Mbappe, francuski fudbaler: Svu zaradu od reprezentacije donira djeci s poteškoćama u razvoju

Piše: Azra

Kylian Adesanmi Lottin Mbappé, francuski reprezentativac, rođen je 20. decembra 1998 u Francuskoj. Iste godine kada je rođen, njegova zemlja je pobijedila na Svjetskom prvenstvu u fudbalu. Odrastao je u pariškom predgrađu Bondy, u kojem su se često događali nemiri, pljačke i tučnjave. Nemiri iz 2005. bili su među najgorima, budući da su spaljeni mnogi automobili i javne zgrade.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Kylian Mbappé (@k.mbappe)

Njegov otac nastojao je na svaki način zaštiti sina, ali ono što je bilo pozitivno za Kyliana jeste da je bio opsjednut loptom. Mbappeova opsesija je išla toliko daleko da je svoju fudbalsku loptu nosio u krevet i koristio je kao jastuk za spavanje.

Da su svi veliki ljubitelji sporta, govori i činjenica da je upravo Mbappeov otac proveo mnogo godina kao fudbalski trener, dok se majka bavila rukometom.

Često se dovodilo u pitanje porijeklo njihove porodice. Njegova loza povezuje se s tri afričke zemlje, i to Nigeriju i Kamerun preko oca i Alžir preko majke. Interesantna podatak za mladog fudbalera jeste da je pohađao muzičku školu gdje je naučio čitati note i svirati flautu. Niko nije ni slutio da će ovaj mladi dječak postati jedan od najboljih fudbalera svijeta.

Mbappe nije bio oduševljen školom te se često obrazovao od kuće, dok je najveći fokus stavio na svoju najveću strast – fudbal.

Uz pomoć svog oca, mali Kylian je naučio sve trikove završnice, brzine i brzog driblinga. Umjesto da ide na rođendane ili dječje zabave, njegovi su roditelji usvojili drugačiji pristup odgoju sina. Došli su na ideju da odvedu Kyliana na susret s fudbalskim herojima. Prva meta roditelja bila je francuska ikona – Thierry Henry . Sljedeći cilj  za dijete pustolovnog duha postao je plan da upozna čovjeka sličnog porodičnog porijekla kao njegova majka. U trenutku kada je upoznao Zinedinea Zidanea , legenda Real Madrida nije znala da će običan dječak oboriti njegov rekord Lige prvaka.

Nakon neuspjelih pregovora u Rennesu, Mbappe je konačno prešao u francusku nacionalnu nogometnu školu. U dobi od 12 godina, mladić je započeo putovanje upoznavanja europskih momčadi koje su željele testirati njegove sposobnosti. Prva autobusna stanica bila je u Engleskoj.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Kylian Mbappé (@k.mbappe)

Nakon neuspjelih pregovora europskih klubova s roditeljima, mladić se konačno obračunao s Monacom. Kylian Mbappe je postajao sve jači. Svoj prvi profesionalni ugovor potpisao je 6. marta 2016.  Nažalost, s malo vremena za igru, mladi je napadač bio frustriran.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Kylian Mbappé (@k.mbappe)

Nakon što je za njegovo ime čuo cijeli svijet uslijedio je preokret u njegovom životu. To je dovelo do nevjerojatnih 145 miliona eura plus 35 miliona eura (u dodacima) svjetskog rekordnog transfera koji je platio Paris Saint-Germain.

U klubu, Mbappe je ispunio zahtjeve da bude najskuplji tinejdžer tako što je pomogao PSG-u da osvoji trostruku titulu.

U maju 2018. Mbappe je pozvan u reprezentaciju Francuske za Svjetsko prvenstvo u Rusiji.

Mbappeova karijera nakon Svjetskog kupa vidjela ga je da je uzastopno pobjeđivao kao najbolji strijelac lige. Mnogi smatraju da je upravo Mbappe naslijednik Ronalda i Messia.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Kylian Mbappé (@k.mbappe)

Jednom prilikom je otkriveno da Mbappe sve bonuse i naknadu za igranje za francusku reprezentaciju donira za pomoć djeci s teškoćama u razvoju jer smatra da ne bi trebao biti plaćen za nastupe za svoju zemlju.

Da nastavlja da oduševljava sve ljubitelje sporta dokaz je i njegovo učešće na Svjetskom prvenstvu u Kataru.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Kylian Mbappé (@k.mbappe)

Nedavno se ovaj talentovani fudbaler našao na meti medija zbog svog ljubavnog života. Naime, povezivali su ga sa transrodnom manekenkom  Ines Rau. Nedugo nakon toga, širile su se glasine da je Mbappe u vezi sa Rose Bertram, manekenkom iz Belgije. Ono što je interesantno jeste da se niko od njih nije oglasio na ovu temu.

(S.B.)

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti