Lejla Humić krojačica i samouka kreativka za “Azru”: Bolest i briga o starijoj osobi nije značila kraj za moje snove

Piše: L. K. P.

Lejla Humić (32) iz Kloktnice – Doboj Istok po zanimanju je krojačica i samouka kreativka. Trenutno se iz hobija bavi šivanjem scrunchie gumica, traka za kosu, te nekih korisnijih i funkcionalnijih “stvarčica” poput satenskih uvijača i bonnet kapica za spavanje. Od svoje 18. godine bila je stalno zaposlena u jednoj privatnoj firmi. Iako je cijeli život, kako kaže, izbjegavala da bude domaćica, zbog svekrvine bolesti, kojoj je usljed neadekvatne terapije bila potrebna stalna njega i briga, 2020. Lejla je dala otkaz. Svoj život i svoje misli morala je preorganizirati iz temelja.

– Sve sam uspijevala organizovati i “posložiti” osim misli koje su iz dana u dan bivale sve teže, te sam postajala sve nervoznija i anksioznija. Psihička stanja poput anksioznosti su, kod nas, još tabu tema, tako da sam i ja malo o tome znala. Preteško je kada negativne misli o vašem životu postanu vaša uvjerenja, a još je teže kada vaša negativna uvjerenja postanu vaš život. Kući sam imala šivaću mašinu i jednog dana sam rekla sebi: “Lejla, od danas pa nadalje i ubuduće ne smije proći nijedan dan a da ne sašiješ nešto.” Prvih mjeseci sam radila na kolekciji ukrasnih jastučića, koje sam sastavljala od materijala koje sam imala kući, te od restlova koje su mi dale poznanice i rodice koje se bave šivanjem odjeće po mjeri. Od tih reslova sam napravila prvu kolekciju scrunchie gumica, od čije prodaje sam kupila materijal da na scrunchie gumicama radim i dalje. Vidjela sam da se može zaraditi i da je veliki izbor modela i materijala za izradu – opisala je svoj kreativni put. A u veoma otovrenom razgovoru za magazin „Azra“ otkrila je koliko je potrebno rada i truda za njene proizvode, kako je baviti se poslom koji voli, govorila je i o udruženju koje je osnovala i predstavila je svoju novu kolekciju.

Jeste li zadovoljni koliko su kupci prepoznali originalnost i kvalitet vaših proizvoda?

– Prodajom i povratnim informacijama od kupaca sam prezadovoljna, jer je upravo to ono što mi daje snagu i motivaciju da radim dalje. Moj fokus je na preciznoj izradi i urednim šavovima, što kupci prepoznaju na finalnom prozvodu. Moja mini proizvodnja je u početničkom stadiju, tako da cijenim, prihvatam i uvažavam podjednako negativne kritike kao pohvale i savjete. Mislim da jedino u saradnji s kupcima možemo postići obostrano zadovoljstvo i napredak.

Kad ste se počeli baviti tom vrstom posla, jeste li očekivali uspjeh i da li ste zadovoljni danas?

– Uz sve obaveze koje podrazumijevaju brigu o starijoj, gotovo nepokretnoj osobi, te sve obaveza koje jedna domaćica i majka ima, mogu reći da sam prezadovoljna jednako uspjehom koji sam postigla u poslu, kao i uspjehom koji postižem formirajući sebe kao ličnost kroz sve to. Najviše od svega jer sam shvatila da je empatija potrebna da bi čovjek bio u balansu sam sa sobom.

Koliko je potrebno rada i truda za Vaše proizvode?

– Neki proizvodi zahtijevanju manje posvećenosti, neki više. Kada govorimo o običnim scrunchie gumicama, to je jednostavan proces koji se obavlja na šivaćoj mašini.  A kada radim gumice ili trakice s mašnama, onda sastavljanje tih mašni zahtijeva precizan i detaljan ručni rad. Budući da je materijal s kojim radim saten, poprilično je teško postići da te mašne budu idealne. Uspijevam uz mnogo strpljenja, volje i želje da taj finalni proizvod bude što kvalitetniji i dugotrajniji. Ručni rad sam po sebi zahtijeva poštovanje i divljenje. Ja se, retorički, pitam ko će drugi podići ručni rad na visoki nivo, koji ručni rad zaslužuje, ako nećemo mi koji se njime bavimo.

Kako je baviti se poslom koji volite?

– Ja sam još u nevjerici i ponekad se pitam je li moguće da se, uistinu, čovjek može baviti poslom koji voli, pogotovo ako je riječ o ručnom radu. Dvije godine sam “u ovim vodama” i koliko god da je teško izbalansirati zaradu i ulaganja, toliko je olakšavajuća okolnost ljubav koja nas neumorno motivira ka napretku i zamišljenim ciljevima. Svakom čovjeku u svijetu mogla bih poželjeti da ima mogućnost raditi posao koji voli.

Osnivačica ste grupe “Ručni rad i tako to”, po čemu se razlikuje ta grupa od ostalih?

– Grupu “Ručni rad i tako to” osnovala sam u januaru 2021. godine i danas ima više od 4.500 članova, osoba koje se bave ručnim radom, ali i onih koje ručni rad vole. Grupa je osnovana s ciljem da pruži podršku osobama koje se bave ručnim radom te da kao platforma posluži svima koji žele reklamirati svoje radove. Ja sam zamislila da grupa ima raspoređen “plan aktivnosti” tako što bih ja, kao administrator ponedjeljkom pisala promotivne objave, utorak je predviđen za nagradne igre, koje bi trajale do petka. Subotu smo nazvali kreativnom, prodajnom subotom u kojoj članovi koji se bave ručnim radom kreiraju svoje objave s cijenama. Budući da sam trenutno prezauzeta, što kućnim obavezama, što svojim poslovnim ciljevima, ove aktivnosti su svedene na minimum. Ja se, iskreno, nadam da će grupa u budućnosti “zaživjeti”, jer ručni rad zaslužuje da bude viđen, hvaljen, te da ga posjeduje što veći broj ljudi.

Ko Vam je najveća podrška i šta Vam je motivacija?

– Od maja do septembra 2020. godine deaktivirala sam svoj Facebook profil, jer sam željela da se odmorim i distanciram od svega. Početkom oktobra ponovo se registrujem te tih dana dobijam poziv za pridruženje grupi “ilmi batin”. O aktivnostima grupe, sada već registrovanog Udruženja za afirmaciju pozitivnih vrijednosti, nedavno je za magazin “Azra” pisala osnivačica i administratorica Irma Husić. Uglavnom, krajem oktobra 2020. u grupi se objavljuje nagradna igra u kojoj se može osvojiti Singer mašina za šivanje. Pisala sam komentar zašto bih baš ja trebala dobiti tu mašinu i kroz 2-3 dana administratorica grupe je objavila da sam ja dobitnica. Zahvalnost koju sam osjećala tada, a koju i danas osjećam, ne mogu opisati riječima zato što je to bio čin koji je meni vratio vjeru u ljudskost. Takoder, aktivnosti grupe “ilmi batin” su me, svakodnevno, motivisale za rad i napredak. Na samom početku, a i danas, moja najveća podrška su moji ukućani, roditelji, brat i sestra. Također, veliku podršku dobijam od kupaca i od prijatelja na Facebooku. To su ljudi koje poznajem, ali ima i onih s kojima sam ostvarila virtuelno prijateljstvo.

Predstavite nam kolekciju jesen/zima koju pripremate.

– U  kolekciji jesen/zima sam odlučila da predstavim totalno drugačiju ponudu od one koju su do sada imali priliku vidjeti pratitelji na mojim profilima. To su heklane i pletene trakice za kosu. Neke modele i “mustre” osmišljavam sama, a neke pronalazim na YouTube videima. Kolekcija je objavljena početkom novembra i narudžbe polako pristižu. Potrudila sam da kolekciju predstavim na najbolji mogući način te sam angažovala fotografa i modele koji su sve moje zamisli i ideje perfektno prenijeli na fotografije. Iskreno se nadam da će potražnja biti zadovoljavajuća i da će moji kupci biti zadovoljni i oduševljeni modelima trakica.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti