Zdravko Čolić za “Azru”: Čovjek dok je zdrav može sve

Piše: Azra

Foto: Instagram @zdravkocolicofficial

Zdravko Čolić, najveća regionalna muzička zvijezda, godinama plijeni pažnju fantastičnim hitovima i jedinstvenom harizmom, kroz godine nadasve uspješne karijere publici je nudio samo najbolje, kvalitetne i svevremenske hitove. Šta ga pokreće, kako ispunjava dane pozitivom u ova teška vremena, šta je ključ njegovog uspjeha te o svom sadašnjem i budućem „putu kvalitete“ govorio je specijalno za „Azru“ .

Šta je to što Vas motivira da uvijek budete na putu kvalitete?

– Motivišu me publika i ljubav prema muzici. Kada na samom početku karijere publika dâ sud i navija za tebe, onda si svakom novom pjesmom odgovorniji prema ljudima koji te vole i podržavaju. A to podrazumijeva da si konstantno pred izazovom da ostaneš na istom ili boljem nivou, dosljedan sebi i svojoj muzičkoj priči.

U vremenu užurbanosti, u kojem je veoma teško naći vrijeme za sebe, koji je Vaš recept za dan ispunjen pozitivnom energijom?

– Čovjek dok je zdrav može sve. Uvijek me je vodila pozitivna energija kroz život i to nema veze s godinama ili vremenom u kojem živimo. Uvijek se trudim da nađem vremena za sebe, da razmišljam u tišini. Volim da sam u prirodi, da trčim ili šetam. Zapravo, svakodnevno se trudim da što više vremena provodim na svježem vazduhu.

Svoju karijeru gradili ste isključivo kvalitetnim i požrtvovanim radom, ostali ste svoji, bez izlaganja Vašeg privatnog života javnosti. Smatrate li da je upravo to ključ Vašeg dugogodišnjeg uspjeha?

– Vaspitanje koje nosim iz kuće me je oblikovalo, nisam pravio skandale, polako i sigurno sam gradio karijeru. A vjerujem da je glavno moje oružje pozitivna energija koju pokušavam da prenesem glasom i svojim izrazom. Svakako da bez rada i posvećenosti nema ni uspjeha, a publika to vrlo dobro zna da procijeni i osjeti, pa i nagradi.

U današnjem vremenu, jedan od najvećih izazova predstavlja roditeljstvo. Kao roditelj, šta biste istakli najvažnijom vrijednosti kojom trebamo učiti našu djecu?

– Supruga Aleksandra je ta koja je više posvećena vaspitanju naše djece, ja sam mnogo popustljiviji. Ali, bez obzira na tu činjenicu, trudim se da vaspitanje ne trpi kao ni tradicionalne vrijednosti na kojima počiva moja porodica. Porodica je osnovna ćelija društva, zato je moramo njegovati. Iako živimo u trubulentnom i brzom vremenu, djeci je potrebna pažnja da izrastu u dobre i kvalitetne ljude.

Sa sigurnošću možemo reći da Vam godine prijaju, mladolikost i energija koju vidimo su zaista nešto što očarava. Koja je Vaša tajna za zdrav i aktivan život?

– Najviše volim da budem u prirodi, da se osamim. Opuštaju me duge šetnje. Dobar i ispunjen život čine i porodična i prijateljska druženja, putovanja, nastupi, kojima se uvijek neizmjerno radujem, pročitane knjige, odgledane predstave, filmovi… To je sve znak da si ostavio sebe u nečemu. Naravno, neizostavno je i stvaranje novih pjesama. Koliko je želja, toliko je i obaveza.

Mnogo je mladih umjetnika koji tek počinju svoju karijeru. Koji savjet biste im dali za kvalitetan rad i kako opstati na današnjem estradnom nebu?

– Bojim se da je u današnje vrijeme, kada je sve instant, mnogo teže opstati. Možda je lakše postati zvijezda zahvaljujući internetu i dostupnosti, ali teško je održati se u moru sličnih. Božiji dar imaš ili nemaš. Nema tu nekog plana. Možeš se baviti muzikom cijelog života, ali, kakav ćeš imati uspjeh, to je u Božijim rukama.

Naše čitatelje sigurno zanima kako Zdravko Čolić provodi svoje slobodno vrijeme? Šta za Vas predstavlja kvalitetno ispunjen dan?

– Kada nisam na nastupima, vodim veoma miran život i tada i mogu da uživam u svom slobodnom vremenu, u jutranjoj kafi, druženju sa prijateljima, boravku u studiju. A volim često i da uzmem gitaru i zasviram, i to me opušta.

Spremate li nove pjesme, kako izgledaju te pripreme? Ko stoji iza tekstova?

– Obično počnem od nekih svojih novih ideja, a zatim uključujem saradnike. Na posljednjih nekoliko albuma sam se manje-više uključivao kao autor, ali mnogo je lijepih pjesama i od mojih saradnika.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti