Amra Osmanbegović, Lana Stanišić, Samra Menzilović o povratku u formu i teretane: Kako riječ „natjerati“ pretvoriti u „jedva čekati“

Piše: Azra

 

Ispratili smo lijepo vrijeme,  što za mnoge znači vraćanje u teretane na individualne treninge i na grupna vježbanja, jer s lijepim vremenom mnogo vježbača apstinira od aktivnog vježbanja. Ima i onih upornih kojima je tjelovježba sastavni dio života i ne prave pauzu.

A oni koji su napravili pauzu i žele da se vrate u formu, prvo trebaju razmisliti od čega su dobili suvišne kilograme i kad to detekuju da izbace te namirnice iz prehrane i već su napravili mnogo.

Međutim, kako se natjerati i da li se treba tjerati na tjelovježbu i odlazak u teretanu, koliko je bitna ishrana i koliko je potrebno vremenski sedmično trenirati, istražili smo u našoj temi.

– Bilo bi dobro da vježbamo tokom cijele godine. Ukoliko ste napravili pauzu zbog određenog razloga, bitno se vratiti u formu laganim intenzitetom s obzirom na to da ste opet na početku. Vraćate se u formu u odnosu na vaš fitness nivo. Naravno, ukoliko volite da šetate, treba koristiti svaki trenutak. Mi živimo u zemlji gdje imamo divne planine pa to iskoristite. Ukoliko vam vrijeme ne dozvoljava, možete vježbati i kod kuće. Imate sjajne programe na Instagramu na Facebooku koje vas ne koštaju ništa, znači stvar je izgovora, a ne prioriteta. Ako već posjećujete teretanu, znate da možete vježbati u grupi ili imati individualne programe u zavisnosti od vašeg afiniteta, da li je to ples ili neki čas niskog intenziteta ili visokog ili su to vježbe snage ili s personalnim trenerom – istakla je za magazin „Azra“ Amra Osmanbegović, magistrica nauka iz oblasti kineziologije.

Mogućnost, potreba navika

Ona dodaje da svako za sebe mora odlučiti da li mu odgovaraju individualni ili grupni treninzi.

– Grupni časovi imaju posebnu energiju, a individualni časovi bi bili prilagođeni vašem nivou potreba, i jedno i drugo zavisi od vaših mogućnosti, potreba, navika – smatra Osmanbegović.

Kad je riječ o ishrani, fitness trenerica kaže, potrošnja kalorija je veća tokom ljeta nego zimi. Međutim ukoliko ne radimo ništa po tom pitanju u smislu fizičke aktivnosti i kontroliranja ishrane ne postiže se rezultat. Pretili ili mršavi ljudi ne znači da su zdravi ili bolesni, potrebna je svima fizička aktivnost. Hrana nema tendenciju da deblja bitna je količina hrane koju unosimo u odnosu na potrošnju u odnosu na druge parametre.

A na naš upit kako da se natjeramo na trening i odlazak u teretanu Amra ističe:

– Poenta je da se ne trebamo tjerati, da trebamo voljeti to što radimo i da uživamo u procesu, onda je rezultat neizostavan. Naravno tebamo biti pažljivi, da isključimo mogućnost povreda, da se ne preforsiramo nego da napredujemo postepeno. Znači, ne trebamo se nagovarati nego pronaći ono što volimo. Dovoljno je vježbati tri puta sedmično od 20 minuta do jedan sat.

Prvi korak, prema mišljenju fitness trenerice, jeste da odlučimo da budemo u formi.

– Pola posla je odluka, a ostalo je samo da radimo izvršenja – zaključuje Osmanbegović i dodaje da je svi koji imaju pitanja u vezi s povratkom u formu mogu zapratiti na društvenim mrežama Fitness Amra na Instagramu, Facebooku i TikToku, a ko želi s njom vježbati od kuće, može na stranici koja se zove “HOME WORKOUTS 4U“.

Lana Stanišić, voditeljica i glumica, poznata je po svom istreniranom tijelu koje je u top formi.

– Ja sam poprilično ekstreman tip osobe, tako da ili se nečemu posvetim ili  to ne radim. Prije tri godine sam se “zaljubila” u sam proces treniranja u teretani i osjećaj koji redovna tjelovježba daje, tako da već treće ljeto i ne pravim pauzu, pa se nisam vratila, nego samo nastavila. Volim kontinuitet, volim osjećaj koji imam tokom i nakon treninga, volim svoje tijelo… tako da ne treba pauzirati sa onim što nosi samo benefite – smatra Stanišić.

Kada ima više vremena, Lana trenira pet puta sedmično.

– U ovoj fazi, kada imam mnogo poslovnih obaveza, gledam da to budu četiri treninga. Nekad se nije lako organizovati, ali sam trening stavila u vrh liste prioriteta. Moj plan vježbe je držanje plana trenerice Jasne, koja je bila “otkriće mog života”. Jednostavno je osjetila moj temperament, pristupila mi upravo onako kako mi treba pristupiti za izvlačenje mog potencijala. Tako je hipersenzibilna da uvijek zna šta mi treba, zna kada treba biti strožija, kada blaža, zna kada treba kritikovati, kada treba pohvaliti, kada tražiti više, kada malo popustiti. Jasna mi je dodatna motivacija za trening i učinila je da mi teretana postane još draže mjesto. Gledamo da četiri treninga sedmično budu redovna, da radimo različite mišićne grupe, cardio uz svaki trening i da forsiramo one grupe mišića na kojima smo se dogovorile raditi više, ne zapostavljajući ostale – priznaje Lana.

Zdrav odnos prema sebi

Ona smatra da trening postane način života, ako čovjek shvati sve benefite i osvijesti širinu blagodati koju nosi fizička aktivnost.

– Osjećaj sreće koji se dobije nakon uspješnog treninga, svijest o tome da pomičemo granice, spoznaja da stavljanje treninga na listu prioriteta pravi jedan zdrav odnos prema sebi… sve su to elementi koji iz sfere fizičkog prelaze u psihičko i emocionalno, čovjek postaje funkcionalniji, zadovoljniji, ispravno postavljen prema sebi i okolini. Ja imam i specifičnu ishranu. Godinama sam bila vegetarijanac i nisam jela jaja. Uz konsultacije s trenericom sam počela jesti jaja, a ostatak nekog mog režima je ostao. Ne jedem hljeb, tjesteninu, i trudim se da mi obroci budu s više proteina, a manje ugljenih hidrata. Izbjegavam jesti obilne večere, vodim računa u unosu kalorija. Nisam opterećena, ali pratim okvirni unos – ističe Stanišić.

Kroz vlastito iskustvo iz teretane Lana je spoznala da je ispravno treniranje vrlo ozbiljno umijeće i misli da je najbolja varijanta prepuštanje profesionalcu, ako ne ličnom treneru, onda ipak slijediti prijateljske upute onih koji imaju dugogodišnje iskustvo i koji mogu da spoznaju potrebe svakog tijela posebno.

– Vrlo je važno da vježbe budu individualizirane, da očekivanja budu realna i što je najvažnije da se nauči voljeti sam proces treniranja. Upravo iz mog iskrenog poštovanja prema trenerima koji odlično rade svoj posao, ne bih da ja preporučujem vježbe, jer i ja slijedim upute. Preporučujem aktivnost i kretanje, to je jedino što ne može biti pogrešan savjet – kaže poznato TV lice i dodaje da je jako važno da se promijeni odnos prema treningu, da se pretvori riječ “natjerati” u “jedva čekati”. Treninzi koje uradimo nakon najvećih “otpora” i izgovora donose najljepši osjećaj sreće što smo pobijedili sebe.

Jedna od najpoznatijih bh. influenserica, voditeljica i manekenki Samra Menzilović aktivna je tokom cijele godine kada je riječ o treningu.

– Već četiri godine aktivno dva puta sedmično sam u svom Impuls sportu. Trening EMS-om spaja sve prednosti konvencialnog treninga, sa inovativnom elektro mišićnom stimulaciom. Istovremeno se aktiviraju agonisti i antagonisti, kao i teško dostupni mišići zaduženi za stabilizaciju tijela. EMS trening je inteligentan trening 20 puta efikasniji od konvencionalnog treninga i zaista ga preporučujem svima.  Vježbate 90% muskulature istovremeno i ubrzavate metabolizam za naredna 72 sata. S obzirom na to da sam u “ozbiljnim godinama“, od velike je važnosti na pravi način zglobove ojačati i zaštititi. Vaših 656 mišića štite i stabiliziraju svaki zglob u vašem tijelu. Stimulacija svakog djela tijela prilagođena je individualnoj kondiciji i spremnosti svakog ko vježba. EMS mi omogućava rješenje za bolove u leđima i kičmenom dijelu, rješenje za grčenje mišića i redukciju mišićnog disbalansa. Metod je efikasan i nakon povreda, operacija i trudnoće – otkriva Menzilović.

Kada je riječ o ishrani, Samra priznaje da je zaista veliki gurman i jedan od razloga zašto trenira je taj da bi mogla unositi hranu koju voli konzumirati.

– O tom pitanju sam opuštena, jer smatram da treningom rješavam apsolutno svaki eventualni višak i baš zbog toga što vježbam tokom cijele godine nemam velikih oscilacija u kilaži. Volim istaći da je balans jako bitan segment svakog čovjeka. Balansirajte sa sobom, s ljudima, s prirodom i vidjet ćete sami koliko ćete biti rasterećeniji – zaključila je.

Slavni koji ne „izlaze“ iz teretane

Mnoge slavne dame uprkos pretrpanom rasporedu ostavljaju vrijeme za fitness i teretanu. Set vježbi koje odrađuju često dijele na društvenim mrežama i pokazuju isklesanu figure. U tome prednjači latino diva Jennifer Lopez, slijedi je u stopu Halle Berry. A iz teretane ne „izlaze“ i Georgina Rodriguez, Adriana Lima, Gal Gadot, Jessica Biel, Kate Hudson…i mnoge druge.

 

 

Pročitajte još