Djevojka koja se nikada nije mogla nasmijati postala model i inspiracija mnogima

Piše: Azra

Foto: Instagram @taylaclement

 

Taylu Clement u školi jer su djeca maltretirala zbog izgleda. Cijeli joj je život uskraćen za ono što ima 99.99 posto drugih ljudi – osmijeh. Uprkos svim poteškoćama koje je proživljavala kao tinejdžerica, nedavno je potpisala ugovor s modnom agencijom Zebedee Talent. Njena je životna priča obišla svijet i služi kao inspiracija mnogima.

Ova mlada djevojka s Novog Zelanda rođena je s rijetkim neurološkim poremećajem koji se zove Möbiusov sindrom, a koji karakterizira paraliza lica. Tayla ne može pomicati obrve, oči ni gornju usnicu, zbog čega se ne može ni nasmiješiti.

– Ja na to gledam kao na besplatan botoks, optimistično je opisala za magazine Cheery, dodavši kako je nedostatak osmijeha ne sprječava da bude sretna i da se zabavlja.

Međutim, nije uvijek bila ovako sretna. U školi joj je bilo vrlo teško jer je bila drugačija od druge djece. Nije uživala u učenju niti u komunikaciji s drugima.

Njeni roditelji su joj godinama pokušavali vratiti osmijeh nizom estetskih operacija. Prvi put je bila operirana kad je imala 11 godina, ali neuspješno. Dugo se vremena stidila same sebe.

-Odrastajući kao neko ko je uvijek bio ismijavan zbog fizičkog izgleda, osjećala sam se kao da nisam dobrodošla ni u jednom društvu. Smatrala sam da nisam dovoljna ovakva kakva jesam, pa sam se trudila 100 puta više od svih ostalih kako bih se uklopila, samo zato što se nisam mogla nasmiješiti –  navela je Tayla.

Sa 17 godina počela je dobivati napade panike uzrokovane teškim traumatskim stresom.

– Liječnici su mi rekli da je moje mentalno zdravlje bilo jako loše, imala sam teški oblik depresije – otkrila je.

Međutim, poteškoće kroz koje je Tayla prolazila nisu je slomile. U svemu tome pronašla je snagu i vjerovala u sebe.

-Mnogo sam radila na sebi i sada nemam nikakvih problema u društvenom životu. U potpunosti sam prihvatila sebe tek prije nekoliko godina. Dugo mi je vremena trebalo da stvorim lijepo mišljenje o sebi, ali ono je vremenom postajalo sve bolje i bolje – istakla je.

Prije je bježala od kamera, danas ima profil na Instagramu

Tayla više nema problem sa svojim fizičkim izgledom, čak je napravila i profil na Instagramu. Više ne bježi od fotoaparata, nego objavljuje svoje fotografije i priča svoju priču na internetu kako bi podigla svijest o važnosti jedinstvenosti. Važnu ulogu u tomu procesu imala je i njena porodica.

“Moji roditelji su bili nevjerovatni, čak i kad sam bila mlađa nikada me nisu tretirali drugačije i stvarno sam im zahvalna na tome. Uvijek su me voljeli zbog mene same i podržavali su me u svemu što sam željela postići. Sretna sam što postoje.”

Tayla je prestala biti izopćenica i izabrala je put samopouzdanja. U tomu joj je pomogla meditacija i odlazak u teretanu. Više se ne boji ni  sklapanja prijateljstava.

Trudi se biti inspiracija svima koji se osjećaju drugačije. Ova hrabra djevojka kaže da se više ne ljuti na ljude koji su je maltretirali u prošlosti. Svima onima koji su drugačiji i ne znaju prihvatiti sebe, poručila je:

“Ako vas neko maltretira, morate znati da nije problem u vama, nego u lošim ljudima koji žele povrijediti druge. Ne trebate se mijenjati da biste bili prihvaćeni, trebate biti prihvaćeni bez obzira na sve”.

Agencija za modeling Zebedee Talent predstavlja LGBTQIA osobe, kao i osobe s invaliditetom i vidljivim razlikama, kako bi promijenili percepciju modnog svijeta.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti