Pjevačici hita “Killing me softly” dijagnosticirana teška bolest, povlači se sa scene

Piše: Azra

Foto: Instagram @officialrobertaflack ncpedia.org

Soul pjevačici Roberti Flack, najpoznatijoj po hitu „Killing me softly“, dijagnosticirana je smrtonosna bolest zbog koje više nikada neće nastupati, prenosi TMZ. Amiotrofična lateralna skleroza (ALS), poznata i kao Lou Gehrigova bolest, na početku se manifestira kroz slabost i grčenje mišića, a zatim progresivno onesposobljava hod, govor, gutanje te u konačnici disanje.

Predstavnici pjevačice su američkim medijima otkrili da ona već sada otežano govori, no nisu otkrili kada joj je bolest dijagnosticirana. Flack se u javnosti trebala pojaviti u januaru, povodom izdavanja dječje knjige i snimanja dokumentarca za PBS.

Višestruka dobitnica Grammyja sljedeće je godine trebala obilježiti 50 godina od albuma „Killing me softly“, koji sadrži istoimenu pjesmu. Iako 85-godišnja Roberta više neće nastupati, njen tim kaže da će energiju usmjeriti u svoju organizaciju, a i na druge načine će nastaviti s muzičkim i kreativnim naporima.

ALS s vremenom razgrađuje čovjekove živce i značajno pogoršava njegovu funkcionalnost, posebno što se tiče korištenja mišića, a za nju ne postoji lijek. Prije osam godina javnost se upoznala s ovom bolesti zahvaljujući Ice Bucket Challengeu. Ideja je bila politi se hladnom vodom, to snimiti i nominirati još troje ljudi koji u naredna 24 sata moraju učiniti isto.

Pročitajte još