Kako napraviti savršene, hrskave kokice s karamelom

Piše: Azra

Za većinu nas kokice su slane i samo ih tako možemo jesti. Šta ako ti se svide kokice s karamelom?

Najbolja strana ovih kokice je što staju svježe i itekako jestive i fine sedmicama.

 

Tajna savršeno raspoređenog karamela je u – sodi. Ona će karamel učiniti prozračnim i tako pomoći da se ne skupi sav na jednom mjestu, nego se lijepo rasporedi po kokicama.

 

Kokice s karamelom

Sastojci:

100 g maslaca, neslanog

220 g smeđeg šećera

170 g kukuruznog sirupa, svijetlog (ili meda)

Pola kašikice soli

1 kašika ekstrakta vanilije

Pola kašikice sode bikarbone

Priprema karamela:

Zagrij rernu na 110°C. Otopi maslac u loncu na srednjoj vatri. Dodaj šećer, kukuruzni sirup i sol. Miješaj dok se ne sjedini. Kad se počnu stvarati mjehurići, kuhaj 4 minute – BEZ MIJEŠANJA! Makni s vatre pa brzo umiješaj vaniliju i sodu bikarbonu. Kada prestaneš miješati, karamel će se zapjeniti i povećat će mu se volumen. Brzo prelij preko kokica, miješajući dok se karamela ne ohladi i počne stvrdnjavati.

Karameliziranje kokica

U dvije tepsije rasporedi kokice. Peci 45 minuta, miješajući svakih 10-ak minuta, i to tako da držiš tepsiju, pa ih „bacaš“ u zrak. Karamela će se ponovno otopiti, a bacanjem će karamel ravnomjernije prekriti kokice. (Ako koristiš med, peci 15 minuta duže). Izvadi iz rerne, ostavi da se ohladi. Nježno razdvoji kokice i posluži.

Izvor: miss7.hr

(S.B.)

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti