Nešela, prva bh. kraljica freestyle repanja: Sedam muškaraca u njenoj sjeni

Piše: L. K. P.

Nešela Bojadžić (26) iz Sarajeva jedna od rijetkih ženskih pripadnica rap scene, a nedavno je izabrana za najbolju freestyle repericu na ovogodišnjem državnom finalu Red Bull RapLika, koje je održano u sarajevskom kinu „Bosna“ nakon dvogodišnje pauze. Ovo je bio prvi put da djevojka pobijedi u finalu takmičenja, i to protiv sedam muškaraca.

Nova bh. kraljica freestyle repanja umjetničkog imena MC Nancy pojavila se prije nekoliko godina, u vidu freestylea (slobodnog stila), gdje su je prijatelji ohrabrili i probudili talent koji je, zapravo, već postojao. Vođena motivom da izađe iz anonimnosti i osnaži bh. rap scenu prošlog ljeta predstavila je i svoju prvu pjesmu, a zatim i drugu. Neponovljivo iskustvo joj je bilo kada je ljetos nastupila na koncertu bh. grupe ispred Narodnog pozorišta u Sarajevu, jer je to ujedno bio i njen prvi veliki nastup.

– Ova nagrada mi je motivacija i znak da se trebam i dalje baviti muzikom, vjerujem da ću ohrabriti ljude da slijede svoje strasti i da se usude u životu. Sreća prati hrabre. Drago mi je da sam iskoristila priliku da podijelim svoj talent, vještinu, vrijeme i energiju s ljudima koji vole i slušaju istu muziku, kao i s publikom koja je bila predobra – istakla je u razgovoru za magazin „Azra“ i otkrila koji je njen sljedeći korak, kako je paze muške kolege, gdje crpi energiju i šta misli o trenutnoj bh. rap sceni.

Kako ste se osjećali nakon pobjede i da li ste je očekivali?

– Uzbuđeno i sretno. Duboko sam vjerovala da ću pobijediti i težila ka tome, međutim, kad sam izašla pred tolike ljude i nisam baš očekivala. Više sam se fokusirala na trenutak i zabavu.

Na početku ste karijere, da li će ovo biti odskočna daska, gledajući na prijašnje pobjednike?

– Definitvno mi je velika stvar i vjerujem da hoće.

Rap battleovi su se vratili pred domaću publiku nakon dvogodišnje pauze. Šta je Nešelin sljedeći korak, slijedi li rad u studiju?

– Radim na nekoliko pjesama paralelno, pišem tekstove uz beatove pa kad uvježbam i tekst i flow, onda idem u studio.

Koliko godina se već bavite ovom vrstom umjetnosti?

– Godinu i po je prošlo da sam počela objavljivati pjesme, ali okvirno dvije. A freestylom od srednje škole.

Šta kažete na trenutnu bh. rap scenu?

– Scena je zanimljiva, šarmantna i ima svašta da ponudi. Mislim da trebamo zajednički doprinositi njenom razvoju, jer definitivno ima još prostora za napredak.

Kakave nastupe imate iza sebe, koji Vam je ostao posebno u sjećanju?

– Sada slijedi drugi veći nastup, a imala sam i dva manja. Svaki je prejak na svoj način. Ispred Narodnog pozorišta je bio prvi i to je bilo cool iskustvo, ali u „Caffe Artu“ je bilo nešto posebno.

Imate li nekog uzora?

– Nemam baš uzore, više ljude s kojima rezoniram i koji su mi cool.

Koliko Vas paze muške kolege, da li je teško protiv njih repati?

– Svi su apsolutno korektni. A repati protiv njih? Pa zanimljivo je u svakom slučaju, osjeti se razlika između muške i ženske energije pa i samih tema. To nekako čini battle zanimljivijim, a s druge strane osjetljivije su teme i dominiraju scenom. Tako da, u momentima jeste u momentima nije, zavisi iz kojeg ugla gledaš.

Gdje crpite inspiraciju?

– U međuljudskim odnosima, odnosu sa samom sobom i najbitnije u svjesnoj komunikaciji s Bogom.

Gdje se vidite u budućnosti?

– Da budem sretna i napredujem šta god da budem radila. Muzikom se definitivno nastavljam baviti, a ostalo ćemo vidjeti.

Šta slušate privatno i kako se najbolje opuštate?

– Zavisi od raspoloženja. Energičnije i brže ako je radna ili vikendska atmosfera, a sporije ako nalete neke tužne emocije ili ako se tako osjećam. Najbolje se opuštam u izlascima i kad treniram.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti