Završen 7. Dječiji sajam, roditelji oduševljeni sadržajima i organizacijom

Piše: Azra

Protekli vikend održan je 7. Dječiji sajam koji se nakon dvogodišnje stanke ponovno održao u Skenderiji pod počasnim pokroviteljstvom Ministarstva kulture i sporta KS a koji je otvorio ambasador sajma Amel Tuka i ministar Kulture i sporta KS Samir Avdić, u pratnji direktorice Transfuzijskog zavoda FBiH prim. dr. Aida Đozo i direktorice sajma Maja Graholski.  

«Još jednom smo pomakli granice i pokazali zašto je Dječiji sajam najveći i najvažniji festival za djecu i porodicu u BiH. To sigurno ne bi bilo moguće bez pokrovitelja, partnera i prijatelja sajma ali i odgajatelja, nastavnika i profesora koji su vrijedno radili s mališanima kako bi se pripremili za festival te roditelja koji su doveli djecu na sajam. Zajedno smo proveli dva nezaboravna dana u Skenderiji i ponovo učinili sjećanje na djetinjstvo najmlađima, nezaboravnim», kazala je direktorica sajma Maja Graholski.

Nezapamćena posjećenost sajma oborila je sve rekorde i još jednom pokazala koliko nedostaje kvalitetnih sadržaja za djecu, te koliko roditelji podržavaju Dječiji sajam. Organizatori su opravdali ukazano im povjerenje i vikend iz dječije mašte učinili stvarnim. 

Uz druženje sa preko 20 različitih maskota, sportskog poligona u organizaciji Sportlanda koji je oduševio kako djecu tako i roditelje preko degustacija, oslikavanja lica, klizanja, škole skijanja OC Jahorina, nastupa klauna, osvajanja nagrada, raznih igara, takmičenja i velikog zabavnog parka, sajam je pružio mnoštvo zanmiljivih sadržaja za sve uzraste. 

Na sajmu je i ove godine nastupilo preko hiljadu mališana a Basics škola je poklonila svima himnu sajma „Kao ti ja“ povodom deset godina rada, koja je sve oduševila. Na sajmu je nastupilo i 16 vrtića JU Djeca Sarajeva, fantastični Superar u BiH sa horom i orkestrom violina, KUD Bulbul, pesni klub Spin sa akrobatskim rock&rollom, karate klub Randori i teakwandoo klub Sarajevo sa svojim prvacima, škola mankenstva Swan by Džejla Glavović i mnogi drugi. 

Direktorica Sajma Maja Graholski kaže da je ponosna na organizacijski tim jer je u kratkom roku napravio veliki posao i pokazao da dvogodišnja stanka u održavanju sajma radi epidemije, nije ostavila traga na kvaliteti sadržaja, iako svi svjedočimo izazovnim vremenima, te da su se sudionici  festivalskog programa i izlagači potrudili kao nikad ranije da sve bude perfektno a na sajmu je prikupljeno i 45 doza krvi.  

„Priznajem da sam ostala zatečena posječenosšću sajma iako je ovo 25 -ti dječiji sajam koji radim ali i ogromnom količinom pozitivnih komentara koje smo dobili od posjetioca, koji su nam prilazili da se zahvale i da nam čestitaju, i koji nam se cijeli dan javljaju preko društvenih mreža. Upravo sumiramo utiske i postajemo svjesni koliko smo dobrih stvari organizirali za djecu zajedno s našim partnerima ali i odgovornosti koju smo time dobili. Ozbiljno razmatramo da Dječiji sajam u 2023. godini održimo u još nekoliko gradova u BiH i u tom smislu započeli smo razgovore s partnerima i izlagačima. Ozbiljnost, organizirnost i ispunjavanje dogovora ali i profesionalnost zaštitni je znak našeg tima. Ali da je bilo lako vratiti se i sve ovako organizirati nakon dvije godine stanke, nije“ – kazala je Graholski.

«Uvijek ponavaljam koliko nam je važno učiniti sjećanja na djetinjstvo mališana nezaboravnim i sretnim. I riječi himne sajma kažu „djeca su važna da bi ova zemlja bila vesela i snažna“. Djeca su budućnost svakog društva i zaslužuju odrastati u zdravoj, sretnoj i poticajnoj oklini. Na nama je da im to omogućimo. U tom smislu sadržaji na sajmu potiču mališane da pričaju dječije priče o odrastanju, pokazuju se, vježbaju, uče, jačaju samopouzdanje i dobro zabavljaju. Naša misija je pomoći u kreiranju okruženja u kojem svako dijete zaslužuje da raste i razvija se», dodala je.

Uz podršku partnera, najmlađe i njihove roditelje, smo obradovali godišnjom zalihom Dukatovog čokoladnog mlijeka – 365 litara, za svaki dan jedna, jednu porodicu smo razveselili boravkom na Igmanu u hotelu Monti a jedna mama je dobila kolica, torbu i proizvode za novorođenče. 

Najposjećeniji štand bio je MUP-a KS gdje su djeca imala priliku fotografirati se u službenom policijskom vozilu i na motoru, te se družiti sa specijalcima i upoznati se s njihovom opremom te je isprobati. Jedna od djeci najzanimljiviji maskota bila je Čistunko KJPK Rad, a Javna vatrogasna postrojba je djeci prezentirala vatrogasnu opremu i vozilo. Tokom cijelog vikenda z amališane su bili dostupni razni zabavie sadržaji na štandovima više od 40 izlagača a najveća gužva je bila u dm-ovom, Becutanovom, Dukatovom i Mlinarevom kutku, dok su roditelji pohrlili kupiti proizvode po sajamskim cijenama na Violetinom štandu, a organski i zdravi proizvodi bez šečera Organix bili su najveće otkriće kao i popusti od 50 % na prozvode Mepal i Twistshake.

Sajam su posjetile i mnoge osobe iz javnog života sa s svojim mališanima.

 

Pročitajte još