Dr. Zejna Velagić, Benjamin Mrkonjić i Ena Avdić o njezi u zimskom periodu: Investirajte u svoju kožu!

Piše: E.M.

S dolaskom hladnih zimskih dana, mijenjaju se i naše rutine. Više smo posvećeni sebi i svom zdravlju, bolje se hranimo i slojevito oblačimo. Ipak, naša koža posebno je izložena nepovoljnim uvjetima, a kao rezultat toga, naročito kod osoba s osjetljivom kožom, stanje se može pogoršati i javljaju se neželjeni simptomi koji su pokazatelj da vašoj koži treba dodatna njega. Za „Azru“ su o uzrocima, posljedicama i rješenjima govorili dr. Zejna Velagić, specijalistica dermatovenerologije, Benjamin Mrkonjić, magistar dermofarmacije i kozmetologije, kreator stranice „Njega i ti“, te Ena Avdić, bh. influenserica.

 Hitan dermatološki pregled

– Hladan zrak, grijanje, suh vazduh u prostorijama u kojima boravimo uzrokuju probleme na koži poput suhe perutave kože, iritacije i svrbeža  na koži, akni, rozacee, pogoršanja psorijaze, pojava i/ili pogoršanja atopijskog i asteatotičkog ekcema te hladne urtikarije – ističe Zejna Velagić, specijalistica dermatovenerologije, te govori o porijeklu ovih bolesti.

Akne se pogoršavaju zbog začepljenja folikula koji je produkt povećane produkcije sebuma s ciljem zaštite kože od suhoće. Pogoršavanje ekcema je posebno naglašeno kod beba s atopijskim ekcemom i kod starijih osoba s veoma suhom kožom. Psorijaza se najčešće javlja na laktovima, koljenima i vlasištu kod osoba koje imaju predispoziciju za ovo oboljenje i pogoršava se zimi. Urtikarija na hladnoću je alergija na koži koja se javlja u obliku roskastih zadebljanja koja jako svrbe. Osobe s rozaceom mogu primijetiti da im se stanje lica pogoršava tako što se crvenilo na obrazima i nosu ne povlači, javljaju se akne i pojačava svrbež.

 

Dr. Velagić dalje objašnjava da se osobama s aknama, ekcemima, rosaceom i psorijazom obično preporučuje specijalistički dermatološki pregled za određivanje stanja i njege prema potrebama bolesti. Dok, u konačnici, i suhoj i masnoj koži potrebno je više hidratacije, a suhoj dodatna doza hranjivih preparata.

 Obavezna posjeta kozmetičkim salonima

Benjamin Mrkonjić, magistar dermofarmacije i kozmetologije, osim visokih titula koje je stekao trudom i zalaganjem, plodove svog rada svakodnevno ubire i na svojoj stranici „Njega i ti“, kao i društvenoj platformi Instagram, gdje ga prati gotovo 20 hiljada osoba koje mu, prije svega, vjeruju, slušaju i primjenjuju njegove stručne savjete koji donose provjerene rezultate. Mrkonjić njezi svoje kože svakodnevno posvećuje veliku pažnju i ističe kako njega treba biti veoma specifična u svim godišnjim dobima,  ali najveće promjene koje svakodnevno vidi i tretira jesu, zapravo, u zimskom periodu.

Benjamin Mrkonjić

– Prije nego što svojim pratiteljima i pacijentima preporučim, testiram na vlastitoj koži. Bitno je da vodite brigu o kvalitetnom čistaču koji ne isušuje kožu lica i čija je ph vrijednost neutralna (PH= 5.5), kvalitetna eksfolijacija mehaničkim ili enzimskim pilinzima u toku sedmice, hidratacija u vidu seruma ili kreme i obavezno korištenje zaštitnog faktora. Iako nam sunce nije vidljivo okom, UVA i UVB zrake se emituju i kroz snopove oblaka, tako da glasajmo za SPF svaki dan u godini– govori Mrkonjić.

Zanimalo nas je na koje sastojke bismo trebali obratiti pažnju pri uzimanju kozmetičkih preparata, kao i postoje li neki tretmani koji su poželjni kod prevencije i tretiranja kožnih problema.

– Hidratantne kreme s ceramidima, glicerinom, hijaluronskom kiselinom su dobar izbor za hladnije dane. Serumi s hijaluronom pomažu hidrataciji, a serumi sa vitaminom C izjednačavanju boje kože – govori dr. Velagić i ujedno preporučuje tretman dijamantne mikrodemroabrazije koja skida površni izumrli sloj kože i mezoterapiju vitaminima i hijaluronom koja hidrira srednji sloj kože, kao i hemijski piling sa salicilnom kiselinom za osobe s masnijom kožom.

Mrkonjić dodaje da je zimski period idealan za korištenje vitamina A, poznatijeg kao retinol, retinal i ostali derivati vitamina A, a posjeta kozmetičkim salonima je obavezna.

– Ako nemamo problematičnu kožu, treba posjetiti kvalitetne kozmetičke salone i uraditi dubinsko čišćenje lica. Ukoliko je, ipak, riječ o problematičnoj koži lica koja je sklona aknama i miteserima, posjete i čišćenje lica u kozmetičkim salonima obavezne su nekoliko puta godišnje. Ako imate masnu kožu lica, birajte kreme na bazi vode s oznakom ”legere” ili ”light”, dok suha i normalna koža odlično podnosi bogatije ”rich” kreme. Bitno je napomenuti da se vitamin A, vitamin C, kiseline i ostale aktivne hemijske supstance ne smiju kombinovati isti dan nego je uvijek potrebno praviti razmak.

Ishrana daje najbolje rezultate

Bh. influenserica Ena Avdić kaže kako koža pamti pa je vrlo važno cijele godine pružati joj potrebnu njegu. Hidrirajući čistači, tonik za lice, guste i bogate kreme, vitamin C i SPF matica su njene zimske skincare rutine, iako je Ena mišljenja da sve dolazi „iznutra“.

– Vjerujem da ishrana daje najbolje rezultate. Oduvijek vodim računa o izbalansiranoj ishrani i zaista se trudim jesti zdrave i nutritivno bogate obroke svakog dana – govori Ena i priznaje da se, kada je riječ o njezi lica, prepušta se u ruke profesionalcima.

Benjamin, s druge strane, smatra kako je ovo individalno, baš kao što postoje i kreme za svaki tip i stanje kože lica.

– Kod nekoga prehrana riješi 80% problema, dok neko apsolutno nema problema s njom. Trebamo se voditi motom: ”Ništa nije lijek i ništa nije otrov” i da, ako sve u nekim mjerama granice konzumiramo, balansiramo, naš organizam će to sve prihvatiti – ističe te napominje važnost dodataka ishrani.

Ena Avdić

 

– Nedavno dobih odličnu rečenicu da je naša koža kao ”vreća u kojoj su organi” i tu vreću treba da čuvamo. Jer, koža je, ipak, najveći organ našeg tijela. Obavezno koristiti vitamin D, selen kod upalnih procesa, dodatke s hidrosolubilnim vitaminima kao što su vitamin C, koji je jako dobar antioksidans, te vitamine iz skupine B vitamina, koji rade pravi prijateljski posao u njezi kože, kose i lica. Kolagen unositi oralno, a ne zaboravimo i da su Omega3 masne kiseline odličan izbor za svakog pojedinca, a posebno za atopičare i osobe sklone rozacei, te podsjeća da prije nego li se bilo koji vitamin i mineral uključi u ishranu, potrebno je  provjeriti vitaminsko mineralni status u organizmu, kako bismo spriječili eventualnu pojavu hipervitaminoze.

60% ljudskog tijela se sastoji od vode

– Najvažnija tečnost za zdravlje kože je voda. Više od 60% ljudskog tijela se sastoji od vode i taj podatak dovoljno govori o važnosti unosa vode u organizam. Hidrirana koža je mekša, sitne borice manje primjetne i zdravijeg je izgleda – podsjeća dr. Velagić.

Kada je riječ o njezi kože, ne samo u ovom periodu, nego i tokom cijele godine, najvažniji segment je poznavanje našeg organizma, prije svega, njegovih potreba i stanja. U skladu s tim, kreiramo svoju rutinu, a  ključ je u istrajnosti i dosljednosti.

– I nikada se nemojmo porediti s tuđom kožom, gledajmo na našu kožu kao na najljepšu investiciju koja nam uzvraća samopouzdanjem, ljepotom i onim što zapravo prvo vidimo ujutro u ogledalu. Volimo je – zaključuje Mrkonjić.

 

 

 

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti