Amel Tuka otvorio 7. Djećiji sajam, rekordna posjećenost prvog dana

Piše: Azra

 

  • PRVI DAN SAJAM POSJETIO REKORADN BROJ POSJETIOCA
  • AMEL TUKA I MALIŠANI BASIC ŠKOLE OTVORILI 7. DJEĆIJI SAJAM!
  • SPORTSKI POLIGON I ŠTAND MUP-A NAJPOSJEČENIJI NA SAJMU

Završen je prvi dan najvećeg festivala za djecu i porodicu u BiH, a koji se održava pod počasnim pokroviteljstvom Ministarstva kulture i sporta KS, u Dvorani Mirza Delibašić u Sarajevu, 19. i 20. novembra. Ambasador sajma Amel Tuka, ministar Kulture i sporta KS Samir Avdić, direktorica Transfuzijskog zavoda FBiH prim. Dr. Aida Đozo i Maja Graholski, direktorica sajma u pratnji mališana Basics škole otvorili su 7. Djećiji sajam.

Tokom cijelog dana u sklopu festivalskog programa sajma, nastupilo je više od 1000 mališana, koji su svojom, pjesmom, plesom, sportskim prezentacijama i mnogim drugim sadržajima predstavili svoje talente i vještine a svi zajedno su više puta plesali s maskotama uz himnu sajma, „Kao ti ja“.

U sklopu ovogodišnjie akcije „Trči, vježbaj, budi jak“, na sajmu su bile dostupne mnoge sportske aktivnosti za djecu od kojih je naposjećeniji bio poligon s preprekama Sportlanda, te štand OC Jahorina gdje su se mališani učili osnovama skijanja.

Djeca su tokom cijelog dana bojala, crtala, igrala se, degustirala razne proizvode i osvajala nagrade na štandovima više od 40 izlagača. Najposjećeniji su bili štandovi dm-a i Becutana gdje su mame mogle premotati ili dojiti bebu u intimnom okruženju, a djeca se družiti s klaunom i maskotama te se igrati. Na štandu Dukata, mališani su mogli crtati i popiti Čokoladno mlijeko, a na Violetinom kupiti proizvode po posebim sajamskim cijenama te dobiti lijepe poklone. Po prvi put u BiH na sajmu se predstavio brend organskih proizvoda za djecu Organix, ali i Mepal i Twistshake koji je za roditelje pripremio popuste do 70%, a za mališane poklone. Mlinar se pobrinuo da niko ne bude gladan a Jana je osigurala vodu za svu djecu.

Do 15.00 sati na sajmu je prikupljeno 27 doza krvi na štandu Transfuziloškog zavoda, a prvi dan sajam je posjetilo gotovo 12.000 posjetioca.

Najposjećeniji štand bio je MUP-a KS gdje su djeca imala priliku slikati se u službenom policijskom vozilu i na motoru, te se družiti sa specijalcima i upoznati se s njihovom opremom te se u njoj slikati. Jedna od djeci najzanimljiviji maskota bila je Čistunko KJPK Rad, a Javna vatrogasna postrojba je djeci prezentirala vatrogasnu opremu i vozilo.

Sajam je otvoren i sutra od 9.30 do 18.30, a ulaz je besplatan.

Pročitajte još