Slovenija ima prvu predsjednicu: Javnost ju je upoznala kao novinarku, a bila je i Melanijina pravnica

Piše: S.P.

Sinoć se slavilo u stožeru Nataše Pirc Musar, pobjednice slovenskih predsjedničkih izbora i prve predsjednice u historiji Republike Slovenije, koja dužnost preuzima nakon inauguracije 22. decembra u Ljubljani.

– Dat ću sve od sebe da uistinu budem predsjednica svih, da se borim za temeljna ljudska prava, ustavna prava i demokraciju. Dat ću sve od sebe da postignemo političko jedinstvo u strateškim pitanjima kao što su dostupnost kvalitetnog javnog zdravstva, te socijalne i svake druge sigurnosti. To drugim riječima znači manje siromašnih, manje socijalnih razlika i problema, te manje kriminala u našoj zemlji. Želim Sloveniju koja će se brinuti o starijima i u kojoj mladi vide svoju budućnost, izjavila je Nataša Pirc Musar u svom pobjedničkom govoru.

Rođena je 9. maja 1968., studirala je na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Ljubljani, gdje je diplomirala 1992., a doktorirala je u Beču. Slovenska javnost upoznala ju je kao novinarku i voditeljicu središnjeg Dnevnika na RTV Sloveniji i središnje informativne emisije 24 sata na privatnoj televiziji POP TV.

Usavršavala se na CNN-u u Atlanti, te na britanskom Univerzitetu Salford u Manchesteru u Velikoj Britaniji, a praksu je odradila na BBC-u, Granada TV-u, Sky Newsu i Reuters TV-u.

Odlukom Programskog vijeća RTV Slovenije izabrana je 2014. za generalnu direktoricu nacionalne televizije, ali je njen izbor poništen jer nije odgovarala tadašnjoj parlamentarnoj većini. Stoga je slovenski parlament izveo pravnu akrobaciju razriješivši dva člana vijeća koji navodno nisu ispunjavali uvjete za tu funkciju. Sudska trakavica o tom skandalu vukla se godinama, a na kraju je Nataša Pirc Musar u izvansudskoj nagodbi s RTV Slovenijom dobila odštetu od 70 hiljada eura.

Bila je predsjednica Crvenog križa Slovenije, a njen ured Pirc Musar&Lamut branio je prvu damu SAD-a Melaniju Trump i njenog oca Viktora Knavsa u postupcima zaštite njihovih prava na privatnost.

U braku s poduzetnikom Alešom Musarom odgaja 21-godišnjeg sina Maksa, studenta mašinstva koji prema pisanju slovenskih medija sanja o poslu u Rimac grupi, jer su automobili njegova najveća strast. Studentski džeparac Maks Musar zarađuje konobareći u očevom luksuznom restoranu Ruska dača, koji se nalazi u mjestašcu Zgornje Gameljne u blizini Ljubljane.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti