Tradicionalne čestitke kraljevskih porodica: Građani im više ne zavide na raskoši

Piše: L. K. P.

Instagram @samhussein1 @princeandprincessofwales

Tradicionalno za božićne blagdane i novogodišnje praznike svaka kraljevska porodica uputi zajedničku čestitku u obliku portreta.

Kraljevski portreti odavno su prestali biti bajkoviti prikazi koji bi kod građana trebali izazvati zavist i divljenje, pa se danas ipak nastoje prikazati kao dio naroda.

Ovaj Božić će biti prvi za britansku kraljevsku porodicu bez kraljice Elizabethe, koja je obično provodila praznike u  Sandringhamu, svom seoskom imanju u ruralnom dijelu Norfolku, sjeverno do Londona.

Prvi snijeg

Prvi snijeg bio je pravi  trenutak da Buckinghamska palača objavi prvu kraljevsku božićnu čestitku, za vrijeme vladavine kralja Charlesa III.

Izgled čestitke su odabrali kralj i kraljica Camilla. Fotografiju koja se pojavljuje ovom prilikom, slikao je Sam Hussein na igrama Braemar u Škotskoj. Riječ je o proslavi tradicionalnih škotskih igara, sporta i plesa u Braemaru, selu stotinjak kilometara zapadno od Aberdeena, koje je u susjedstvu kraljeve ljetne rezidencije Balmoral.

Fotografija koju su odabrali snimljena je 3. septembra, nedugo prije njegovog dolaska na prijestolje. Kraljica Elizabetha, koja je ove godine prvi put u svojoj 70-godišnjoj vladavini propustila događaj, umrla je sedam dana kasnije.

Na fotografiji se može vidjeti kako kralj i kraljica gledaju jedno u drugo, dok Charles ovom prilikom nosi bež odijelo i prugastu kravatu, a Camilla u pravom škotskom stilu – nosi zeleni šešir s perom i sako iste boje. U natpisu čestitke piše kratko: ”Želimo vam veoma sretan Božić i Novu godinu”.

Ove godine William i Kate objavili su totalno netradicionalnu čestitku. Izborom mjesta gdje su fotografirani, a to je kraljevski posjed Sandringham, omiljeno odredište za proslavu blagdana Elizabethe II, odali su počast Williamovoj baki.

Porodični odmor

Nakon što su ove jeseni preuzeli titule princa i princeze od Walesa, Buckinghamskom palačom zapuhao je drugačiji, topliji “vjetar”, što dokazuje njihova čestitka. Nije slučajno što ih je fotograf Matt Porteous snimio u Norfolku, na kraljevskom posjedu Sandringham, gdje se nalazi njihov ladanjski dom Anmer Hall. Tamo provode vikende kad su slobodni, kako je princeza od Walesa jednom prilikom rekla, samo se u Anmer Hallu osjećaju da su kod kuće.

Njihov ovogodišnji izbor fotografije za čestitku na tragu je čestitka iz 2019., kad su ležerno odjeveni sjedili na balama sijena. Također je snimljena u Anmer Hallu. Asocijacija nije slučajna: u skladu s tradicijom, kraljevska porodica trebala bi provesti i ovaj Božić u Sandringhamu i tako odati počast pokojnoj kraljici. U decembru je uvijek putovala vozom iz Londona u Norfolk. Obično bi ostala u dvorcu Sandringham do februara, godišnjice smrti svog oca, kralja Georgea VI. William i Kate sigurno neće moći priuštiti toliko dugi zimski odmor, no svaki dan koji uspiju ukrasti za sebe, mnogo im znači.

Iako to nije zvanična fotografija švedske kraljevske porodice, princeza Victoria je podijelila fotografiju svoje djece, princeze Estelle i princa Oscara. Na njoj su prikazani mladi članovi kraljevske porodice ispred velike božićne jelke.

Jesenske vibracije

Božićna čestitka španske kraljevske porodice daje izrazito jesenske vibracije. Na fotografiji, koju su objavili članovi kraljevske porodice, princeza Leonor i princeza Sofija poziraju u pletenim džemperima u baštama palače Zarzuela u Madridu. Sofija (15) obavija ruke oko svoje starije sestre Leonor (17) na snimku, snimljenom ranije ove godine.

Čini se da obje kraljevske porodice nose „Zara“ džempere, omiljenog trgovca njihove majke kraljice Letizije. Sofija nosi prugasti pleteni džemper, dok se Leonor odlučila za klasični pleteni džemper od kablovke.

Unutar kartice poruka glasi “Sretan Božić i Nova 2023. godina” na španskom i engleskom jeziku, a potpisala su je sva četiri člana porodice: kralj Felipe, kraljica Letizia i dvije princeze.

Prošle godine španski kralj i kraljica pojavili su se na božićnoj čestitki, ali ove godine su odlučili samo da istaknu svoje kćerke.

Španske kraljevske sestre uglavnom se drže podalje od reflektora, Princeza Leonor i princeza Sofija posljednji put su se pojavile u oktobru, kada su prisustvovale nizu angažmana u vezi s dodjelom nagrada princeze od Asturije.

Kraljica Rania od Jordana podijelila je fotografiju s djevojčicama u novogodišnjim crvenim haljinicama. Kraljica  je napisala na svom Instagram profilu:

“Na svečanosti paljenja božićnog drvca u Fuheisu. Voli vas Jordan“

Inače lijepa Rania uvijek podijeli i porodični portert i na taj način cijelom svijetu čestitaju Novu godinu.

Pročitajte još