Sa 14 godina glumila je prostitutku, zabavlja se s najvećim frajerom Hollywooda i onda je priznala da voli žene, a danas slavi 60. rođendan

Piše: Azra

Foto: Instagram @jodiefosterworld

Jodie Foster na današnji dan puni 60 godina. Od svojih prvih glumačkih koraka sa svega dvije godine, kada je snimila televizijsku reklamu, preko uloge prostitutke Iris, koju je odglumila sa nevjerovatnih 14 godina, stigla je i do Oscarom nagrađenih filmova „Optužena“ i „Kad jaganjci utihnu“.

Uloga Clarise Starling vjerovatno joj je donijela i slavu za cijeli život, mada je prvobitno odbila Michelle Pfeiffer, uz obrazloženje da ima previše gnusnih scena u scenariju. Zanimljivo je da su Jodie i Anthony Hopkins, u ulozi čuvenog Hanibala Lektora, svoje zajedničke scene snimali odvojeno, te da je glumica imala veliki strah od kolegine uloge psihopate.

Jodie i Russell Crowe su se zabavljali od 1999. godine do 2000. Nakon raskida, on je uplovio u vezu sa Meg Ruyan, koja, zanimljivo, slavi rođendan baš kada i Jodie.

O sklonosti Jodie ka istom spolu šuškalo se još početkom osamdesetih, kada su glasni bili tračevi da se viđa sa Nastassjom Kinski, a krajem osaamdesetih se pričalo da je u vezi sa Keliy McGilis. To nisu bile jedine djevojke sa kojima su spajali Jodie, ali već 1993. godine stupila je u jednu od svojih najozbiljnijih veza — sa Cydney Bernard, glumicom i producentkinjom.

Foster je tokom veze sa Cydney dobila sinove Charlesa i Kitta, ali njih dvije se nikad nisu vjenčale. Nikada nije govorila o tome ko su očevi sinova, a njena partnerica je usvojila decu. Raskid je uslijedio jer se Jodie zaljubila u Cindy Mort.

Ipak, čini se da je pravu ljubavnu sreću Foster našla tek u ljubavi sa Alexandrom Hedison. Njih dvije su se vjenčale 2014. godine, nakon skoro godinu dana zabavljanja, rijetko se pojavljuju zajedno, a veliku pažnju privukle su nakon Jodienog osvajanja Zlatnog globusa, kada su se javno poljubile prije nego što je Foster održala govor.

Aleksandra je fotografkinja, bivša glumica koja je odrasla u Los Angelesu, a prije Jodie zabavljala se sa — ni manje, ni više — Ellen Degeneris.

 

Pročitajte još