Džena Zeničanin za “Azru” o odnosu sa svojim tinejdžerima: Koliko sebe daješ, toliko od djece dobijaš

Piše: Samila Pilav

Tinejdžeri su u posebnoj fazi razvoja i mogu biti izuzetno osjetljivi na to kako se roditelji odnose prema njima. Kako bi se postigao pozitivan odnos prema tinejdžeru, potrebno je mnogo truda i uvažavanja djeteta. O tome smo razgovarali s voditeljicom Dženom Zeničanin koja trenutno odgaja dvoje tinejdžera, Zlatana i Lanu.

Otkrila nam je kako je s njima postigla prijateljski odnos, te šta je ključ dobrog odnosa između djece i roditelja.

– U procesu odrastanja naše djece prolazimo kroz različite faze, strahove, ali i izazove sa kojima se surećemo i mi, ali i naša djeca. Dok su nam djeca u svakom smislu ovisna o nama, brinemo se za svaki korak i treptaj oka, strepimo nad temperaturom i nespavanjem, čekamo da vrijeme odrastanja prođe. Mišljenja smo da treba proći vrijeme, da malo djeca odrastu i sve će biti lakše. Ali ne, tada vrlo često čujemo malo dijete mala briga, veliko dijete velika briga. I baš tako, dolazimo do spoznaje da tek počinje briga u pravom smislu riječi.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Dzena Zenicanin (@dzenazenicanin)

Džena sa suprugom Dženanom ima sina Zlatana i kćerke Lane, oboje teen generacija, 17 i 14 godina.

– Često sam slušala priče o fazama puberteta, nerazumijevanje ispoljavanje raznih „bubica“, ali šta sam zaključila, ako postaviš temelje jednog zdravog i prije svega iskrenog odnosa odrastanje kroz sve faze života jednog djeteta može ići vrlo jednostavno. Ono što smatram najvećim uspjehom jeste upravo odnos koji smo uspjeli izgraditi sa svojom djecom. Odnos koji se zasniva na razgovoru, slobodi mišljenja i povjerenju. Dok su bili mlađi uvijek smo govorili da je povjerenje najvažnije u našem odnosu, da razgovor može riješiti sve prepreke i riješiti probleme ukoliko ih ima. Vrijeme koje provodimo mora biti kvalitetno provedeno vrijeme, ako je to danas samo 15 minuta, onda tih 15 min.mora biti konstruktivno.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Dzena Zenicanin (@dzenazenicanin)

Bavljenje djecom u pravom smislu nekada je, priča Džena, nakon svakodnevnih poslovnih obaveza iscrpljujuće.

– Onoliko koliko sebe daješ i posvećuješ se, toliko i dobijaš. Kad god imamo vremena napravimo mali kućni savjet i razgovaramo o svim temama, od školskih do društveno političkih, razumijemo se pa čak i kada nismo na istoj „talasnoj dužini“. U donošenju svih odluka zajedno učestvujemo, a kada se ne možemo dogovoriti idemo na preglasavanje. Ono što je meni zaista važno jeste da djeca znaju da smo im uvijek ogromna podrška u svemu što rade, da smo uz njih u svim njihovim odlukama, da se radujemo dobrim rezultatima i uspjesima, ali da znaju da smo uz njih i kada naiđu na prepreke i probleme koje trebamo riješiti. Povjerenje je ključ dobrog i kvalitetnog odnosa s djecom!

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Dzena Zenicanin (@dzenazenicanin)

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti