela zelenih bombona

pola zdjele čokoladnih bombona

veliki štapići

PRIPREMA:

Zelene bombone rastopite u mikrovalnoj pećnici dok od njih ne dobijete lijepu gustu tekućinu. Marshamallowse stavite na velike štapiće i umočite ih u zelenu tekućinu. Ostavite ih u frižideru 10 minuta. Čokoladne bombone otopite u mikrovalnoj pećnici na isti način. Marshmallowse samo na vrhu umočite u čokoladu, a ostatak stavite u vrećicu za ukrašavanje kolača te nacrtajte oči, usta i nos. Ponovno slatkiše stavite u frižider na 10 minuta.

 

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti