Bila je žrtva užasnog nasilja i jedva je pobjegla iz bijede: Ohrabrujuća životna priča slavne Oprah Winfrey

Piše: Azra

Foto: Pinterest / Instagram @oprah

Oprah Winfrey je redovno na listama najuticajnijih ljudi svijeta i njeno bogatstvo iznosi 2,5 milijarde dolara. Ipak, njen život nije oduvijek bio tako lijep, a nekoliko puta je naglasila da je sve što je preživjela zaslužno za njen današnji uspjeh.

Rođena je 1954. u trošnoj kući, kao vanbračno dijete siromašne, nezaposlene tinejdžerke u gradiću Kosciusko u Misisipiju. Njena baba-tetka Ida predložila je da dijete nazovu Orpa, po malo poznatom liku iz Biblije, ali babica koja je porodila njenu majku je pogrešno zapisala ime pa je u krštenicu upisano – Oprah.

-Jednom me je vidjela kako se igram u lokvi vode u dvorištu i istukla me kaišem. Krvarila sam. Nakon toga sam morala da obučem svečanu haljinu koja se nosila samo nedjeljom. Zaprljala sam je krvlju, pa me ponovno istukla zbog toga, rekla je u jednom intervjuu.

U jednom trenutku Oprah se preselila kod majke jer se ona ponovo udala i dobila još dvoje djece. Međutim, njoj se život sa njima nije dopao, pa je počela da živi sa ocem. Tada je njen život postao pakao.

Stric ju je godinama seksualno zlostavljao. Sve je krenulo kada je imala devet godina i stravično nasilje je trajalo 13 godina. Zbog traume koju je doživela riješila je da nikada neće biti majka. U 14. godini je zatrudnila, trudnoća je bila posljedica silovanja. Kako bi prekinula drugo stanje, Oprah je navodno pila deterdžent.

Porodila se prije vremena, a sinu je dala ime Kenan. Nažalost, beba je preminula, a voditeljka nikad nije otkrila gde ga je sahranila.

-Nisam se osjećala obaveznom da budem majka. Odlučila sam da neću da rodim jer nisam imala dobro iskustvo s roditeljima. Da imam djecu, mrzila bi me. Završili bi u nekom talk showu poput mog gdje bi pričali o meni. Da sam imala djecu, nešto bi u mom životu moralo da trpi. To bi vjerovatno bili oni,  rekla je svojevremeno.

Jedina dobra strana njenog djetinjstva bilo je to što joj je otac plaćao školovanje. Učestvovala je na raznim takmičenjima u besjedništvu, a onda dobila stipendiju na Tenesi univerzitetu na kojem je studirala komunikacije. Prije velikog uspjeha na televiziji, Oprah je imala zapaženu ulogu u filmu “Boja purpura”  1985. godine.

Prije 36 godina emitovana je prva epizoda emisije „Oprah Winfrey show“, koja je stekla veliku popularnost i kojom je započela pravu revoluciju na američkim, ali i svjetskim televizijskim ekranima.

Izvor: Nova.rs

(E.M.)

 

Pročitajte još