Životna priča Taylor Swift: Karijeru je izgradila glumeći žrtvu, a danas je najtrofejnija muzičarka svih vremena

Piše: E.M.

Foto: celebsfirst.com

Dobitnica brojnih Grammy nagrada, kantautorica i country-pop zvijezda Taylor Swift živi san svakog tinejdžera. Izuzetno je talentirana i uspješna čemu u prilog govore i svjetske nagrade koje dodaje u svoju kolekciju iz godine u godinu. Na nedavno održanoj 50. ceremoniji  „American Music Awards“ osvojila je nagradu za najbolji pop album za svoj ponovno snimljeni album “Red” iz 2012. Posljednjih godina, Swift je snimala nove verzije albuma iz svoje prošlosti nakon spora s bivšom diskografskom kućom.

-Ne mogu vam reći koliko mi znače moji presnimljeni albumi, ali nikada nisam očekivala niti pretpostavljala da će vama išta značiti. Ne mogu vam dovoljno zahvaliti što brinete o ovom albumu – rekla je Swift primajući nagradu koja je ujedno proglašena i za izvođača godine. Bio je ovo povod da zavirimo u njenu besprijekornu i bogatu karijeru, koju je počela graditi u ranoj dobi.

Živi svoj san

Rođena je i odrasla u Readingu u Pennsylvaniji, a s 14 godina seli se s porodicom u Nashville, u Tennessee, kako bi mogla ostvariti svoje snove da postane country pjevačica. U roku od godinu potpisala je ugovor o pisanju pjesama sa Sony/ATV Music Publishingom, postavši najmlađa osoba koja je to ikada učinila. Početkom 2000-ih, Swiftin tadašnji menadžer Dan Dymtrow pomogao joj je osigurati dva velika nastupa u kojima je Swift istaknula svoj talent kao pjevačica i tekstopisac, a kasnije te iste godine, Swift je snimila originalnu pjesmu “The Outside“ za Maybelline koji je njenu muziku predstavio mnogo široj publici. Ubrzo upoznaje voditelja diskografske kuće Scotta Borchettu koji će izdati njenih prvih šest studijskih albuma, a koji će joj donijeti svjetsku slavu.

Brzo do prvih priznanja

Njen debitantski album “Taylor Swift“ stiže 2006., a “Fearless” dvije godine poslije. Tokom 2008. i 2009. objavljena su još četiri singla, a pjesma „You Belong with Me” dospjela je na 2.mjesto na Billboard Hot 100 listi. U oktobru 2010. njen album „Speak Now“ ušao je u Guinnessovu knjigu svjetskih rekorda i proglašen je najbrže prodavanim digitalnim albumom. Uspjeh ostvaren do 2012., sva Swiftina snimanja, postavljanje rekorda i turneje donijeli su joj prvo mjesto na Forbesovoj listi “Slavne osobe s najvećom zaradom ispod 30”. Te je godine zaradila 57 miliona dolara, a u međuvremenu dva puta proglašena Billboardovom „Ženom godine“.  Godine 2015., seli iz rodnog Tennesseeja u New York. Taj je potez zacementirao veliku promjenu u njenom muzičkom stilu – prelaz s countryja na pop i bio je ukupna prekretnica u njenoj karijeri. Ubrzo je postala ambasadorica velikih brendova kao što su „Cover Girl“, „Sony Electronics“ i „Diet Coke“, okušala se i u glumi i pokrenula vlastitu liniju parfema.

Njen šesti studijski album,”Reputation” prodan je u više od milion primjeraka u prva četiri dana od objavljivanja, dokazujući još jednom da njena popularnost ide samo naprijed. Na dodjeli American Music Awards 2018., Swift je postavila još jedan rekord kada je postala najodlikovanija pobjednica ove ceremonije svih vremena . Nakon što je primila svoj 23. trofej, s prvog je mjesta izbacila bivšu rekorderku Whitney Houston.

Ni prepreke je nisu pokolebale

Godine 2019. Scott Borchetta prodao je Big Machine Record, uključujući svih prvih šest Swiftovih albuma. Nakon prodaje, Swift je otkrila da je godinama pokušavala otkupiti svoje radove, ali su svi njeni pokušaji bili uzaludni. Uslijedila je ogromna javna svađa u vezi s prodajom i vlasničkim pravima , što je rezultiralo time da je Swift sve svoje rane radove snimila za ponovno izdavanje. Prva od ovih ponuda, “Fearless (Taylor’s Version)”, pojavila se na policama 2021. i brzo se našla na prvom mjestu Billboardove ljestvice 200, postavši prvi presnimljeni album koji je zauzeo prvo mjesto. Ponovila je tu formulu u novembru iste godine s albumom „Red“ koji je sadržavao i 10-minutnu verziju njezine pjesme “All Too Well”, koja joj je donijela još jedan ulazak u Guinnessovu knjigu rekorda kao najduža, a  najuspješnija pjesma svih vremena.

Swift je do augusta 2022. prodala više od 200 miliona albuma, što je čini jednom od najprodavanijih pjevačica svih vremena.  Tokom dosadašnje karijere pokupila je neke od najprestižnijih nagrada, uključujući čak 10 Grammyja. Kako se njen stil razvijao, tako se razvijala i njena baza obožavatelja, osiguravajući da se gotovo sve što dotakne pretvori u zlato. Osim što joj ide na poslovnom planu, ne može se požaliti ni na privatni život. Već pet godina uživa u ljubavi s glumcem Joeyom Alwynom s kojim se, kako pišu strani mediji, u julu ove godine tajno i zaručila.

 Sukob s Kanye Westom

Svojevremeno se našla u centru skandala s reperom Kanye Westom. Na dodjeli VMA nagrada 2009. dobila je nagradu za spot godine što je zasmetalo Westu koji je skočio na binu i rekao kako je tu nagradu trebala dobiti Beyonce. On je nosio crninu, a ona bijelo, tako da nije trebalo dugo da se nađe na udarcu kritika zbog svog istupa. Swift je nakon toga snimila pjesmu „Innocent“ u kojoj je javno poručila reperu da mu oprašta zbog istupa. 2016. godine oboje su izazvali novi skandal, ovaj put oko pjesme “Famous”, u kojoj Kanye pjeva o intimnim odnosima s Taylor. Ona je odobrila, no javnost ih je ponovno dočekala “na nož“ zbog teksta koji su smatrali uvredljivim.

 

 

 

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti