Sedininoj borbi za život priključili su se Amra i Edin Džeko: Naše malo nekome mnogo znači

Piše: Lejla Bejdic

Mlada sarajevska heroina Sedina Muhibić, poznatija kao Seddina Bosna, s teškim životnim iskušenjima nosi se od rođenja, a ne bez razloga odavno već nosi epitet nevjerovatno hrabre djevojke. Zbog svoje hrabrosti i pozitivne energije koja je ne napušta ni u borbama s najtežim nedaćama, poznata je i širom naše regije. Sedina je, podsjetimo, rođena 1991. u Sarajevu, ali roditelji su je ostavili po rođenju u Dječijem domu Bjelave te je odrasla u SOS dječijem selu. Nakon ratnog izbjeglištva vratila se u svoju Bosnu te magistrirala Pedagogiju i postala uspješna sportašica. Ipak, njeno zdravstveno stanje nije joj dopustilo da nastavi sportsku karijeru. Iza sebe Sedina ima nekoliko operacija zbog povrede koljena doživljene na skijanju. Operacije koljena nisu bile jedini problem. Već duže vrijeme bori sa bakterijemijom, a to je stanje prisustva bakterija u krvi, koje može dovesti do različitih posljedica, a kod Sedine je dovelo i do srčanih problema

Humanitarnom akcijom skupljena joj je pomoć za liječenje u Švicarskoj, a prema novim informacijama kako nam je Sedina kazala jeste da su joj doktori kazali da je sve uzrok i posljedice Corona virusa. Specijalnog lijeka nema, terapija za srce je promijenjena i čeka se napredak. Sedina je trenutno na putu za Hrvatsku gdje ide na rehabilitaciju.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli SEDDINA BOSNA ® (@seddina_bosna)

Mnogo pažnje izazvala je njena fotografija s Amrom Džeko, te smo je tim povodom i kontaktirali. Kazala nam je da ju je Amra danima tražila, kontaktirala da joj pomogne ali bezupješno. Nakon što se označila u švicarskoj bolnici na Instagramu, Amra joj se samo pojavila u posjeti. Došla je iz Italije samo da vidi Sedinu. Njenoj sreći i iznenađenju nije bilo kraja.

“Posjeta Amre u bolnici je bila jedna najljepša stvar koja se desila. Obradovala me je jer se samo pojavila, s obzirom na to da nisam vidjela poruke, nije odustajala, iz Milana je došla u Lugano. Ponudila je pomoć, ali zahvaljujući svim mojim prijateljima koji su pokrenuli razne akcije, svima koji su pojedinačno financijski podržali, kolegama sa Sarajevo Film Festivala koji su moja najveća podrška sve ovo vrijeme, Švedskom udruženju “20 Kruna za čovjeka” , humanitarnom udruženju Ticino Švicarska, FB grupi “Velika raja iz Dijaspore za malu raju na Balkanu”  imala sam dovoljno novca da financiram liječenje u Švicarskoj. S obzirom na to da liječenje nije gotovo, preporuka je rehabilitacija sa stacionarom kako bi bila pod medicinskim nadzorom, terapiju nastavljam u Thalassotherapiji Opatija jer mi je to pristupačnije i oni su zaslužni što se moje koljeno oporavilo. Nažalost tu sam Covid i dobila i svi jedva čekamo da ovo sve prestane baš tamo. Svjesna sam da nisam ozdravila, samo sada znam uzrok, moram vjerovati da ću napredak vidjeti u narednih 3-6 mjeseci i da neće biti više komplikacija. Želim izbjeći operaciju srca i biti zdrava. Koristim priliku da se zahvalim svim doktorima sa odjela na kojim sam bila, posebno Infektivna klinika Sarajevo, mojim dr. Meliha Čengić Hadžović i dr. Enra Lukovac koje su sa mnom prolazile teške periode i spasile me. Kroz ove godine sam se uvjerila kako imamo kvalitetne doktore na KCUS i njihove odluke su mi spasile život.

Uskoro će mi rođendan, veselim se i već odbrojavam do 18.12. želim da bude prekretnica i da se što prije vratim u Direkciju SFF kako bih dala opet maximum za svoj posao koji volim i koji me motiviše da nikad ne odustanem od borbe za život.

Sa Amrom sam provela divna 2 sata. Nekad je zagrljaj i riječ više od svega. Ostajem u kontaktu i oni su prve osobe kojima se mogu obratiti za sve što treba, a nadam se da se družimo samo na utakmicama, festivalima, provodima kako smo dogovorile.

Hvala svima od srca i samo ljubičanstveno. Želim da se zahvalim i Amnicumu- Udruženju bebisiterki i geronto domaćici za humanitarni broj koji su mi dali na korištenje.” kaže Sedina za magazin Azru uz povišenu tjelesnu temperaturu od 38.3 i poručuje glavu gore, borba još traje.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Amra Džeko (@amradzeko)

Tim povodom kontaktirali smo i Amru Džeko koja nam je sve potvrdila.

“Čim sam čula za Sedininu borbu, odmah sam željela da joj pomognem, međutim nisam mogla doći s njom u kontakt. Kad sam vidjela da se označila u švicarskoj bolnici, kontaktirala sam prijatelje koje imam tamo i zamolila ih da mi provjere kako se Sedina osjeća i na kojem je odjelu smještena. Uzela sam pasoš i otputovala u Švicarsku. Upoznala sam Sedinu i toliko me fascinirala da sam još uvijek pod utiscima. Trenutno joj finansijska pomoć nije potrebna, ali ona zna da sam za ubuduće tu za nju, kako finansijski tako i moralno. Dugo smo razgovarale, ispričala mi je svoj životni put, i vjerujem da je ovo početak jednog divnog prijateljstva.

Nadam se da će što prije ozdraviti i da više neće ni dan provesti u bolničkom krevetu.”

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti