Stilsko jedinstvo različitosti iz ciklusa Secesija VII kolekcija: “Košulja”,”Boja”,”Maska III” i “Bosanske kraljice”

Piše: Azra

U petak 09.12.2022. u  prepunom Domu mladih Skenderija održana je modna manifestacija pod nazivom “Secesija”ko VII u organizaciji Udruženja “Urban-Etno”  na kojoj su predstavljene četiri kolekcije autorski rad naše poznate dizajnerice i samostalne umjetnice Emine Husedžinović Ibrahimović.

Nove kolekcije Emine Husedžinović Ibrahimović   iz ciklusa “Secesija” VII sastoji se od četiri segmenta koji determiniraju različiti tematski okviri i koloristički senzibiliteti povezani u skladnu cjelinu formalnim i stilskim odrednicama prepoznatljivog dizajnerskog rukopisa.  Njen doprinos afirmiranju bosanskohercegovačke modne scene može se interpretirati kroz obim i  kvalitet opusa ali i nastojanje da se ukaže na značaj našeg naslijeđa kao univerzalne vrijednosti.  Stoga je s razlogom  nazivaju “ čuvaricom” bosanskohercegovačke tradicije. Ona je dizajner koji prati modne tendence međutim ne odstupa od svoje vizije mode i samim tim njen rad ostaje autentičan.  Kroz svoj rad pokazuje zrelost i kontinuitet.   Slojevitost simboličkih razina koje prepoznajemo u nazivima  “Maska III”, “Košulja”, “Boja” i ”Bosanske kraljice”  iako se doimaju kao nepomirljive suprotnosti četiri komponente se međusobno prožimaju i dopunjuju.

Inspiracija za kolekciju  pod nazivom “Košulja” je tradicionalna košulja oblikovana prema savremenim formama i krojevima.  Korišteni su prirodni materijali od pamuka do svile, koje je autorica  ručno bojala i  oslikavala  dopunjavajući outfite komadima odjeće od jeansa. Akcent je na modnim dodacima: torbama, cekerima, kapicama koje su ukrašene unikatnim nakitom talentirane Zdravke Miletić Ninković, koja je ideje crpila  motivima  sa stečaka (spirala, floralni i ljudski motivi). Kroz kolekciju autorica je unijela osvježenje,  igru boja i oblika , poručujuči “Vremena se mijenjaju, i mi s njima”.

Na ovu kolekciju nadovezuje se mini kolekcija od 8 modela pod nazivom “Boja” . Sam naziv govori o tome da je akcent na  intenzivnom koloritu floralnog dizajna koji djeluje da je nastao akvarel tehnikom. Kolekcija je lepršava i orijentalna nastala od transparentne svile, namjenjena samosvjesnim damama koje imaju stila .

Modeli tematski povezani terminom “Maska III” neminovno u sebi nose asocijacije na pandemijsku krizu i gubitka identiteta . Iza maske svi su ljudi jednaki  iako ispod maske se kriju poznate i uspješne dame iz različitih ekspertiza (poznate, doktorice, novinarke, političarke, glumice, umjetnice, influencerice).  Taj snažan osjećaj nesigurnosti i straha od neizvjesnosti podcrtan je ahromatskim kontrastima i oštrim konstrukcijskim formama . Nadalje uočava se upotreba različitih tekstura  materijala. Korištena je jacquard tkanina ukrašena dizajnom slova u kombinaciji crne i bijele.

Četvrti  dio kolekcije pod nazivom “Bosanske kraljice”koji je posvećen rano preminulom saradniku  Omaru Krasniću donosi glamur i raskoš koji je primjenjiv kroz sve historijske faze kroz koje je naša zemlja prolazila. Ova kolekcija  ukazuje na neminovnost promjene, vječno balansiranje između svjetla i tame, nezaustavljivi  proces smjene  vlasti, života i smrti.  Ovaj dio kolekcije u sebi sadrži nježnu, poetsku, romantičarsku notu visoke mode koja naglašava  fragilnost ljudske egzistencije  ali i slavi  žensku ljepotu. Neovisno od osjećaja prolaznosti,   akcentirana  je i radost življenja, ljepote ukrašavanja, bogatstva materijala, unikatnog veza i čipke u monokromatskoj paleti osvježenoj blagim zelenim tonovima.

Prikazana je i posebna kolekcija pod nazivom “Ko se krije iza maske?” koju su nosile poznate i uspješne i utjecajne dame različite  dobi ,  životnog iskustva i profesija .

Scenaristica i koreografkinja MIRJANA DEAK

Novinarka i urednica VANJA SEMIĆ

Glumica SANELA PEPELJAK;

Direktorica DŽELILA ĆURT

Doktorica DELILA SOFTIĆ

Restauratorica i umjetnica AZRA HASKOVIĆ

Glumica i voditeljica LANA STANIŠIĆ

Poklene za goste obezbijedila je kompanija Oriflame.

Vođa projekta Kemal Ibrahimović

Fotograf Mladen Blagojević

Modele su uljepšali šminkom Beauty room Šejla, Ilidža, i frizurom Samira Kasumović ,Hairstudio AM

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti