Jelena Karleuša podržala „Balenciaginu“ kampanju

Piše: Azra

Nova modna kampanja prestižne modne kuće „Balenciaga“ užasnula je javnost jer je nekoliko reklamnih fotografija prikazivalo djecu u totalno neprimjerenom kontekstu. Kako su mnogo kazali i predviđaju jeste da svijet mode puca po šavovima. Kampanja za Božić rađena u kolaboraciji sa „Adidasom“ sadržava previše knjiga, dokumenata i generalno aluzija na neopisiva zlodjela.

Na jednoj se fotografiji nalaze djeca koja nose plišane torbe s medvjedićima vezanima remenjem u sado-mazo stilu, a druga je reklama prikazivala dokumente američkog Vrhovnog suda koji se odnose na slučaj dječije pornografije. Nakon što su spomenute fotografije izazvale zgražanje, osudu i snažne reakcije zbog seksualiziranja djece iz modne kuće stiglo je izvinjenje:

”Iskreno se ispričavamo za svaku uvredu koju je blagdanska kampanja možda uzrokovala. Naše plišane torbe s medvjedićima nisu trebale biti prikazane s djecom u ovoj kampanji. Odmah smo uklonili kampanju sa svih platformi”.

Povodom sporne kampanje oglasila se i Kim Kardashian koja je zaštitno lice „Balenciage“ godinama: “Kao majka četvero djece, bila sam potresena uznemirujućim slikama. Sigurnost djece mora se poštovati s najvećim poštovanjem i bilo kakvi pokušaji normalizacije zlostavljanja djece bilo koje vrste ne bi trebali imati mjesta u našem društvu – tačka”, te je dodala da će razmisliti o saradnji sa pomenutim brendom.

„Balenciaga“ je podnijela tužbu od 25 miliona dolara protiv produkcijske kompanije „North Six“, koja je upravljala logistikom za reklame kuće za proljeće 2023. (uključujući sliku koja uključuje stranicu s odlukom Vrhovnog suda); North Six nije bio uključen u oglase za medvjediće.

Jelena Karleuša podržala „Balenciaginu“ kampanju

Jelena Karleuša velika je ljubiteljica mode, i njen ormar obiluje Balenciaginim predmetima, no mnoge je iznenadila kada je javno dala podršku na svom Insagram profilu:

Napravili su greški, izvinuli su se. Vjerovatno je neće ponoviti. Idemo dalje.

Pročitajte još