Ključne razlike: Kako se zaljubljuju žene, a kako muškarci

Piše: Azra

Proces zaljubljivanja može biti veoma velika stvar koja vam može promijeniti život. U tim prvim danima romantike možete se ponašati drugačije, razmišljati drugačije, a ponekad se čak i drugačije oblačiti ili razgovarati. Postoji velika razlika u tome kako se muškarci zaljubljuju, a kako žene.

Pet je razlika između načina na koji se muškarci i žene zaljubljuju i ko se brže zaljubljuje. Mogli biste osjetiti slabost ili čak jednostavnu požudu. Sve je u vezi s hormonima i drugim hemijskim reakcijama u mozgu i tijelu.

88 vs 134

Svako je prepušten na milost i nemilost jednom od najljepših i najrazornijih malih trikova majke prirode.

Prema studiji na 172 studenta objavljenoj u „Journal of Social Psychology“, muškarci su izjavili da su se zaljubili i rekli „Volim te“ ranije u vezi nego žene. Iako se pretpostavlja da su žene više u dodiru sa svojim emocijama od muškaraca, muškarcima je, zapravo, trebalo 88 dana da se zaljube, dok je ženama u prosjeku trebalo 134 dana da osjete isto.

Koautorica studije, američka psihologinja Marissa Harrison sugerira da je ženama potrebno više vremena da osjete povjerenje zbog podsvjesnog biološkog imperativa da pronađu najprikladnijeg partnera za očeve njihove djece, što je vjerovatno razlog zašto seks najbolje funkcionira kod žena nakon što su njene emocionalne potrebe zadovoljene.

– Mislim da žene nesvjesno odgađaju ljubav u usporedbi s muškarcima – kaže Harrison, jer one imaju mnogo više za izgubiti, reproduktivno, ako se posvete krivom muškarcu.

Ključne razlike

  1. Muškarci brzaju

Muškarci su izjavili da ih žena privlači najprije fizički, zatim mentalno, emocionalno i na kraju duhovno. Žene muškarci obično privlače najprije mentalno, zatim emocionalno, fizički i, na kraju, duhovno.

  1. Povlačenje

Postoji trenutak kada oba partnera trebaju razmisliti je li to prava veza. Muškarci se često povlače u ovoj fazi. Za žene ovo može biti vrijeme kada se emocije uzburkaju, posebno tjeskoba, a neke mogu previše puta zvati novog dečka.

Prelazak na sljedeću fazu zahtijeva da oba partnera daju jedno drugom prostora i vremena da odluče žele li preći u ekskluzivnost.

  1. Žaljenje

Studija objavljena 2006. otkrila je da „unutar romantičnih veza muškarci ističu žaljenje zbog nečinjenja umjesto djelovanja, dok žene prijavljuju istovremeno žaljenje zbog nedjelovanja i djelovanja, s jednakom učestalošću“.

Dakle, možda je vjerovatnije da će muškarci prvi izjaviti ljubav, jer bi radije pogriješili nego da su propustili priliku da to kažu.

  1. Ženska izbirljivost

Studija iz 2017. na 66 studentica otkrila je da žene koje su doživjele odbijanje postaju „znatno manje selektivne“ kada se suoče s romantičnim izborima u budućnosti.

  1. Muškarci kažnjavaju žene

Prema pregledu četiri prethodne studije iz 2017., muškarci kažnjavaju žene zato što ih odbiju, dok žene ne kažnjavaju muškarce zato što čine isto.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti