Tufna, šareni nakit za sve prilike

Piše: E.M.

Da je spoj ručno rađenog i šarenog pravi pogodak, dokaz je i mali brend unikatnog nakita „Tufna“ iza kojeg stoji Banjalučanka Nina Vasilić. Vasilić je po zanimanju diplomirani ekolog, a priznaje nam da još u tinejdžerskim danima pokazuje interes za izradu nakita, ponukana majčinim iskustvom iz mladosti, kada oživljava njene stare ogrlice i narukvice izrađene od glinenih i staklenih perli. Tek nekoliko godina kasnije započinje sa istraživanjem drugih tehnika i materijala kada i nastaje ideja za „Tufnu“.

-Tufna nakit je prilično raznolik i odgovara različitim prilikama, od nekih jednostavnih, dnevnih do onih elegantnih i upečatljivih. U svaki komad nakita uložena je ljubav, energija i strast prema ovome što radim i to je po meni, najljepša stvar koju dobijete kada kupujete ručni rad. Često mi se desi da se tokom izrade nekog modela, rode ideje za neke nove i drugačije kombinacije, tako da je u radionici uvijek raznoliko i uzbudljivo – ističe Nina na početku razgovora.

ŠAROLIKA PONUDA

Trenutno u ponudi možete pronaći naušnice, ogrlice, narukvice, prstenje i broševe koji su izrađeni od polimerne gline i kombinovani sa komponentama od hipoalergenog, nehrđajućeg čelika koji je mnogo boljeg kvaliteta i omogućava i osobama alergičnim na bižuteriju da nose „Tufna“ nakit. Zanimalo nas je kako nastaje jedan šaroliki komad.

-Sam proces izrade odvija se u nekoliko faza, a počinje tako što osmislim izgled i dizajn, zagrijem glinu rukama za lakšu obradu, po potrebi napravim neke različite nijanse boja, a zatim sve isiječem u željene oblike. Nakon toga glina se peče na 130 stepeni, a nakon hlađenja slijedi brušenje, poliranje i u nekim slučajevima lakiranje i premaz. Završna faza je spajanje sa komponentama od čelika i finalni proizvod je spreman – govori Nina.

U „Tufna“ komadima prevladavaju motivi, boje i oblici iz prirode za koje Vasilić kaže da joj je najveća inspiracija Što se tiče dodatnih materijala, koriste se akrilne boje, a najzanimljiviji detalj je, nesumnjivo, šareni biber zbog kojeg je i nastao jedan od njihovih najprepoznatljivijih i omiljenih modela „Biberče“. O uspjehu ovog malog brenda dovoljno govori činjenica da je putovao sve do Španije, Italije, Švedske, Češke i Amerike.

-Povratne informacije kupaca su najveća motivacija i najbolji vjetar u leđa za dalji rad i napredak. Sve pohvale, jednako kao i kritike, pomažu mi da budem bolja u tome što radim, a vidjeti da „Tufna“ nastavlja da živi kada dobijem fotografije zadovoljnih kupaca, jedan je od najljepših osjećaja – priznaje Nina.

OPTIMISTIČAN NAKIT

Ipak, obzirom na cijene i tržište, Nina kaže da je na našim prostorima jako izazovno opstati baveći se ručnim radom, za razliku od mnogih zemalja koje je posjetila, gdje je svijest o tome mnogo razvijenija, a samim tim i poštovanje prema ručnoj izradi. Razvoj „Tufne“ kao brenda je tekao organski, a kako kaže, iako je zbog izazova na počecima često razmišljala da odustane i nastavi izrađivati nakit samo kao hobi, drago joj je da nije stala. Upitali smo je i zašto bi potencijalni kupci trebali odabrati baš „Tufnu“.

-Kada me pitaju kako bih opisala „Tufnu“ volim da se sjetim jedne sjajne reakcije mušterije koja je rekla da joj je sav nakit jako lijep i nadasve optimističan. Voljela bih da je optimizam prva stvar koja se primijeti i osjeti kada nosite ovaj nakit. Sva ta raznolikost boja, oblika i samog karaktera nakita omogućava svakom da pronađe nešto za sebe i ispolji svoju jedinstvenost noseći unikatan rad ispunjen ljubavlju i dobrom energijom – zaključuje Vasilić.

Pročitajte još