Glumica Jana Ilić Milić za “Azru”: Nisam završila fakultet da bih se dodvoravala publici

Piše: E.M.

Foto: Prva/Promo

 

Jana Ilić Milić drago je i prepoznatljivo lice TV serija. Do sada su joj uvijek bile povjerene uloge pozitivaca, a jedna takva bila je i uloga Marine u seriji „Istine i laži“  kojom je ušla u domove i osvojila srca publike širom naše regije. Serija „Od jutra do sutra“, koja se tek odnedavno emitira na Prvoj TV, Jani je donijela jedno sasvim novo iskustvo – prvi put će utjeloviti negativan lik. Jana će se naći u ulozi novinarke Aleksandre koja je spremna na sve kako bi napredovala u karijeri, a o tome kako se snašla u ovoj profesiji, glumačkim izazovovima i ko je Jana iza kamere, govorila je za „Azru“.

-Iskreno, pobijedila sam svoja očekivanja. Zahvalna sam što mi je data ova šansa, ali nije bilo lako, da priznam. Lik koji igram je dijametralno suprotan od mene, i ogroman izazov. A, ja volim izazove – ističe na početku razgovora.

  Dosad sve uvijek igrali pozitivce koji su vrlo lako našli put do srca publike. Kakve su reakcije prijatelja i saradnika?

– Uskoro kreću da se emituju moje epizode i baš sam uzbuđena. Prijatelji su iznenađeni jer nikada me nisu vidjeli da igram ovakvog negativca. Definitvno ću slomiti srca publike.

Šta mislite, kako će publika prihvatiti sasvim suprotnu Janu od one kakvu su navikli dosad?

– Publika umije da bude surova i mi, glumci smo navikli na to. Gledaju nas kroz uloge, poistovjećuju i doslovno ih povrijedi to ako iz uloge, npr. Marine iz „Istine i laži“, ti uđeš u kožu negativca, kojeg niko neće podnositi. Ja nisam završila Fakultet dramskih umjetnosti da se dodvorim publici, već da ispitam svoje limite i dam sve od sebe.

 Ko je Aleksandra? Šta sve možemo očekivati od nje?

– Aleksandra je novinarka, i to dobra novinarka, predana poslu i previše, žena koja je spremna na sve da bi napredovala u karijeri. Tako da od nje možemo da očekujemo sve, i jedva čekam. Ona iz novinarstva prelazi na televiziju i kreće da mrsi konce glavnim likovima.

Kako Vam se čini novinarski posao?

– Pakao, iskreno. Svaka vama čast, jer ja jedan dan ne bih izdržala. Ali, zbog uloge jesam stotinu epizoda. Imala sam ogromnu tremu kad je trebalo kao uživo da vodim program kao Aleksandra. Druga dimenzija. Nikad se privatno ne bih snašla u svemu tome. Mogu reći, da poslije ove uloge, još više cijenim vaš posao. Nimalo nije lako.

Gdje sebe osim glume možete još zamisliti?

– Fotograf, pisac, reditelj, muzika, mjuzikl… Ma ima toliko toga. Vjerujem da još nisam ispitala svoje granice. Za neke nisam još imala hrabrosti, za druge imam previše godina, za treće, vidjet ćemo.

 „Od jutra do sutra“ okuplja sjajnu glumačku ekipu. Kakva atmosfera vlada na setu?

– „Smart“ produkcija je besprijekorna o pitanju svega i to zaista mislim. Radila sam sa Svetlanom Drinjaković „Istine i Laži“, „Kolo Sreće“ i sad ovo. Hvala joj, životno, na ukaznoj prilici, jer su to uloge koje su obilježile moju karijeru. Na setu uvijek kruži pozitivna energija, svako svakom pomaže, i uvijek je zabavno i veselo.

Publika Vas posebno pamti po ulozi Marine u seriji „Istine i laži“, koja je stekla ogromnu popularnost. Kakve Vas uspomene vežu za taj projekt?

– Najljepše na cijelom svijetu. Ne zbog popularnosti te serije, već zbog toga što smo bili jedna velika porodica, koja se borila za kvalitet, snimala i po 15 sati dnevno, i iz koje su se izrodila velika životna prijateljstva. Mnogo sam naučila, imali smo sjajne reditelje i kolege i bilo je nezaboravno.

 Na osnovu Vašeg dosadašnjeg iskustva koje ste spomenuli, mnogi se pitaju postoje li zaista iskrena prijateljstva na glumačkoj sceni?

– Naravno da postoje, kao i u svakom poslu. Neko vam legne kao partner, neko ne, ne možete da birate. A, nekad se sve poklopi i steknete prijatelje za cijeli život. Pozdrav Stefanu Buzuroviću!

Desi li Vam se nekada da i u privatnom životu „odglumite“ kako biste izbjegli neprijatnu situaciju?

– Iskreno, nikada. Ne umijem privatno da glumatam. Daleko od toga da sam cvjećka i uvijek ispravna, prije bih rekla da sam brzopleta ponekad i previše iskrena. Ja sama napravim neprijatnu situaciju, ne treba mi pomoć.

Najveća laž koju ste čuli o sebi?

– Bilo je mnogo neistina o mom privatnom životu u novinarskim naslovima. U početku me je to pogađalo, onda sam odustala. Moja odluka je da svoju porodicu držim podalje od medija, ali mediji su to drugačije zamislili pa stalno nešto pišu. Realno, u mom privatnom životu nema neke senzacije. Živimo jedan normalan život, imam sinčića Đorđa, koji je nedavno napunio 8 godina, i moj život se vrti ono njega.

 Prošlo ljeto ste uglavnom proveli radno. Jeste li imali vremena za neki mini odmor i gdje najčešće volite da „pobjegnete“ od svakodnevnih obaveza?

– Uvijek pobjegnem kod tate, u rodni Aleksandrovac, u moju Župu, tu mi je najveći odmor. Imamo i kuću na selu, gdje sam kao mala uvijek provodila vrijeme. Selo se zove Stubal, i tu sam dobila inspiraciju za Drinu u „Kolu sreće“. Vrijeme s tatom mi liječi sve, on je moj najveći prijatelj, podrška i kritičar.

 Volite li sebe gledati i slušati na televiziji?

– Ne, nikako. Samo jurim greške i razmišljam šta je i kako moglo bolje. Užasno sam samokritična, i nisam baš sebi najbolji prijatelj. To je greška, ali sam iskrena. Radim na tome. Tek sam skoro počela da gledam neke serije u kojima sam igrala prije nekoliko godina, vjerovali ili ne.

Pokazuje li Vaš sin interes za glumu?

– Bogu hvala, ne.

Šta smatrate svojim najvećim dosadašnjim uspjehom?

– To što sam ostala isto ono dijete iz Aleksandrovca s velikim snovima. Htjela sam da napišem da se nisam promijenila… Naravno da jesam, ali nisu me promijenili. To je nešto. Mnogo!

 

Pročitajte još