Tamara Simić-Dražić otvorila atelje u Beogradu: Svaka slika posjeduje dio moje duše

Piše: Azra

Foto: Instagram @tamaraslikarka

Nekadašnja manekenka i prva pratilja na Izboru Miss Bosne i Hercegovine Tamara Simić već nekoliko godina je okrenuta svojoj prvoj ljubavi slikarstvu. Ljepotica iz Bijeljine je tako nedavno otvorila svoj atelje u Beogradu u kojem je upriličila izložbu portreta poznatih ličnosti.

– Presretna sam, jer se nalazi u centru Beograda, imam svoj kutak za slikanje i naravno stalnu postavku mojih slika, a time i mogućnost da svako ko voli umjetnost dođe i pogleda – kaže nam uzbuđeno Tamara na početku razgovora za „Azru“.

Na otvaranju ste predstavili izložbu portreta poznatih ličnosti. Jedna od muza izložbe je i Jelena Đoković, zašto baš ona?

– Generalno, do sada inspiracije su mi bile žene. Mi smo krhke, a opet jake. Čini mi se da i Jelena Đoković kao i ja slavi ženu i majku i sve uloge koje ona nosi i zato mi je draga i inspiriše me, a i isti joj je numerološki broj kao i moj 11.

Koliko su Vaše slike odraz Vaših osjećanja? 

– Svaka slika posjeduje dio moje duše, razmišljanja, a neka i suze kada vidim kako sam je uspjela naslikati.

Bili ste prva pratilja Miss BiH, kako pamtite taj period?

– Kao divno iskustvo, koje mi je pomoglo da se oprobam i kao organizator i mogućnost da upoznam i proputujem cijelu Bosnu i Hercegovinu, steknem mnogo poznanstava koje vjerovatno ne bih imala da nije toga, a opet i tugu, jer nisam bila Miss BiH.

Poslije toga Vas se često moglo vidjeti na Fashion Weeku u Sarajevu. Jeste uživali u modelingu? 

– Jesam. Sarajevo je uvijek bilo divno prema meni i s ponosom sam nosila revije na sarajevskom Fashion Weeku.

Jeste li s nekom od kolegica iz BiH još u kontaktu?

– Često se sretnemo na intervjuima, dvije kolegice su mi pružile podršku na prethodnoj izložbi u Beogradu i to za vrijeme pandemije. Ostali kontakti se svode ipak samo kroz društvene mreže.

U jednom trenutku ste ušli u popularni šou „Vip Veliki Brat“. Kako je izgledalo to iskustvo?

– Da, to je bilo prije 12 godina. Mislim da sam bila mlada i hrabra i da sada ne bih smjela, ali to me je očvrsnulo i obogatilo životno iskustvo.

Šta Vas je modeling naučio?

– Prvo me je naučio da hodam u štiklama, jer sam bila antitalent i da žena može da bude ženstvenija i ljepša kroz male trikove šminke, držanja i načina oblačenja. Kao i da žena može i treba biti lijepa u svim godinama.

Koliko je ljepota mač s dvije oštrice, je li Vas koštala?

– Ljepota je dar koji smo naslijedili od roditelja ili nas je Bog poljubio. Često mi je ljepota otežavala kontakt sa ženama, ali opet nije mi na mjestu da kažem da mi je bilo šta otežala s obzirom na to da mi je rođena sestra invalid i njoj kao ženi, tj. djevojci je još teže, a na meni je da joj što više pomognem ili barem omogućim mirniji i lakši život.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Tamara Simic Drazic (@tamaraslikarka)

Postoji li neki svjetski slikar za kojeg biste rado pozirali kao model?

– Ja sam sad u životnom ciklusu da meni drugi poziraju, ali ne bih se bunila da budem nekom svjetski poznatom slikaru muza i da me naslika, čak bih bila počastvovana.

Dolazite iz Bijeljine. Koliko često posjećujete rodni kraj? 

– Koliko mi obaveze dozvole, ali tu mi žive majka i sestra, a sada i tata, koji se poslije 22 godine vratio iz Pariza.

Inače ste i majka. S kojim izazovima u majčinstvu se susrećete? 

– Majka sam četverogodišnje Andree i šestogodišnjeg Luke i kao i svaka majka susrećem se s raznim izazovima kako biti što uspješnija u svakoj ulozi što ta titula nosi, a opet ne pokleknuti i ne predati se, jer to često ne bude savršeno i kako smo zamislili. Najbitnije mi je da imam snage da sve izdržim. Pošto sam upisala još jedan fakultet, tj. Akademiju klasičnog slikarstva, sin me je pitao da li sam najstarija u školi, rekla sam da jesam od studenata, na šta je rekao da mu je drago što učim.

A. Hodžić

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti