Japanska hrana – najzdravija na svijetu

Piše: Azra

S japanskim restoranima i sushi barovima rasprostranjenim po cijelom svijetu, japanska hrana više se ne smatra neriješenom svjetskom misterijom, kako je to nekada bilo. Zapravo, sve veći broj ljudi prepoznaje japansku hranu kao jednu od najzdravijih na svijetu. Uz rižu i konstantno prisutne morske plodove, koji se nude i na glavnim ulicama, tradicionalna japanska prehrana je impresivno slaba s holesterolom, masnoćama, energijom, a bogata prehrambenim vlaknima. Nije ni čudno da Japanci imaju najduži životni vijek. Svjetska zdravstvena organizacija izvještava kako je u Japanu primijećen trend produženja životnog vijeka, a smatra se da Japanci zdravo prožive prosječnih 74,5 godina. Za Japance se može reći da imaju “estetski apetit”, te ulažu veliki trud i ljubav u prezentaciju hrane na samo njima svojstven način. Uz vizuelni dojam tradicionalnih japanskih obroka, prisutno je i veliko poštovanje prema hrani. Prema drevnim budističkim principima, “jelo treba biti duhovno iskustvo koje pruža trenutak mirnoće tokom dana”. Donosimo recepte za nekoliko japanskih jela koja morate isprobati

Sushi

Sastojci:

1 list nori alge

1 ukiseljeni daikon (duga bijela rotkva)

100 g krastavaca

1 mladi luk

100 g mrkve

2 kašičice šećera

30 ml sirćeta od riže

½ kašičice morske soli

120 g riže

1/8 kašičice wasabi paste

Za umak:

60 ml japanskog soja umaka (shoyu)

1 kašika naribanog đumbira

Priprema:

Na laganoj vatri propecite nori algu nekoliko minuta dok ne pozeleni. Nakon toga je stavite na bambusovu podlogu za pravljenje sushija. Rižu skuhajte u vodi s morskom soli, sirćetom i šećerom, te ohladite. Nanesite je podjednako na nori algu. Mrkvu narežite na dugačke štapiće debljine 0,5 cm i kuhajte u posoljenoj vodi 2-3 minute, ocijedite i ostavite da se ohladi. Zeleni dio mladog luka narežite na komade duge 20 cm i kuhajte nekoliko sekundi u ključaloj vodi. Izvadite ih i ocijedite. Krastavce narežite na dugačke štapiće debljine 0,5 cm. Mrkvu, krastavac, daikon i mladi luk nanesite dužinom nori alge, 1-2, 5 cm od dna lista nori alge. Wasabi pastom namažite cijelu dužinu povrća. Smotajte podlogu za sushi, čvrsto pritišćući rižu. Povrće treba biti u sredini rolade. Za rezanje navlažite nož i režite sushi na komade debljine 1-2,5 cm. Nož morate navlažiti prije svakog rezanja. Pripremite umak od soja umaka i naribanog đumbira.

Ramen

Sastojci

Supa:

1 pileća kocka za juhu (40 g)

50 gr đumbira (korijen)

bijeli luk u prahu ili granulama (po želji)

čili u prahu

1 supena kašika soja sosa

Rezanci:

2 pakovanja ramen ili instant rezanaca

so (po ukusu)

Dodaci:

1 jaje

mladi luk ili prasa

kukuruz šećerac

dimljena piletina ili drugo meso

Priprema:

Najbolje je početi s pripremom kuhanog jajeta. Kada bude gotovo, ohladite, ogulite i presijecite ga na pola.  Za ramen je bitno da jaje nije prekuhano tako da možete i skratiti vrijeme kuhanja ukoliko želite da budu “mekša”. Đumbir isjeckajte na komadiće i stavite u šerpu s pola litre vode. Dodajte pileću kocku za supu. Po želji dodajte bijeli luk. Pustite da proključa i  kuhajte 5-7 minuta. Nakon toga dodajte jednu supenu kašiku soja sosa, te čili. Kuhajte još dvije minute. Isključite i ostavite na vrućem kolu da zadrži temperaturu do serviranja. Pripremite povrće  koje želite staviti u ramen. Jedan od tradicionalnih sastojaka je mladi luk ili prasa koji ćete pripremiti tako što ga sitno nasjeckanog malo prepržite na ulju. Ukoliko želite, možete ga koristii i svježeg. Dimljenu piletinu narežite na ploške. Možete koristiti i bilo koje drugo meso pripremljeno na bilo koji način, mada se najčešće koristi piletina ili svinjetina. Sastojci za ramen su raznovrsni tako da možete staviti i bilo šta drugo što vam je po ukusu i imate pri ruci. Rezance pripremite prema uputama.

Unagi

Sastojci

1 kg jegulja

1 šolja ulja

2 kašike brašna

limunov sok

peršunov list

so

Priprema

Očišćenu ribu narežite na komade, posolite je, prelijte uljem i limunovim sokom, posipajte nasjeckanim peršinovim listom i ostavite da stoji kraće vrijeme. Komade ribe nanižite na drvene ražnjiće, uvaljajte svaki ražnjić u brašno pa pecite na zagrijanom roštilju dok ne porumeni sa svih strana. Poslužite s umakom po želji.

Tempura

Sastojci:

400 g škampa

400 g raznog povrća i gljiva (paprike, luka, bukovača, tikvica, koromača i sl.)

250 g pšeničnog oštrog brašna

250 g pšeničnog glatkog brašna

1 prašak za pecivo

2 bjelanca

700 ml jako hladne vode

ulje za prženje

1 kašika Vegete

Za posluživanje:

soja umak

Priprema:

Škampe ostavite kratko vrijeme u zamrzivaču, a potom im odvojite repove i očistite ih od oklopa. Povrće i gljive operite, osušite i narežite na štapiće (paprikama ogulite kožicu). Brašno stavite u dublju posudu, izmiješajte s praškom za pecivo, dodajte bjelanca i vrlo hladnu vodu pa pjenjačom dobro izmiješajte tako da dobijete tekuće tijesto. Tijesto stavite nakratko u frižider. U dubokoj posudi zagrijte ulje na 180 Celzijevih stepeni. Povrće pospite Vegetom i izmiješajte. Rukom uzimajte povrće, umočite ga u tijesto i stavljajte u vruće ulje. Prženje neka traje kratko. Isto učinite i sa škampima. Prženo povrće i škampe vadite rupičastom kašikom i stavljajte na kuhinjski papir, koji će upiti suvišnu masnoću.

Soba

Sastojci:

1 paketić rezanaca soba

1 paket graška šećera

1 paket prirodnog tofua

1 mrkva

2 zelena luka

1 žuta paprika

4 kašike sojinog umaka

2 kašike sirupa agave

1 kašika rižinog sirćeta

Priprema:

Pripremite tjesteninu prema uputama na pakiranju. Kad je spremna, prelijte je hladnom vodom, ocijedite i ostavite na stranu. Mrkvu i papriku narežite na trakice, a luk sitno nasjeckajte. Pomiješajte sojin umak s agavinim sirupom i rižinim sirćetom. Narežite tofu. U tavi zagrijte ulje, pa dodajte luk, dodajte mrkvu i papriku te dobro promiješajte. Pržite na laganoj vatri pet minuta, a zatim dodajte tofu i pripremljenu marinadu. Pržite još pet minuta, a potom dodajte rezance i dobro promiješajte. Poslužite sa susamovim sjemenkama, cilantrom i sjeckanim kikirikijem.

Sashimi

Sastojci

200 g dimljenog lososa

60 g crvene paprike narezane na štapiće (8 cm)

90 g svježeg krastavca narezanog na štapiće (8 cm)

6-8 komada mladog luka (bijeli dio)

Za umak:

120 ml rižinog sirćeta

50 g šećera u prahu

2 kašičice svijetlog soja umaka

narezana limunova korica

Priprema:

Sirće zagrijte, dodajte šećer, soja umak i miješajte dok se šećer ne otopi. Maknite s vatre, dodajte koricu limuna, koju izvadite nakon 10 minuta. Tanke listove lososa narežite na trake širine tri centimetra. Na svaku traku stavite štapić paprike, krastavca i prepolovljeni mladi luk, pa zavijte u rolice.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti