Gdje su danas i šta rade glavni glumci serije “Viza za budućnost”?

Piše: S.P.

Termin nedjeljom od 20.10h nakon dnevnika na Federalnoj televiziji za mnoga bh. domaćinstva bio je rezervisan za jednu od najboljih TV serija domaće kinematografije – Vizu za budućnost.

Serija je to koju nije potrebno posebno predstavljati, a koja na najbolji mogući način dočarava suštinu zajedničkog života tri konstitutivna naroda u Bosni i Hercegovini.

Viza za budućnost nas je još jednom podsjetila kako u našoj zemlji možda žive različiti narodi, ali su oni godinama povezani, naučeni živjeti jedni pored drugih i ne gledati na nametnute razlike.

Emitovanje je počelo sada već davne 2002., a posljednja epizoda prikazana je 2008. godine. Snimljeno je ukupno 206 epizoda kroz sedam sezona. Gledaocima su u pamćenju posebno ostale novogodišnje epizode.

Radnja serije prati šestočlanu bošnjačku porodicu Husika, koja živi u jednom sarajevskom stanu, a koji je primorana napustiti zbog srpske porodice Golijanin koja se nakon završtka rata vratila u BiH iz Norveške. Međutim, tu i nastaje problem. Husike ni pod koju cijenu ne žele napustiti stan sve dok im se ne napravi novi, a s čime se ne slažu Golijani.

Sud nešto kasnije donosi odluku kako ove dvije porodice moraju živjeti skupa u ovom stanu. Nešto kasnije, pridružuje im se i Hrvat Hrvoje Uskok iz Hercegovine, a sve njih “nadgleda” opasni sarajevski momak Rile.

Zgode i nezgode u koje upadaju jedni drugi i treći godinama su zabavljale gledaoce širom naše države, a mi ćemo se sada prisjetiti aktera ove serije te gdje su danas i čime se bave.

Vrhunska glumačka imena činila su alfu i omegu ovog projekta pa s toga ne treba čuditi zašto je ona bila toliko i uspješna. Ulogu Mubere uzela je pokojna Nada Đurevska, svojevrsna legenda bh. glumišta.

Bračni par Husika činili su Admir Glamočak (Suad) koji je i dan danas angažovan na Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu kao profesor, te Meliha Fakić (Alma) koja radi u ansamblu Narodnog pozorišta Tuzla.

Jedan od najpopularnijih protagonista ove serije je Mirvad Kurić u ulozi Rileta. Javnost je manje više upoznata s njegovim političkim angažmanom budući da je pet godina obnašao funkciju ministra kulture i sporta Kantona Sarajevo.

Nešto kasnije u seriji pojavljuje se Enis Bešlagić u ulozi Zele, mladog i ambicioznog konobara koji za kratko vrijeme dospjeva u sarajevsku “gradsku raju” za kojom toliko žudi, a njegovu suprugu Hediju glumila je Dženita Imamović-Omerović, s kojom se nedavno i susreo.

Bešlagić je nakon ove serije doživio veliki uspon na glumačkom nebu, a upravo ga je ova serija “lansirala” na glumačko nebo BiH i regiona. I Enis i Dženita ostali su u glumačkim vodama sve do danas.

Isto se može reći i za Miraja Grbića (advokat Spasić), koji svoju karijeru trenutno gradi u SAD.

Ne možemo a da se ne prisjetimo i Jasne Diklić (Danica), Emine Muftić (Sena), Izudina Bajrovića (Miro), Amre Kapidžić (Belme Husika), Maje Ibrahimpašić (Nejra), Lejle Zvizdić (Merima), Ermina Sijamije (Saša), Drage Buke (Nero), Nermina Omića (Sejo) i mnogih drugi.

Popularna Mubera (Nada Đurevska) nažalost samo je jedna od mnogih likova ove serije koji su nas zauvijek napustili, a osim nje preminuli su i Žan Marlot (Hrvoje), Ljubiša Samardžić (Milan), Zoran Bečić (Oskar Prohaska), Sanja Burić (Dijana)…

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti