Ženska šuhva ne laže

Piše: Indira Kučuk Sorguč

Moja je prijateljica svježe i sretno razvedena mlada žena koja tek pokušava okusiti čari slobode i živjeti po svome. Iza nje je vratoloman brak s jednim klocem kojeg se na jedvite jade kutarisala. Kolko joj je pio krv na slamku govori i to da se godinu poslije razvoda ne može oteti navici da svima redom polaže račune gdje je, s kim je, koliko ostaje, iako je to sad niko i ne pita, ali ona rafala ko pokvarena ploča.

Kako je počela izlazit, i virtualno i realno, našla se u paralelnoj dimenziji sasvim različitoj od svijeta na koji je navikla kao udata žena. Odjednom se sučeljava s muškarcima koji varaju žene, ženama koje varaju muževe, seksom za jednu noć i raznim drugim stiskavcima, na šta ostaje zabezekejšn.

– Ja sam ko cura pregledala “Fatalnu privlačnost” i shvatila je kao horor, a  preljub kao nešto što se samo na velikom platnu dešava! – objašnjava duhovito svoju naivnost. –  A nisam skontala da nije potrebno veliko platno, da nekad čak nije potrebno platno uopšte, da se to događa u parku, u autu, u šumi, na livadi, čak i u tunelu Ravne??? Na svim mogućim i nemogućim mjestima osim u spavaćoj sobi supružnika!

I tako neupućena i naivna, kojoj je loš brak zavezo oči, zapušio uši i zatvorio usta, zakorači u virtualni svijet ko seljanče kad sa zavežljajem ode na školovanje u veliki grad. Otvorila je profil i počela redati slike.

– Jooj ti slika, draga Kiko, ti ko da si časna sestra. De se malo razgoliti, pokaži atribute. Strike a pose! I objavljuj češće, u tome je finta. Evo ćemo ti mi lajkovat i komentarisat da ti podignemo post – govorile su mi jaranice, od kojih jedna čak ima i lažni profil za podizanje postova i izazivanje ljubomore kod osoba suprotnog spola.

Tako naoružana mislila je da joj nema premca, a nije huda znala da “jači” spol zna namirisat neiskusno žensko ko velika bijela psina kap krvi na pet kilometara udaljenosti. I nju takvu ranjivu nanjuši jedan morski cuko i posla zahtjev za prijateljstvo.

– Poče mi pričati baš sve ono što razočarana usamljena mlada žena želi čuti i po tome vidim odmah da smo mi srodne duše. Ali nije Dara naivna, jok Bata Žiko, kažem ja sebi, neće me muško još jednom prevarit. Sad će tebe Kikana provjerit. Kad tamo sve regulara puno ime i prezime, hejbet slika, more lajkova, a taj čak i slike s jaranima objavljuje. FB profil otvoren prije desetak godina. Znači, pravi! Dakle, možemo krenuti s nekim ozbiljnijim dopisivanjem, zapriča se u totalnom žaru.

Čim je hairlija dobio zeleno svijetlo stao joj je lajkat fotke i stavljat diskretne komentare, u fazonu “nek se zna da sam te markiro”. Nije mu smetalo da i ona to uradi na njegovom profilu.

– Sve to meni godi, ali neki unutrašnji glas mi govori da nešto tu nije uredu – nastavlja.

Svoje je slutnje ispričala jaranicama jer su one prekaljene, a ona pionir u ovim komunikacijama.

One su je posavjetovale da otvoreno priča s njim i pita ga sve što je interesuje da vidi šta će joj odgovoriti. I tako, saznade da je dotični vojno lice, ima neki čin i da je iz Zenice. Ali da to neće predstavljati problem za viđanje, on će dolaziti u Sarajevo kad god ona to bude zaželjela. Nije se nikad ženio, četrdeset je napunio u septembru, živi sa majkom u porodičnoj kući, a na spratu su mu brat i snaha i njihovo dvoje djece.

Njoj je to sve pasalo, i upali mu zelenu lampicu da se počnu viđati.

– Mili Bože ja gotive! Idemo gdje hoću i kad hoću, lik je i džek i džentlmen. To su večerice uz vino u otmjenim restoranima, jer ja to naravno zaslužujem. Ali mi onaj unutrašnji glas ne da mira. Opet ja odem na konsultacije, sada su drugarice već pomalo ljute, govore da tražim problem tamo gdje ga nema, ali me ipak savjetuju da ga testiram s pozivima. Kaže mi moja Selma, ako se ne javi kad ga iznenada nazoveš, znači da nešto mulja, ako se javi 50 posto su šanse da je sve u redu, a ako se javi na video-poziv onda je sto posto sve ok.

I nazove ga ona jednom rano ujutro, frajer se javi cvrkutom. Nazove ga opet u popodnevnim satima kaže poželio je da je vidi, nazove ga navečer hoće da upali kameru. Aman, Bože, je li moguće, on je bezgrešan! Prođe neko vrijeme, a njoj se opet bez ikakvog opipljivog razloga aktivira onaj crv sumnje. Ponovo se požali drugaricama, one osuše paljbu po njoj šta više hoće, pazi je, javlja joj se, lijepo joj je.

– Ja  sam svašta u svom braku preživjela i neću da bilo ko zbog mene zaplače – eto šta hoću! Kad su vidjele da neću popustit, kažu mi da mu predložim da otputujemo negdje za vikend. Ja predložim, on jedva dočeka.

Narednih nekoliko vikenda nisu se smirivali. Ali njoj šuhva opet ne da mira. Pozove ga i kaže hajde da se vidimo kod tebe u Zenici. On objeručke prihvati, i nađu se usred Zenice na glavnom šetalištu. Ljeto, grad vrvi ko u košnici, a oni zagrljeni idu serbez kroz grad. To joj je bio išaret da se ne plaši da će ga neko vidjeti s njom u svom gradu.

– I onda mi klikne, pa možda on nije iz Zenice! Nazovem moju Selmu i kažem joj do kakvog sam zaključka došla, a ona mi odbrusi: „Sikter, budalo, kad ne znaš uživat i bit sretna“.

Ali šuhva je jača i od ljubavi. I zato Kika odluči da je otkucala dekika, i da nema više “izokola” nego direktno u rebra!

Poslije romantične večere, stisla je zube i rekla mu:

– Ja tebe iskreno osjećam, ali što te više osjećam tim više i osjećam da nešto nije u redu i da mi nešto važno kriješ. Kako to da se nisi nikad oženio?!

– Jesmo li se zbog toga viđali i u Zenici?

– Jesmo, htjela sam dokaz.

– Jesi li ga dobila?

– Nisam. Jer ti nisi uopšte iz Zenice. Ti si oženjen, i ti me lažeš. Toliko u tebe sumnjam da ne vjerujem ni da si mi pravo ime rekao.

U tom trenutku macan obori pogled, i jedna suza mu se skotrlja niz obraz. A ja sam cijelim tijelom zadrhtala, neki grč mi je stegao želudac. Zagrlio me tako silno da sam mislila da će mi krhke kosti zdrobiti i zajeco. Rekao je da nije htio da ovo s nama dovde ode. Da se nije nikad do sada zaljubio, a preko deset godina se dopisuje sa ženama s lažnog profila!

Nije iz Zenice, iz Žepča je. Bratova djeca su, naravno, njegova djeca, on brata i nema, živi u Žepču u sretnom braku sa ženom i dvoje djece. Povremeno kad poželi izaći iz monotonije iskoristi taj profil. Nije očekivao da će se ovo desiti, voli me, želi da živi sa mnom. Dovoljno je samo sa kažem da hoću i on će sve napustiti. Rekoh mu, znaš li ko si?! Meni se dopala iluzija, vizija osobe kakvom si se predstavljao i kakvog sam te zamišljala. Ja vidim da ne znam ko si i nemam ni najmanju želju da te upoznajem. Vrati se svom sumornom životu i svom jadnom braku – odbrusila sam mu.

Koliko mi je bilo teško, toliko mi je bilo drago da nisam luda. Nema tog muškarca na ovom svijetu zbog kojeg bih ja za svoju djecu rekla da nisu moja. A muškarci… gladnom i napaljenom ništa sveto ni daleko nije!

***

Lijepa naša ženska šuhva. Samo je ne treba ignorisat.

Pročitajte još