I vaše usne zaslužuju njegu: Kako ih tretirati preko zime

Piše: Azra

Koža na vašim usnama je mnogo tanja od kože na drugim dijelovima tijela, zbog čega vaše usne lako dehidriraju i pucaju. Mogućnost usana da se zaštite od vanjskih utjecaja je daleko manja u odnosu na sve druge dijelove tijela, pa su veoma često izložene isušivanju, pucanju i dehidrataciji. To je razlog više da im obezbijedimo dodatni vid njege i zaštite, kako bi u svakom momentu djelovale privlačno i lijepo, a šta je bolje za njegu od balzama i maski za dubinsku hidrataciju?

Izbjegavajte dodirivanje ili oblizivanje usana

Vaše usne nemaju svoj zaštitni sloj tako da se mogu inficirati kada ližete ili dodirnete usne. Kada vam pljuvačka ispari, vaše usne postaju još više dehidrirane. To je zato što nježna koža na usnama ne može zadržati enzime u vašoj pljuvački.

Kreirajte zdrav način života

Često su nam govorili da pravilna ishrana utječe na našu kožu. Ali, također je važno da kreirate zdrav način života, da biste vidjeli promjene na svojim usnama. Zdravi vitamini i hranjive tvari direktno pokazuju rezultate na vašoj koži i usnama. Stoga je pridržavanje zdravog načina života i ishrane bitno za postizanje zdravih i lijepih usana.

Pijte mnogo vode

Prema zdravstvenim savjetima i trikovima, pijenje mnogo vode je prva stvar koju preporučuju stručnjaci. Pomaže bržem smanjenju težine i čisti kožu od mrlja.

Skinite ruž prije spavanja

Pravilan san pruža odmor cijelom tijelu i pomaže našem tijelu da se izliječi. Vašim usnama je, također, potrebna pauza, pa se stoga preporučuje čišćenje šminke prije spavanja.

 

 

 Piling, maska i blazam

Preporučujemo da se pridržavate pravilnog noćnog režima za njegu usana kod kuće i da svom režimu njege kože dodate tri osnovna proizvoda za usne – piling, masku i balzam za usne. Duboki piling je važan kako bi vaše usne bile zdravije, mekše i bolje hidratizirane. Također, uklanja mrtve ćelije kože, kako bi spriječio infekcije i druge iritacije. Balzam za usne  štiti i dubinski hidrira i hrani usne. Maska za usne sprečava pucanje i suhoću usana, čineći ih otpornim na utjecaje spoljašnje sredine koji ih svakodnevno uništavaju.

Maska od cimeta

 

Ono što vam je potrebno od sastojaka za ovu masku jeste jedna kašika maslinovog ulja, kašičica cimeta i kašičica šećera. Dobro sjedinite sve sastojke, nanesite na usne blagim masiranjem pet minuta, a zatim isperite. Poboljšava se cirkulacija i uklanjaju se mrtve ćelije s površine usana. Mali otok koji nastane nakon nanošenja maske dovodi upravo do vizuelnog povećanja usana.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti