Humanitarni rad i nesebično pomaganje drugima: Matthew McConaughey, Mila Kunis, Quinta Brunson i Jennifer Hudson su osobe godine

Piše: E.M.

Glavni kriterij za izbor osobe godine kojim su se vodili čelnici magazina „People“ bilo je pitanje: Šta najviše možemo učiniti za druge? Ovu titulu ponijeli su Matthew McConaughey, Mila Kunis, Quinta Brunson i Jennifer Hudson, koji su se prethodne godine istakli svojim humanitarnim radom i nesebičnim pomaganjem drugima.

 Matthew McConaughey

Matthew McConaughey jedan je od najplodonosnijih i najpopularnijih američkih glumaca. Od njegove prve izvedbe u „Dazed and Confused“ (2003.) do one nagrađene Oscarom u „Dallas Buyers Clubu“ (2013.) i Emmyjem u filmu „True Detective“ (2014.), McConaughey je uspio spojiti svoj opušteni teksaški šarm i nevjerovatnu radnu etiku, kako bi uspostavio izvanrednu karijeru. Važi za miljenika ženskog dijela publike, a sada je svojim humanitarnim radom i brigom za druge ponio ovu laskavu titulu.

– Kad je rodni grad Matthewa McConaugheyja bio pogođen masovnom pucnjavom ovog maja, pri čemu je stradalo devetnaestero djece i dvoje zaposlenika škole, glumac i njegova supruga Camila brzo su se vratili u Uvalde. Nisu imali plan, samo su počeli razgovarati s porodicama žrtava i odmah su vidjeli koliko roditelji žele da životi njihove djece budu važni. Kako bi potaknuli reforme o posjedovanju oružja, par je zastupnicima u Američkom kongresu iznio prijedloge za usvajanje Nacrta zakona o ograničavanju pristupa oružju. Mjesec kasnije Zakon je usvojen – piše „People“.

 Mila Kunis

Glumica Mila Kunis proslavila se 1998. kao Jackie Burkhart u emisiji „That ’70s Show“ . Dobitnica je brojnih nagrada za svoj doprinos filmskoj umjetnosti, a posljednja i za nju najznačajnija stigla je kada je proglašena osobom 2022., jer je zajedno s partnerom Ashtonom Kutcherom pomogla svojoj rodnoj Ukrajini nakon invazije na Rusiju pokrenuvši stranicu „GoFundMe“ putem koje su prikupili 37 miliona dolara.

– Budući da sam iz Ukrajine, prijatelji su me počeli ispitivati kome se mogu javiti za donacije i ja sam odmah znala da moram pomoći. Nismo imali rješenje, pa smo ga stvorili. Pomaganje, čak ni traženje, nego samo činjenje, trebalo bi biti naša standardna norma – izjavila je svojevremeno.

Quinta Brunson

Quinta Brunson, američka je spisateljica, producentica, glumica i komičarka. Njen rad na dokumentarnoj seriji „Abbott Elementary“, koja nastoji da premosti generacijske podjele i koja ima cilj da natjera nju, njene roditelje i bake i djedove da se smiju istim šalama, uredništvo „Peoplea“ smatralo je dostojnim titule osobe godine.

– Važnost smijeha i zajedničkog smijanja istim stvarima je iscjeljujuća. Nema ništa ljepše od toga, jer se tako grade i učvršćuju odnosi među ljudima – istakla je Brunson.

 Jennifer Hudson

Nakon što je postigla status EGOT (odnosno osvojila je nagrade Emmy, Grammy, Oscar i Tony), pjevačica, glumica i producentica Jennifer Hudson pokrenula je talk show čija je misija bila “stvoriti platformu za sve, tako da svi imamo mjesto gdje se osjećamo uključenima“, a za svoj poduhvat je i nagrađena.

– Mnogo vam hvala što ste podijelili svoje priče, svoje vrijeme, svoja srca, svoju ljubav. Volim vas i cijenim zbog toga. Ovo je bila godina puna iznenađenja i ne mogu vjerovati da me časopis „People“ stavio na naslovnicu kao jednu od četiri osobe godine. Kakav način za završiti godinu. Hvala, hvala – izjavila je tim povodom.

 

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti