“Trči, vježbaj, budi jak”: Amel Tuka ambasador 7. Dječijeg sajma

Piše: E.M.

 

Pod počasnim pokroviteljstvom Ministarstva kulture i sporta KS, u Dvorani Mirza Delibašić u Sarajevu, 19. i 20. novembra bit će održan sedmi po redu Dječiji sajam, najveći festival za djecu i porodicu u Bosni i Hercegovini, pod sloganom „Trči, vježbaj, budi jak“.

-Svjesni promjena koje su se dogodile u prethodnom periodu, a koje su ograničila kretanja djece i porodice, odlučili smo fokus ovogodišnjeg sajma usmjeriti na važnost fizičke aktivnosti i bavljenja sportom djece od najranije dobi. Trudimo se svake godine da u skladu sa temom sajma organizujemo i sadržaj, te da na taj način promovišemo teme koje su od javnog značaja i da kroz svoje kampanje skrenemo pažnju javnosti na različite društveno važne teme, a koje se tiču zdravlja i sigurnosti djece, inkluzije, zaštite okoliša i drugih – govori Maja Graholski, direktorica sajma.

Graholski otkriva kako najmlađe i ove godine očekuje bogat zabavno-edukativni sadržaj.

-Djeci će biti dostupan veliki sportski poligon, gdje će moći testirati svoje sportske vještine, uz nadzor trenera Sportlanda. Osim toga, Basics škola povodom svog 10. rođendana poklanja svima besplatno klizanje, a OC Jahorina će mališane učiti osnovama skijanja. U festivalskom dijelu programa i ove godine, mališani će plesom, recitacijom, igrokazom nastaviti pričati dječije priče o odrastanju, jačati samopouzdanje i kreativnost kroz stvaralaštvo, te učiti o nenasilnom ponašanju, važnosti sporta i tolerancije od najranije dobi.

Osim toga,  najmlađe očekuju njihovi najdraži super junaci, takmičenja, radionice i pokloni koje pripremaju izlagači, prijatelji i partneri sajma: dm, Becutan, Dukat, Mlinar, Violeta, Twistshake.  Dukat će darovati jednog posjetioca sajma sa godišnjom zalihom čokoladnog mlijeka.

Ambasador ovogodišnjeg Dječijeg sajma je najbolji bh. atletičar, Amel Tuka koji je ovu priliku iskoristio da pozove sve mališane na druženje i dobru zabavu.

-Sretan sam što sam ambasador Dječijeg sajma, koji ima dugu tradiciju i promoviše lijepe priče, a naročito što sam baš ove godine postao ambasador, kada je tema sajma sport i fizička aktivnost mališana, ali i cijele porodice. Koristim svaku priliku za igranje sa mojim Davudom i jedva čekam da Alejna prohoda i dovoljno naraste i da se pridruži našim aktivnostima. On je još mali ali opet dovoljno je velik da počne razvijati ljubav prema sportu, a sport je nešto što nas sve ujedinjuje – poručio je Tuka.

Iz organizacije poručuju kako vjeruju da će Amelovo učešće pomoći da motivišu brojne mališane na bavljenje sportom, jer sport ne utiče samo na fizičke i zdravstvene aspekte razvoja, već putem njega širimo poruke prijateljstva, jednakosti i fair play-a, razvijamo takmičarski duh i jačamo samopouzdanje od najranije dobi.

-Poruka koju Dječiji sajam šalje već godina je univerzalna, a to je da su djeca budućnost svakog društva – zaključuje Graholski.

Sajam se otvara u 09:30 i ulaz je besplatan! Doborodošli!

 

Pročitajte još