Diva Mariah Carey: I u šestoj deceniji nosi haljine koje pucaju po šavovima

Piše: L. K. P.

Foto: Instagram @mariahcarey i i.insider.com Just Jared

Muzička diva Mariah Carey (53) posljednja je u nizu jakih žena koja je dobila svoj strip u izdanju „Tidalwave Comicsa“. Godine 2020., objavila je svoju autobiografiju “The Meaning of Mariah Carey”, a kraljica Božića, kako fanovi nazivaju američku pjevačicu, sada je dobila i svoj strip koji na 22 stranice u najkraćim crtama pripovijeda njen život i karijeru.

Objavljen je u seriji “Female Force” (Ženska snaga), njegovi autori su Michael Frizell i Pablo Martinena, a prije Mariah Carey svoje su stripove, uz ostale, dobile zvijezde country muzike Dolly Parton i Loretta Lynn, te pjevačica i holivudska diva Barbra Streisand.

Mlađi partner

Svoj neprikosnoveni status kraljica Božića zahvaljuje megapopularnom božićnom evergreenu “All I Want for Christmas Is You”, koji je objavila na prigodnom božićnom albumu sada već davne 1994., prije 28 godina.

– Njena priča nadahnjuje i zato je predblagdansko vrijeme pravi trenutak da se u trgovinama nađe strip posvećen „Kraljici Božića“ čiji se hit iz 1994. godine do danas redovno emitira na svim radijskim stanicama širom svijeta – kaže izdavač Darren G. Davis i dodaje kako je strip u tvrdom ili mekom uvezu dostupan od 7. decembra po cijeni od 8, 10 ili 20 američkih dolara.

Mariah će ga listati sa svojim mlađahnim partnerom i pratećim plesačem Bryanom Tanakom, s kojim je u vezi šest godina. Zbog njega je raskinula zaruke s australskim milijarderom Jamesom Parkerom koji joj je poklonio zaručnički prsten vrijedan 13,2 miliona dolara.

Iz drugog braka s pjevačem Nickom Cannonom ima jedanaestogodišnje blizance kćerku Monroe i sina Moroccana.

Carey je poznata po svojim vokalnim sposobnostima te je ostvarila zavidnu karijeru i zaradila nadimak dive. I u šestoj deceniji najradije nosi haljine koje pucaju po šavovima, a ne odvaja se od svog 14 godina mlađeg dečka.

Ipak, tokom posljednjih godina poznata je po brojnim skandalima. Izbjegava da se pretjerano pojavljuje u javnosti.

Pop diva u svojoj autobiografiji poistovjećuje se s princezom Dianom, za svoje posrnuće i odlazak na odvikavanje krivi porodicu i nedostatak sna te je prilično uvjerena da je računanje vremena nepotrebno.

Psihičke i fizičke povrede

Prodala je više od 200 miliona ploča, a u SAD-u samo „Beatlesi“ imaju više pjesama na broju jedan od nje. U knjizi „The Meaning of Mariah Carey“ progovorila je o svom životu od burnih godina djetinjstva do sreće i uspjeha u kojima uživa danas.

Tvrdi da može naslutiti nasilje, a taj je instinkt razvila još kao dijete. Odrastala je uz starije brata i sestru, a neke od njenih najranijih uspomena povezane su s nasilnim trenucima zbog kojih je često imala osjećaj da nije vrijedna života.

U vrtićkoj dobi svjedočila je fizičkim obračunima svog brata Morgana s oboje njihovih roditelja, a zahvaljujući tome nastao je i njen najpoznatiji hit „All I Want for Christmas Is You“. Pjesmu je napisala s 22 godine, a na pisanje su je navela maštanja o djetinjstvu bez prepirki i nasilja.

Nema lijepu uspomenu ni na stariju sestru Alison, koja ju je povrijedila i psihički i fizički.

– Sa samo 12 godina sestra me drogirala valijumom, nudila mi kokain, nanijela mi opekline trećeg stepena i pokušala me prodati svodniku. Nešto je u meni ostalo je zarobljeno svom tom traumom, zbog čega često kažem da sam vječna dvanaestogodišnjakinja – kaže Carey i dodaje da se još bori s tim periodom života.

Rođena je kao Mariah Angela Carey, a ime je dobila po mjuziklu te je od rođenja povezana s muzikom. Njena majka Patricia Hickey radila je kao profesorica pjevanja, a baka joj je R&B ikona Patti LaBelle. Kada je Mariah imala dvije godine, oponašala je pjevanje svoje majke i tako je sve počelo. Već s četiri godine bila je na prvim časovima pjevanja.

U srednjoj školi bila je poznata po bježanju s nastave, a prije nego što je postala poznata, radila je kao hostesa i konobarica. U New Yorku je studirala kozmetiku, a u pjevačke vode ušla je kao prateći vokal Brendi K. Starr. U poslu joj je krenulo nakon što su njene demo snimke završile u rukama šefa „Sony Musica“, Tommyja Mottole. Potpisala je za diskografsku kuću „Columbia“ i 1990. godine objavila prvi album, s kojim je dobila dva Grammyja.

Za istog čovjeka koji ju je otkrio i udala se 1993. godine, no brak im je potrajao pet godina. Carey tvrdi da se nakon njihovog vjenčanja, 1993. godine, osjećala kao da živi u tamnici oklopljenoj željezom, a koja ju je držala u burnom i toksičnom braku. Dok je bila s njim u braku, postala je vegetarijanka. U to vrijeme povezivali su je i s pjevačem Luisom Miguelom.

Noge osigurala na milijardu dolara

Iz diskografske kuće „Columbia“ otišla je 2000. godine, kada je potpisala ugovor vrijedan 100 miliona dolara za „Virgin Records“. Godinu kasnije objavila je film “Glitter” i zaradila nagradu za najgoru glumicu. Ta godina bila je jako teška za pjevačicu. Bila je pod velikim stresom, zbog kojeg je završila i u bolnici s mentalnim problemima. U to su je vrijeme povezivali s Eminemom, koji je tvrdio da su bili skupa, dok je Mariah sve negirala.

Na snimanju spota za pjesmu “Bye Bye” upoznala je Nicka Cannona, s kojim se ubrzo vjenčala. Uprkos tome što je ona od njega starija 11 godina, pjevačica je sve vrijeme govorila da su godine samo broj i da ne znače ništa. Ostala je trudna odmah nakon vjenčanja, no nažalost, imala je spontani pobačaj. Tu vijest nije objavila sve do 2010. godine, kada je par objavio da čekaju blizance. Rastali su se 2014. godine.

Mariah se za australskog milijardera i vlasnika kockarnica Jamesa Packera zaručila u januaru 2016. godine, nakon kratke romanse koja je trajala manje od godinu. Prije dvije godine muzička diva prodala je prsten koji je dobila od Packera, i to za 2,7 miliona dolara. Nakon prekida počela je vezu s mladim plesačem Bryanom Tanakom, no i s njim je prekinula. Naime, on je bio ljubomoran na njenu vezu s Nickom Cannonom, jer je Mariah i dalje praznike provodila s njim i porodicom. Par se pomirio te su i danas u vezi.

Mariah je poznata po brojnim saradnjama s kolegama, svoje noge osigurala je na milijardu dolara, a skandalima i dalje puni medijske stupce. Jedan od njenih najzanimljivijih bila je situacija kada se pravila da ne zna ko je Jennifer Lopez, koja joj je početkom novog milenija bila najveća konkurencija.

Na rehabilitaciji 2001.

Na rehabilitaciji 2001. nije završila jer je doživjela slom, već zato što su je slomili.

Nakon objavljivanja singla „Loverboy“ iz filma „Glitter“ 2001. godine, otkriva Carey, nije spavala šest dana, jedva da je jela i osjećala se potpuno potrošenom zbog pritisaka njene izdavačke kuće i njenog tima. Dogodilo joj se tada neslavno pojavljivanje u showu TRL MTV-a, koje je više iznenadilo voditelja nego mlađahnu publiku. Ona ovu lošu epizodu naziva „šalom koja je pošla po zlu“, a uz navedene poteškoće prst ponovno upire u Mottolu i probleme s njim, ali i s porodicom.

Kako bi se pokušala maknuti od svega i odmoriti, pobjegla je u kuću koju je kupila majci. Kad ju je majka probudila, potpuno je pobjesnjela te je njena mama zvala policiju poslije njenog histeričnog ludila. Policija ju je odvela iz kuće. Na kraju je dopustila bratu da je odvede u Los Angeles te je završila u strogom centru za detoksikaciju i rehabilitaciju. Ovaj period naziva jednim od najtežih u životu. Iz centra, u kojem je, tvrdi, dobila teške narkotike, izašla je „jednog dana nakon kojeg ništa više neće biti isto“. Otvoreno je govorila i o svom bipolarnom poremećaju.

Pročitajte još