Problem nestaje preko noći: 7 efikasnih savjeta za lijep miris obuće

Piše: Azra

Soda bikarbona

Soda bikarbona ima široku primjenu u domaćinstvu, tačnije u čišćenju, tako da nećete pogriješiti ako se i u ovom slučaju opredijelite za nju. Ima sposobnost da otkloni fleke i mrlje, a također može da upija vlagu i neprijatne mirise. Iz tog razloga je mnogi često upotrebljavaju za uklanjanje neprijatnog mirisa iz obuće. Šta treba uraditi? Vrlo lako, po jednu kašiku sode bikarbone stavite u svaku cipelu. Lijepo rasporedite sodu bikarbonu duž čitavog gazišta i sa strane, i ostavite da tako odstoji preko noći. Sutradan će vam obuća djelovati kao nova. Prije obuvanja istresite višak sode bikarbone.

Puder za bebe

Baby puder djeluje na isti način kao soda bikarbona. Upija vlagu i na taj način smanjuje neprijatan miris. U ovom slučaju imate dvije opcije. Prva opcija je da malu količinu baby pudera nanesete u tankom sloju na unutrašnjost svake cipele, i pustite da odstoji preko noći. Prije obuvanja protresite obuću. Druga opcija je također jednostavna. Prije obuvanja nanesite baby puder na stopala, jer ćete tako smanjiti znojenje, a samim tim i stvaranje neprijatnog mirisa u obući.

Eliminirajte bakterije

Bilo bi poželjno i korisno da u kući uvijek imate malo žalfije i lavande. To su dvije biljke koje jako dobro prikrivaju i otklanjaju mirise, pogotovo one neprijatne. Ono što treba da uradite jeste da u svaku cipelu stavite nekoliko listova žalfije i nekoliko grančica lavande. Nakon toga, obuću iznesite na terasu ili prozor, kako bi svjež vazduh preko noći eliminirao bakterije. Ujutru će vaše cipele biti spremne za obuvanje, a što je najbitnije, neprijatan miris će biti otklonjen.

Narandža, limun ili grejp

Još jedan vrlo prost trik. Nikada nemojte bacati koru narandže, limuna ili grejpa. Kora ovih voćki vam može poslužiti da otklonite neprijatan miris obuće. Kao i u prethodnim trikovima, potrebno je da koru stavite u cipele, ostavite preko noći da odstoji, i cipele će biti kao nove.

Eterično ulje čajnog drveta

Među eteričnim uljima s dezinfekcionim djejstvom nesumnjivo je najefikasnije eterično ulje čajnog drveta. Možete ga kupiti u prodavnicama zdrave hrane ili u bolje snabdjevenim parfimerijama. Dakle, dva puta sedmično nakapajte po nekoliko kapljica eteričnog ulja čajnog drveta na gazište cipele. Na taj način eliminirat ćete neprijatan miris i bakterije.

Promijenite uloške

Svi znamo da neprijatan miris obuće nastaje zbog znojenja naših stopala. Međutim, vjerovatno ste nekad primijetili da vam sva obuća ne miriše isto, neka se osjeti više a nekada manje. To je zbog vrste uložaka koji su smješteni u cipelama. Manje kvalitetni ulošci upijaju znoj i zadržavaju ga, i tako pospješuju razmnožavanje bakterija i gljivica. Ukoliko primijetite da se neprijatan miris u vašoj obući lako i brzo stvara, a teško otklanja, promijenite uloške. Ukoliko vam je obuća tako napravljena da nije moguće promijeniti uloške, onda možete kupiti specijalne uloške koji sprječavaju nastanak bakterija i neprijatnog mirisa. Imajte na umu da neprijatan miris obuće nije zdrav, i može dovesti do problema sa stopalima.

Redovna higijena

Probajte da ne nosite svakog dana zatvorenu obuću. To je loše po zdravlje stopala i povećava stvaranje neprijatnog mirisa. Kada dođete kući, preobujte se i ostavite obuću da se proluftira. Nije bitno da li vam je obuća kvalitetna ili ne, svejedno će upijati neprijatan miris. Prema tome, poželjno je da održavate i higijenu svoje obuće. Čistite obuću svakog dana, spolja i iznutra. Vlažnom krpom i deterdžentom za odjeću očistite unutrašnjost obuće. Zatim prebrišite suhom krpom, i po potrebi prosušite blagim, hladnim fenom. Ukoliko patite od prekomjernog znojenja stopala, poželjno je da primjenjujete trik koji smo već spomenuli, nanosite bebi puder.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti