Fritule po receptu chefa Melkiora Bašića za istinske sladokusce

Piše: E.M.

Nova TV promo, Instagam @melkior.basic

Otkako se u prošloj sezoni “MasterChefa” pojavio kao član žirija, medijske stupce često je punio šarmantni chef Melkior Bašić, koji je osvojio srca publike. Malo je poznato da Melkior dolazi iz kulinarske porodice, a zanat je učio uz svog oca Silvija Belužića, koji je, također, po struci bio veoma ugledni kuhar. Imao je prilike okušati se u nekim od najcjenjenijih kuhinja širom Hrvatske, ali i inozemstva i iza sebe ima izuzetno zapažene uspjehe u kulinarstvu.

Tokom dvije sezone, kandidati su imali prilike replicirate neke od njegovih specijaliteta, a ovaj jednostavan recept za fritule i vi ćete poželjeti napraviti već danas.

Sastojci:

1 jogurt (čaša)

1 jaje

1 vanilin šećer

1 kašika šećera

Prstohvat soli

Korica limuna i narandže

1 jabuka (naribana, bez kore)

Sok jedne narandže

1 prašak za pecivo (zadnje staviti u posudu)

Brašno

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Melkior Bašić (@melkior.basic)

Priprema: Sve sastojke stavi u posudu. Promiješaj pjenjačom (normalno je da se naribana jabuka slomi na manje komadiće). Dodaj oštrog brašna po potrebi, otprilike 100 g do 150 g, ovisno o soku iz narandže i soku iz jabuke. Nije svaki put ista količina. Možeš kombinirati oštro i glatko brašno (70% oštro i 30% glatko).

Fritule prži u dubokom ulju ugrijanom na otprilike 175 stepeni. Izvadi pržene fritule na papirnati ubrus. Pusti da se malo ohlade te ih pospi šećerom u prahu. Uživaj!

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti