Ursula von der Leyen, čelična dama Njemačke: Majka sedmero djece, vrhunska političarka, najmoćnija je žena na svijetu

Piše: Lejla Pujagić

Foto: Instagram @ursulavonderleyen i static.toiimg.com

Već tradicionalno, kao i svake godine „Forbes“ je objavio svoju listu 100 najmoćnijih žena svijeta. Ove, 2022. godine vrh liste zauzela je predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen. Svojim pomalo formalnim, ukočenim držanjem, Von der Leyen je možda osvojila malo srca i umova, ali svoje mjesto na vrhu 19. godišnje „Forbesove“ liste 100 najmoćnijih žena svijeta zauzela je zbog svog vodstva tokom rata u Ukrajini, kao i zbog svog načina na koji se nosila s pandemijom.

Naime, „Forbes“ ističe da je nakon početka rata najavila tri velike ekonomske sankcije protiv Rusije – zabranu transakcija s Ruskom centralnom bankom, zatvaranje zračnog prostora za putovanja ruskim avionima i zabranu rada novinskih agencija u vlasništvu Kremlja.

– Zaštita naše slobode ima svoju cijenu. Ovo je naš princip „Sloboda je neprocjenjiva“ – kazala je Ursula von der Leyen.

Jedinstven utjecaj

Njen utjecaj je jedinstven, smatra „Forbes“, niko drugi na popisu ne formulira politiku u ime 450 miliona ljudi.

Ursula von der Leyen prva je žena na čelnoj funkciji Evropske komisije u historiji Evropske unije. Na tu poziciju izabrana je većinom glasova u Evropskom parlamentu.

Ursula von der Leyen i Wladimir Klitschko

Ursula i von der Leyen i Volodimir Zelenski

Rođena je 1958. u Bruxellesu, gdje je njen otac, kasniji premijer savezne pokrajine Donja Saska, Ernst Albrecht, obnašao visoke funkcije u Evropskoj ekonomskoj zajednici i Evropskoj zajednici, pretečama Evropske unije. Von der Leyen je u Bruxellesu provela prvih 13 godina svog života.

Od 1977. do 1980. studirala je ekonomiju na uglednoj London School of Economics. U Londonu je, zbog straha od terorista Frakcije Crvene Armije (RAF), koji su u to vrijeme prijetili njemačkim političarima i članovima porodice, studirala pod lažnim imenom Rose Ladson.

Nakon povratka u Njemačku, buduća ministrica studirala je medicinu nakon čega je doktorirala i specijalizirala ginekologiju. Godine 2015., pojavile su se optužbe da je Von der Leyen prepisala veći dio svog doktorata. Nakon istrage Sveučilišta u Hannoveru zaključeno je da doktorat „sadrži greške“, ali je odlučeno da Von der Leyen smije zadržati doktorsku titulu.

Dvije vrste iskustva

Udala se 1986. za ljekara i potomka poznate porodice tekstilnih industrijalaca, Heika von der Leyena s kojim ima sedmero djece.

– Imam dvije vrste iskustva, jedno kao kćerka, drugo kao majka. Potječem iz porodice sa sedmero djece. Moja majka je doktorirala njemački jezik i dvije godine radila kao novinarka. Onda je došlo prvo dijete, roditelji su se preselili u Luxembourg, kasnije u Bruxell, i samo po sebi se time završila karijera moje majke. Postepeno se rodilo još šestoro djece. Moji roditelji su imali veoma sretan brak. Moj otac je bio divan otac koji je mnogo putovao, ali je bio veoma prisutan kada je bio kod kuće. Odrastala sam u domaćinstvu u kojem su očekivanja mojih roditelja od kćerki bila kao i od njihovih sinova, bilo je veoma važno da steknete dobru diplomu. Moja mlađa sestra je umrla kada je imala 11 godina. Tada sam imala 13 godina. Od tada sam bila jedina djevojka. Nakon studija medicine bila sam tek vjenčana i na prvom poslu. Godine 1987., očekivala sam svoje prvo dijete. U mom privatnom okruženju bilo je očekivanje, ne od muža nego od drugih: „Ah, sad ćeš dobiti dijete, sad ostaješ kod kuće” – otkrila je u jednom intervjuu.

Istakla je da se nije dogodilo ni jedno ni drugo, ali da se još sjeća kako ju je savjest grizla.

– U to vrijeme nije bilo ni vrtića. Tako sam se trudila da zadovoljim zahtjeve klinike gdje radim i sve veći broj djece s dadiljom. Najgora stvar u retrospektivi bila je grižnja savjesti. A kad bih mogla nečega poštedjeti mlađu generaciju, to bi prije svega bila loša savjest. Jer danas sa svim svojim iskustvom znam da nije bitno da li su roditelji kod kuće, zaposleni ili kako dijele obaveze među sobom. Bitno je da su oni zadovoljni svojom životnom situacijom. Majka koja je kod kuće i frustrirana nije dobra majka. Nije dobra majka ni majka koja je preforsirana na svom poslu.

Nasuprot tome, ako zaista želite da ostanete kod kuće bez pritajenog prijekora, bit ćete odana, dobra majka. Ako volite svoj posao, i djeca će vas doživljavati kao zadovoljnu, sretnu i stoga posvećenu majku. Isto važi i za očeve –  priznala je u jednom intervjuu.

Ursula sa suprugom

Tokom svoje političke karijere izborila se za bolji status zaposlenih roditelja.

– Mnogo toga se značajno poboljšalo u Njemačkoj. Sada imamo široko prihvaćeni roditeljski dodatak. Postoji zakonsko pravo na jaslice. Vladin program sada čak uključuje i zakonsko pravo na cjelodnevnu njegu u osnovnim školama, a kompanije su učvrstile sofisticirane modele radnog vremena za porodice. Šta bih ja dala za ovakav stav prije dvanaest godina? Naravno, još smo daleko od cilja, ali nešto se mijenja. To je poenta – smatra Von der Leyen.

Kasni ulazak u politiku

Politici se posvetila relativno kasno. Članicom Kršćansko-demokratske zajednice (CDU) postala je tek 1990., a u pokrajinsku politiku ušla je krajem devedesetih. Na saveznu političku scenu došla je 2005., kada ju je novopečena kancelarka Angela Merkel dovela na mjesto ministrice porodice. U drugom kabinetu Merkel, Von der Leyen je obnašala mjesto ministrice rada, a 2013. je preuzela ministarstvo odbrane.

Von der Leyen slovi kao prisna saradnica Angele Merkel, a neko vrijeme se nalazila i u igri za glavnu tajnicu CDU-a. Konzervativnim krugovima je bila trn u oku i zbog svoje podrške izbjegličkoj politici Angele Merkel. Sama porodica Von der Leyen je kod kuće primila jednog izbjeglicu iz Sirije.

Analitičari je zbog dobrog poznavanja sva tri glavna EU jezika i iskustva u NATO-u smatraju podobnom kandidatkinjom za mjesto čelnice Evropske komisije.

Ursula von der Leyen i Angela Merkel

7 stvari koje morate znati o Ursuli

  1. Ona je prva žena koja je preuzela portfelj odbrane u Njemačkoj. Ima reputaciju odlučne žene čak i protiv najagresivnije opozicije.
  2. Uprkos njenom političkom pedigreu, Ursulina prva ljubav bila je medicina. Ona je kvalificirana doktorica medicine.
  3. Ursula je sa suprugom uspjela da odgoji sedmoro djece tokom svoje visokooktanske karijere.
  4. Kao ministarica za rad i socijalna pitanja, borila se i dobila dugu bitku za uvođenje boljih beneficija za očinstvo, kako bi podstakla više zaposlenih žena da imaju djecu.
  5. Tečno govori nekoliko jezika.
  6. Ona je uzor mladim Njemicama koje žele raskinuti s tradicijom u društvu koje je još prožeto idejom da se život žene fokusira na „kinder, küche, kirche“ (djeca, kuhinja, crkva).
  7. Zalagala se i za pokretanje obavezne blokade dječije pornografije na internetu u Njemačkoj.

Omiljeni hobi  i poljubac Georgea Clooneya

Georgu Clooneyu je dopustila da je poljubi na jednom humanitarnom događaju. Svake godine odlazi na konjske utrke u Ascot i to je, zapravo, jedini “luksuz” koji sebi dopušta. U Berlinu je živjela u ministarstvima koja je vodila, u sobicama od sedam kvadratnih metara, ne pije alkohol, ne nosi skupu odjeću, posuđuje od svojih kćerki pa su je više puta snimili u crnoj traper-jakni iz lanca H&M. Stoga i spomenuta svjetla za paniku danas imaju drugu funkciju, osvijetle imanje kad se navečer vraća s jahanja. Ako je Ursuli ikad išta bilo ugodno i prirodno, onda je to istupanje u javnosti, pod svjetlima reflektora.

Prvo unuče

U maju prošle godine Ursula von der Leyen objavila je na Instagramu da je prvi put postala baka.

Bivša njemačka ministrica odbrane i majka sedmero djece objavila je fotografiju sebe i unučice uz hashtag #ProudGrandma i opis da se radi o “čarobnom trenutku”.

– Prvi put zagrliti unuku jedan je od onih trenutaka koji sve stavlja u perspektivu i podsjeća vas na to što je stvarno važno u životu.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti