Gdje su danas glavni glumci iz kultnog filma “Sjećaš li se Dolly Bell”

Piše: L. K. P.

„Sjećaš li se Dolly Bell” je prvi igrani film koji je režirao Emir Kusturica. Snimljen je 1981. godine, a scenario je napisao Abdulah Sidran.

Radnja filma odvija se tokom jednog ljeta šezdesetih godina dvadesetog vijeka u Sarajevu. Glavni lik, dječak Dino, spoznaje svijet i odrasta uz filmove koje gleda u lokalnom bioskopu i muziku koju sluša u omladinskom centru i doživljava svoju prvu ljubav zaljubljujući se u prostitutku Dolly Bell koju, po zahtjevu njenog makroa, treba da sakrije.

Dinu je glumio Slavko Štimac. Slavko Štimac rođen je 15. oktobra 1960. u mjestu Konjsko Brdo pokraj Perušića u Lici. Mali Slavko je do osnovne škole ‘“Perušići“ svakog dana pješačio po četiri kilometra. Imao je sve petice i obožavao je igrati stolni tenis.

Svoju je prvu ulogu odigrao u filmu Obrada Gluščevića „Vuk samotnjak“ 1972. godine. Malog Slavka među mnogobrojnom ličkom djecom koja su iz okolnih mjesta pozvana na kasting, odabrala je Maja Gluščević, redateljeva supruga koja je ujedno bila i njegova asistentica na filmu. U nedavnom intervjuu Slavko je otkrio:

„Nisam se ja ničim posebno isticao u školi, nisam išao ni u dramsku grupu. Teta Maja mi je nedavno, posle 45 godina, otkrila da je presudilo to što sam kao dječak imao žive oči i da sam bio komunikativan i brz.”

Uslijedila je odmah druga glavna uloga u filmu „Zimovanje u Jakobsfeldu’“ te ona u jednom od najpoznatijih, najpopularnijih i najuspjelijih hrvatskih dječjih filmova „Vlak u snijegu“ redatelja Mate Relje 1976. godine.

Zbog posla Slavko je sredinom 1970-ih godina preselio živjeti u Beograd gdje je diplomirao na Fakultetu dramskih umjetnosti. U New York je otišao 1996., za suprugom. U Americi je snimio dva filma, od kojih je u jednom glumio i s Adrienom Brodyjem.

U posljednje vrijeme živi u Beogradu, a u New York ode povremeno.

-Ja nemam niti omiljenog glumca niti omiljenog reditelja. Možda će sada neko dok ovo čita reći: „Vidi ovog diplomate, neće nekog da izostavi ili povredi“, ali zaista sam iskren. Mnoge sa kojima sam radio nisam ranije ni poznavao, kao što sa mnogo njih sa kojima se družim – nisam nikada radio. Nije svaki glumac za svaku ulogu. Zato i postoje kastinzi za uloge – izjavio je u jednom intervjuu.

Glumica Ljiljana Blagojević, nezaboravna je Dolly Bell iz filma “Sjećaš li se Dolly Bell”. Rođena je u Beograd, 5. novembar 1955.. Tokom svoje višedecenijske karijere odigrala je mnogo nezaboravnih rola, a njena karijera je krenula, kako i sama ističe uvijek, upravo iz Sarajeva, i to ulogama u spomenutom filmu “Sjećaš li se Dolly Bell” kao i u “Mirisu dunja”.

– Moj umjetnički život je počeo u Sarajevu. Jako puno sam radila i koprodukcija u “Sutjeska filmu”. Moji korijeni su iz Bosne i Hercegovine. Taj mentalitet fantastično osjećam. To vam je kao prvi poljubac. Uvijek ga se sjećate s nekim lijepim osjećanjem – istakla je u jednom intervjuu.

Udata je za dramskog pisca i reditelja Sinišu Kovačevića sa kojim ima kćerku, glumicu Kalinu Kovačević.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti