Priča o životu i karijeri Whitney Houston na filmskom platnu: Inspirativna koliko i tragična

Piše: L. K. P.

Foto: theatlantic.com npr.org vanityfair.com

Uzbudljiva i energična priča o životu i karijeri jedne od najvećih svjetskih muzičkih zvijezda svih vremena Whitney Houston uskoro stiže u bh. kina. Biografski film simboličnog naziva „I Wanna Dance With Somebody“, po Whitneynom megahitu iz 1987. godine, režirala je Kasi Lemmons, autorica Oscarom nominovanog filma „Harriet“ iz 2019. godine.

Lemmons je zamijenila Stellu Meghie, za koju insajderi kažu da je napustila projekt zbog kreativnih nesuglasica. Ipak, ostala je u ulozi izvršnog producenta.

Do sada je Lemmons, inače velika obožavateljica Whitney Houston, napisala čak dva projekta o muzičkoj divi, imavši i priliku da je upozna.

Jedinstvena imjetnica

– Bila je veličina, jedinstvena umjetnica, i njena priča je inspirativna koliko i tragična – izjavila je rediteljica.

Muzičku divu glumi Naomi Ackie, koja je ulogu dobila kroz zahtjevni proces audicije na koju se prijavio veliki broj glumica u velikoj želji da se ostvare u roli legendarne pop pjevačice. Ackie je iskustvo pripreme za Whitney nazvala “nevjerovatnim”, naučivši toliko toga iz njenog, ali i svog života, nego što je mogla da zamisli.

Scenarij je napisao Anthony McCarten, koji je pisao scenarij i za film „Bohemian Rhapsody“ o legendarnom Freddieu Mercuryju. Clive Davis, legendarni muzički producent koji je prvi otkrio talent Whitney Houston 1983. i koji je s njom radio u toku čitave njene karijere, izjavio je da divina priča predstavlja “izuzetnu odgovornost”. Siguran je da je Lemmons uspjela da dočara pjevačicin turbulentni život, svjetsku slavu najveće muzičke ikone, ali i hrabru borbu s ovisnošću o narkoticima.

„I Wanna Dance With Somebody“, „Greatest Love Of All“, „All The Man That I Need“, „I Will Always Love You“ samo su neki od  hitovi zbog kojih cijela planeta zna za Whitney Houston, jednu od najnagrađivanijih umjetnica svih vremena. Njeno stvaralaštvo je utjecalo na veliki broj ljudi, kako muzičara, tako i drugih, kojima je Whitney bila neizostavni dio repertoara uz koji su đuskali na zabavama, ili kao prilika za plakanje uz neku od njenih emotivnih balada.

Prodala je više od 200 miliona albuma, osvojila šest Grammy nagrada, 16 Billboarda, 22 American Music i dvije Emmy nagrade, između ostalog.

Najprodavaniji ženski singl

Poznata je i po romantičnom triler filmu „The Bodyguard“ (1992), u kojem je glumila uz Kevina Costnera i snimila šest pjesama za soundtrack.

Jedna od njih je „I Will Always Love You“, koja je postala pjesma godine i najprodavaniji ženski singl u historiji muzike.

Legendarna pjevačica i glumica Whitney Houston preminula je sa samo 48 godina, 11. februara 2012. Nažalost, ova lijepa i megatalentirana pjevačica utopila se u hotelskoj kadi usljed zloupotrebe droge i alkohola, a brojne biografije koje su se pojavile nakon njene smrti otkrile su šokantne detalje iz života.

Iako se danas pamti kao muzička diva koja je živjela glamuroznim i raskalašnim životom, Whitney, zapravo, nikada nije bilo lako. Sve je počelo već u njenom ranom djetinjstvu kada ju je zlostavljala rodica Dee Dee Warwick. Te su tvrdnje iznesene nakon smrti pjevačice, pa ih ona nikada nije potvrdila, ali se njen brat kune da su i on i ona pretrpjeli godine silovanja i zlostavljanja u svom porodičnom domu, što je u konačnici ostavilo psihičke tragove.

Počela je pjevati s jedanaest godina u dječijem gospel horu. Kasnije je počela nastupati s majkom i drugim pjevačima, kao što su Lou Rawls, Chaka Khan i Bill Laswell. Nakon što je kratko radila kao model i glumica, Houston je 1985. izdala svoj prvi album „Whitney Houston“, koji je postao najprodavaniji nastupni album neke pjevačice u historiji. Izdala je sedam studijskih albuma, prodala gotovo 170 miliona CD-ova, singlova i video-snimaka. Imala je čak 11 pjesama na broju jedan Billboardove liste. Poznata je kao “Glas” (“The Voice”) zbog “moćnog pop-gospel vokala”. Časopis „Rolling Stone“ svrstao ju je na listu “100 najvećih pjevača svih vremena“, a mnogi današnji pop izvođači navode je kao svoj veliki uzor.

Imidž „dobre djevojke“

No, iako je njena karijera fascinantna, još je zanimljiviji bio privatan život ove pjevačice. Njene su ljubavne veze u tabloidima uvijek bile pomno praćene.

Nakon romanse s glumcem i komičarem Eddiejem Murphyjem Whitney je počela vezu s pjevačem Bobbyjem Brownom, kojeg je upoznala 1989. godine na jednoj dodjeli muzičkih nagrada.

Whitney je imala imidž „dobre djevojke“ sve dok se nije udala za Bobbyja Browna. Nakon toga se njeno ponašanje promijenilo. Počela je kasniti na intervjue, snimanja, iznenada otkazivala koncerte i gostovanja u emisijama.

Par se vjenčao 1992., a u braku su bili do 2007. Njihov je odnos sve vrijeme bio vrlo turbulentan, a porodica i prijatelji tvrde kako ju je Bobby povukao na dno jer nikada nije mogao biti zvijezda poput nje.

– Njegov imidž zločestog dečka mnogo se sviđao Whitney. On je bio crni dečko iz kvarta, onaj od kojeg bi mame krile svoje kćerke – izjavio je jedne prilike brat pokojne pjevačice.

Par se često svađao, zajedno opijao i drogirao, a navodno i fizički sukobljavao, a u tome ih nije obuzdala ni kćerka Bobbi Kristina, koju su dobili 1993. godine. Ona je svijet napustila sa samo 22 godine, i to gotovo identično kao njena majka – u kadi nakon prekomjernog uzimanja narkotika.

Preciznije, nakon što je pronađena u kadi s licem prema dolje, provela je šest mjeseci u komi, a potom je umrla u bolnici. No, njena smrt ubrzo se počela tretirati kao ubistvo, a glavni osumnjičenik bio je njen dečko Nick Gordon, s obzirom na to da je Bobbi pronađena s masnicama na licu i tijelu. Da stvar bude još bizarnija, Nick je usvojeni sin Whitney Houston, a advokati su tvrdili kako joj je on dao koktel droga tog kobnog dana.

Zvijezda kakva se rijetko rađa

Osim činjenice da brak Whitney i Bobbyja zasnivao na koktelu fizičkog i mentalnog nasilja te opijata, navodno je Whitney otežavala situaciju i činjenicom da je bila u poprilično prisnom odnosu sa svojom asistenticom i prijateljicom Robyn Crawford. Pjevačica nikada nije potvrdila glasine, no njeni tjelohranitelji kasnije su izjavili kako ih je Bobby Brown na sve moguće načine pokušavao razdvojiti, jer je htio biti muškarac u vezi, što je stvaralo dodatne probleme u njihovu ionako kompliciranom odnosu.

Iako mnogi danas optužuju Whitneynog supruga da je on taj koji ju je uveo u svijet droga i alkohola, to nije tačno. Ona se, naime, počela drogirati već sa 16 godina, prateći svoju majku po njenim muzičkim nastupima.

Par se razveo 2007. godine.

– Whitney je bila očajna što nije uspjela spasiti njihov brak uprkos svim problemima, ali oboje su i odbijali otići na liječenje – otkrila je njena bivša asistentica.

Njen problematični suprug, koji je postao problem i njenim saradnicima, posebno na turnejama, jer je htio kontrolirati sve što ima veze s njegovom talentiranom suprugom, jedne prilike je izjavio kako je Whitney “bila ukleta od trenutka kad se rodila”. No, kada je Whitney preminula, Bobby Brown izjavio je kako je bila ljubav njegovog života te da je nikada neće preboljeti. Iste godine oženio se s Aliciom Etheredge s kojom je do danas u braku.

Ipak, Whitney će ostati zapamćena, ne po svom neurednom porodičnom životu, već po svojim legendarnim pjesmama i prekrasnom glasu. Znala je kako prenijeti emociju, natjerati slušatelje da se u nju zaljube te je zračila nevjerovatnom harizmom. Jednom riječju, bila je velika zvijezda kakva se rijetko rađa.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti