Štetni sastojci u kozmetici: Šta izbjegavati?

Piše: Azra

 

Prosječna žena svaki dan koristi 12 proizvoda koji sadrže 168 jedinstvenih sastojaka. Neki od njih su karcerogeni i mogu uzrokovati određene probleme. Mnogi su endokrini disruptori, koji mogu spriječiti sposobnost vašeg tijela da prirodno uravnoteži hormone. Odabir sigurnijih proizvoda uključuje pronalaženje brendova koji su transparentni sa svojim sastojcima i predani testiranju sigurnosti te znaju koje sastojke treba izbjegavati u proizvodima za njegu kože i šminke. Jedini način da sa sigurnošću znate ima li u proizvodu štetnih sastojaka jeste čitanje etikete. Ali čak i tada, ne mora svaki sastojak biti naveden, jer se neke formulacije (kao za mirise) smatraju poslovnom tajnom i ne moraju se otkrivati. Ako znate na koje trebate paziti, možete smanjiti ili ograničiti svoju izloženost štetnim hemikalijama.

 Miris

Kada proizvođač navede “miris” kao jedan od sastojaka, nije dužan otkriti sastojke koji ga čine. To znači da bilo koji broj iritantnih hemikalija može ući unutra, a da to nikad ne biste znali. Neke od njih povezane su s astmom, alergijama (mirisi su jedan od pet najvećih alergena na svijetu) i hormonskim poremećajima.

Parabeni

Kad bismo morali odabrati jedan sastojak kojeg bismo se klonili, to bi bili parabeni. Oni su veoma štetni, a ipak se nalaze u 70-90% kozmetičkih proizvoda. Parabeni su konzervansi koji se nalaze u svemu, od sapuna do losiona i šminke. Ove hemikalije koje ometaju endokrini sistem mogu se apsorbirati kroz kožu, krv i probavni sistem i jedan su od uzročnika raka dojke i hormonske neravnoteže.

 Triklosan

Osim u antibakterijskim sapunima, triklosan je antimikrobna hemikalija koja se nalazi i u nekim kozmetičkim proizvodima. Povezan je s problemima štitnjače, a pridonosi porastu superbakterija otpornih na antibiotike. Triklosan je prilično lako uočiti – samo ga potražite po imenu navedenom kao aktivni sastojak.

Konzervansi koji otpuštaju formaldehid

Možda nećete vidjeti formaldehid na popisu kao sastojak, ali bi ga ipak moglo biti. Ovo je nezgodno jer proizvođači ne bacaju samo hrpu formaldehida u svoje proizvode. Umjesto toga, dodaju druge hemikalije koje rade zajedno dok se razgrađuju i oslobađaju formaldehid. Kako biste izbjegli ovog lukavog tipa, pripazite na ove sastojke poput DMDM hidantoin, diazolidinil urea, metenamin.

 Natrijev lauril sulfat

Ovo je uobičajeni sastojak u mnogim kozmetičkim proizvodima na bazi krema, kao što su podloga i korektor, jer pomaže koži i kosi da apsorbiraju proizvode. Iako je koristan u tom smislu, može izazvati iritaciju kože, afte, oštećenje očiju i akne.

Retinol i spojevi retinola

Proizvodi s retinolom super su popularni zbog svojih svojstava protiv starenja. Ono što većina ljudi ne zna jeste da na sunčevoj svjetlosti postaju kancerogeni. Koristite ih samo u večernjoj rutini.

Olovo

Gotovo 61 posto ruževa za usne sadrži olovo, uključujući i neke od velikih prodajnih marki. Ne postoji sigurna razina izloženosti olovu – čak i malo može biti opasno. Uzrokuje reproduktivne i hormonske probleme kod muškaraca i žena. Ako ovo primjenjujete svaki dan, zamislite količinu izloženosti olovu koju dobijate.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti