Modni svijet opsjednut “ružnom” obućom: Ove cipele su u 2022. izazvale najviše reakcija

Piše: L. K. P.

 

Godina 2022.  nadmašila je sva očekivanja kada su u pitanju trendovi u svijetu obuće. Od posebnih modela omraženih čizmi UGG do gumenih natikača brenda Crocs, poslednjih 12 mjeseci bilo je preplavljeno modelima koji su u modnim krugovima postali glavna tema razgovora.

Uggsice u svim oblicima, od papuča do čizama, ove godine postale su velika slabost fashion ljudi. Dame iz svijeta slavnih takođe su podlegle trendu, pa je prodaja obuće ovog američkog brenda na čelu s novim verzijama omraženih čizmi od ovčjeg krzna, sasvim očekivano, vrtoglavo porasla.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by BHARG Media (@mediabharg)

Baletanke kao vrsta obuće ove godine ponovo su se pronašle na samom vrhu liste vrućih trendova na modnoj sceni, a modna kuća MM6 Maison Margiela na čelu s Johnom Gallianom dala je naslutiti da neće nestati s modnog radara dolaskom nove kalendarske godine. U kolekciji za sezonu proljeće/ljeto 2023. godine, predstavila je satenske baletanke s oštrom, četvrtastom potplatom, u skladu s čistom tradicijom klasičnog.

Obuća brenda Ancuta Sarca ove godine je ‘eksplodirala’ na modnoj sceni zahvaljujući damama poput Rijane i Dua Lipe. Od prepoznatljivih recikliranih i rekonstruisanih patika do super udobnih čizama s krznom.

Inspirisane mule cipelama, Nike je ove godine lansirano Shox model patika nastalih u saradnji s popularnom francuskom dizajnerkom, Martine Rose. Njihov futuristički dizajn u znaku stupaste potpetice izazvao je lavinu reakcija streetwear entuzijasta širom svijeta.

Voljeli ih ili mrzeli, gumene natikače brenda Crocs postale su kultni model godine, ako ne i decenije, prema mišljenju modne biblije Vogue.

Jedan od glavnih brendova odgovornih za novo poimanje teksasa (uključujući i obuće) je italijanski Diesel. Pod vodstvom novog dizajnera Glenna Martensa, ovaj poznati brend specijalizovan za džins u Milanu je predstavio aktualnu kolekciju prepunu topova, pantalona niskog struka, mini haljina, jakni i sićušnih kratkih pantlona izrađenih od džinsa u duhu trendovske Y2K estetike.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Crocs Shoes (@crocs)

Među svim Dieselovim predlozima, visoke čizme od teksasa istakle su se kao protagonisti postavši jedan od najneočekivanijih trendova posljdnjih mjeseci.

Charlotte Knowles i Alexandre Arsenault, idejni tvorci londonskog brenda Knwls, dali su smeđim UGG-icama punk prizvuk u kolekciji za sezonu proljeće/ljeto 2023. Ova posebna verzija najomraženijih čizmi na modnoj sceni do većeg izražaja je došla kada ih je isfurala Dua Lipa, pop zvijezda i poznata ljubiteljica ‘neobičnih’ modela obuće.

Luksuzna španska kuća na čelu s dizajnerom Jonathanom Andersonom ove godine je vrlo visoko postavila ljestvicu kada govorimo o statement komadima. Cipele nalik modelima kakve bi rado nosila Barbie ili potpuno transparentni model, koji predstavlja modernu reinterpetaciju tradicionalnih cipela s oblim vrhom, samo su neki od modela brenda Loewe o kojima se ove godine najviše govorilo.

Sljedećeg ljeta zaboravite na japanke i prepustite se šarmu čizama japanki na petu (ili modela sandala) kakve predlaže italijanski Miu Miu – brend čiji su komadi, inspirisani Y2K estetikom, ove godine uvjerljivo dominirali modnom scenom.

Ikona stila s Barbadosa odavno je zaslužila titulu kraljice statement obuće, a ove godine izazvala je lavinu reakcija nakon što je uočena u glomaznom paru čizmi brenda Y/Project.

 

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti