Došlo je vrijeme mandarina: Obogatite trpezu poslasticama od ovih ukusnih agruma

Piše: Azra

 

Sezona slatkih mandarina dočekuje se s velikom radošću. Mandarina je zimzeleno drvo, iz porodice citrusa, koje može narasti i do tri metra u visinu. Porijeklom je iz jugoistočne Azije, a ime je dobila po odorama drevnih kineskih javnih službenika mandarina. Vrlo je slična narandži, no njena se kora lagano guli te je slađeg okusa. Iako se najčešće konzumira odmah nakon guljenja, mandarina se može koristiti i u izradi slastica: u voćnim salatama, kao ukras na tortama od čokolade i kolaču od sira, a izvrsno se kombinira s jabukama, kruškama te orašastim plodovima. Od mandarina se mogu napraviti i različiti džemovi, marmelade, pekmezi i žele. Vjerujemo da ste i vi njihov ljubitelj, pa smo vam pripremili nekoliko interesantnih prijedloga kako da obogatite trpezu poslasticama od ovih ukusnih agruma

Bijela torta

SASTOJCI:

Kora:

4 jaja

4 kašike šećera

3 kašike brašna

5 g praška za pecivo

Fil:

400 g slatke pavlake

100 g jogurta

450 g krem sira

200 g šećera

300 g mandarina

bijela čokolada

šećer u prahu

Priprema:

Za koru umutite bjelanca sa šećerom u čvrsti snijeg, a zatim dodajte žumanca i brašno s praškom za pecivo. Kada su se sastojci sjedinili, sipajte smjesu u kalup i pecite u rerni zagrijanoj na 180 Celzijevih stepeni. Kada se kora ohladi, pažljivo je isijecite na tri dijela jednake debljine. Umutite slatku pavlaku, pa dodajte krem sir, šećer i jogurt, a potom sipajte želatin i nastavite s mućenjem dok se fil ne sjedini. Nakon toga ogulite mandarine i razdvojite ih na kriške.  Prvu koru premažite filom i preko složite jedan dio mandarina. Preko mandarina dodajte još jedan red fila, a preko njega koru. Ponovite postupak, pa posljednju koru premažite istopljenom bijelom čokoladom i dekorirajte s nekoliko oguljenih mandarina. Za kraj pospite šećerom u prahu.

Kolačići

SASTOJCI:

100 g putera

60 g bijele čokolade

3 jaja

100 g šećera

2 kašike cijeđenog soka od mandarine

100 g brašna

30 g mljevenih badema

2 mandarine

šećer u prahu

PRIPREMA:

Zagrijte rernu na 200 Celzijevih stepeni. Otopite puter, pa ga ostavite sa strane da se prohladi i dodajte rendanu bijelu čokoladu. U drugu posudu umiješajte jaja, šećer i sok od mandarine dok ne dobijete kremastu smjesu. Dodajte polovinu smjese s bijelom čokoladom, zatim brašno i bademe i na kraju, te preostalu čokoladu. Puterom premažite kalupe za kolače, ulijte smjesu i pecite 15 minuta. Potom, na svaki kolač stavite po kolut mandarine i vratite u rernu još pet minuta. Za kraj pospite šećerom u prahu.

Marmelada

SASTOJCI

700 g mandarina

1 mali limun

30 g želatina (+30 ml vode)

2-4 kašike zamjene za šećer

450 ml vode

PRIPREMA

Ogulite mandarine i limun, te izvadite koštice. Izrežite kore mandarina i limuna na jako tanke i kratke trakice. Izrežite oguljene mandarine i limune na kocke i ubacite zajedno s korama u vodu. Kada voda zavrije, smanjite jačinu plamena i pustite da kuha 30 minuta uz miješanje (ili dok sve ne omekša). Razmutite želatin u toploj vodi. Dodajte želatin i zaslađivač u smjesu. Pažljivo probajte smjesu i odredite koliko zaslađivača treba. Kada je gotova, smjesu prebacite u čiste staklenke. Nakon što se ohlade, staklenke zatvorite i stavite u frižider.

Mousse

SASTOJCI:

250 g čokolade

4 jaja

1 kašika ribane korice mandarine

80 ml soka mandarine

1 kašika šećera

200 ml slatkog vrhnja

PRIPREMA:

Otopite čokoladu na pari ili u mikrovalnoj. Prebacite otopljenu čokoladu u veću zdjelu i pustite da se lagano ohladi. Dodajte žumanca, koricu i sok mandarina pa dobro pomiješajte. Istucite bjelanca sa šećerom dok se ne pretvore u snijeg. Umiješajte bjelanca u kremu od žumanaca i čokolade. Istucite slatko vrhnje pa ga dodajte u kremu. Podijelite kremu u čaše i držite u frižideru dva sata, kako bi se ohladilo.

Žele

SASTOJCI:

8 mandarina

25 g želatina

4 kašike šećera

voda

PRIPREMA:

Prokuhajte vodu sa šećerom i tri mandarine. Kuhajte pet minuta. Svježe i kuhano voće nasjeckajte u procesor za hranu i prođite kroz sito. Dodajte smjesu sirupu zajedno s želatinom i ostavite da nabubri pet minuta (25 minuta ako je želatin normalan). Zagrijavajte dok se želatin ne otopi, uz stalno miješanje. Izlijte u kalupe i stavite u frižider nekoliko sati.

Piletina u sosu

SASTOJCI:

1,5 kg piletine

so

biber

Sos:

60 ml soka od narandže

60 ml soka od limuna

100 ml maslinovog ulja

100 ml bijelog vina

4 kašike smeđeg šećera

4 kašike senfa

4 mandarine

Priprema:

U dubljoj posudi pomiješajte bijelo vino, maslinovo ulje, sok od limuna i narandže, smeđi šećer i senf. Dobro promiješajte pa dodajte sitno sjeckane mandarine. Pleh obložite papirom za pečenje, s zatim preko složite komade piletine. Posolite i pobiberite, pa prelijte piletinu polovinom pripremljenog sosa. Dodajte nekoliko komadića mandarine, pa pecite u rerni zagrijanoj na 220 Celzijevih stepeni otprilike jedan sat. U međuvremenu, ostatak sosa kratko prokuhajte na šporetu, pa ga poslužite zajedno s piletinom.

Ljekovita svojstva mandarine

Ljekovita svojstva ove voćke su brojna. Zbog bogatstva vitaminom C može ublažiti simptome prehlade te ubrzati oporavak. Osim vitamina C, sadrži i flavone hesperidin, tangeretin i nobiletin koji se nalaze s unutarnje strane kore i u pulpi plodova, a imaju visoku nutritivnu vrijednost. Mandarina ima vrlo snažna antioksidacijska svojstva te se njenom konzumacijom poboljšava zdravlje imunološkog sistema. Istraživanja su pokazala da mandarina ima značajan učinak pri usporavanju razvoja nekih vrsta karcinoma te kod raznih upalnih stanja. Preporučuje se konzumacija citrusa pa tako i mandarina i za očuvanje zdravlja kardiovaskularnog sistema. Budući da u svom sastavu sadrže i vlakna, osim što ublažavaju konstipaciju, daju i osjećaj sitosti te pomažu u regulaciji tjelesne težine. Mandarina ima nizak glikemijski indeks pa se preporučuje njena konzumacija i oboljelima od šećerne bolesti. Osim svega navedenog, poboljšava i funkcije mozga te doprinosi  boljem pamćenju.

Kupovanje i čuvanje mandarina

Važna stavka pri odabiru mandarine je izgled njene kore. Glatka, sjajna, narandžasta kora upućuje na njenu svježinu. Važno je paziti i da težina odgovara veličini ploda, što također ukazuje na svježinu i bogatstvo sokom. Trajnost mandarini kraća je u odnosu na druge agrume, a njena se svježina može sačuvati skladištenjem na tamnom, hladnom mjestu, najbolje u frižideru, do sedam dana.

 

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti