6 magičnih restorana s pogledom koji oduzima dah

Piše: E.M.

Evropa obiluje zemaljama prožetim historijom i prirodno lijepim krajolicima. Ukoliko ste veliki ljubitelj putovanja i pritom još veći gurman, onda zamislite da uživate u pogledu na prave dvorce, more, ikonične znamenitosti i divovske planine dok pijete vino i jedete neka od najboljih tradicionalnih jela. Zavirili smo u neke od najpoznatijih restorana s nestvarnim pogledom koji će vas natjerati da okupite sve ostale gurmane koje poznajete i rezervirate let.

Timeo, Sicilija

Panoramska terasa ovog prekrasnog restorana nudi nestvaran pogled na Etnu sa blještavim svjetlima grada ispod. Elegantan i romantičan, savršeno je mjesto za večeru u posebnim prilikama. Jelovnik sadrži blagodat vrta i mora za pripremu tipičnih sicilijanskih specijaliteta. Ovdje se možete počastiti dok slušate zvuk tihih glasova i klavira te gledate prizore koji ovdje desetljećima privlače posjetitelje od Davida Herberta Lawrencea do Audrey Hepburn.

Casa de Cha Boa Nova, Portugal

Okruženje ovog restorana s dvije Michelinove zvjezdice proglašeno je nacionalnim spomenikom, tolika je njegova arhitektonska važnost. Glatka modernistička zgrada na periferiji Porta ima balkon s pogledom na Atlantski okean. Zvuk i talasi mora doprinose ugođaju dok objedujete uz degustacijski jelovnik od 21 slijeda koji vas vodi na okeansko putovanje i u čijoj ponudi ćete, između ostalog, naći morskog ježa, brancina, grimizne račiće, lignje i druge lokalne ribe.

 

La Sponda, Italija

Smješten na padini u prekrasnom italijanskom Positanu, restoran se može pohvaliti romantikom na svaki mogući način. Tokom dana restoran nudi prekrasan panoramski pogled na Sredozemno more, a kako dođe večer, restoran se pretvara u blistavu zemlju čuda sa 400 svijeća koje osvjetljavaju cijelu prostoriju. Uz izvrsnu napuljsku kuhinju i sezonske jelovnike, restoran obećava nezaboravno iskustvo koje morate doživjeti.

Ambrosia, Grčka

Kada sanjaju o Evropi, jedno od prvih mjesta koje većini ljudi pada na pamet je Grčka. Zlatni pijesak, iznimno plavi okean i zbirka bijelih prekrasnih kuća razasutih među liticama čine ovo mjesto veoma poželjnim. Kao jedno od najpopularnijih turističkih mjesta u Grčkoj uz najpoznatiji restoran na otoku, Ambrosia, smješten na Cliffside Terraceu u središtu sela Oia, slikovita je lokacija koju vrijedi staviti na popis. S pogledom na Egejsko more, terasa restorana nudi privatno romantično iskustvo boravka, a ako želite čarobni trenutak zalaska sunca na litici u Grčkoj, ne tražite dalje!

La Chevre d’Or, Francuska

Ako se nađete u lutanju srednjovjekovnim selom na brdu Eze u Francuskoj i želite nešto pojesti, obavezno posjetite „La Chevre d’Or“. Restoran s Michelinovom zvjezdicom dio je hotela „Chateau de la Chèvre d’Or“ i jedno je od najljepših mjesta za večeru u Evropi.  Pogled s krovne terase restorana je onaj koji biste vidjeli na plakatu ili razglednici, pogled na luksuzne vile i jahte koje se njišu na živopisnom plavom moru. Podjednako zadovoljavajuća kao i čarobno okruženje, gurmanska francuska kuhinja restorana čini „La Chevre d’Or“ lakim najboljim odabirom.

 

Ice Q,  Austrija

Restoran „Ice Q“ leluja na planinskom vrhu Gaislachkogl. Njegovi stakleni zidovi gledaju na skijaške padine i planine Otztalskih Alpa. Otvoren u sezoni, od kraja novembra do aprila, poslužuje neprikosnovena gurmanska jela alpske kuhinje i nudi nezaboravan doživljaj.

 

Pročitajte još